Secretul japonezilor

Este bine cunoscut că, începând cu secolul XV, în timpul “ceremoniei ceaiului”, japonezii admit doar două teme pentru discuţii: 1) despre natură, 2) despre artă. Aceste conversaţii au menirea să provoace o stare de contemplare profundă şi linişte sufletească.

Întrebare: De Luni trecem şi noi la “ceremonia ceaiului” ?






Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

9 răspunsuri la Secretul japonezilor

  1. serj spune:

    la noi ar merge orice ceremonia in afara de cea a ceaiului.

    Răspunde
    +1 -1  -1
  2. Vlad spune:

    In timpul cand se bea ceai ar fi cu cale de procedat asa,
    insa ai nostri mai beau si altceva
    si atunci spun tot ce le vine pe limba

    Răspunde
    +1 -1  1
  3. George spune:

    Noi ca un bobor suveran ce suntem avem alta ceremonie: adapatul si suptul laptelui de vita turbata. In timpul acestei ceremonii noi admitem tot doua teme de discutii: 1) despre vecine si curve; 2) despre curve si vecine. Aceste conversatii provoaca spre sfarsit o intimitate deplina si profunda, care se termina de obicei cu mic ritual numit “umflatul botului”.

    Răspunde
    +1 -1  2
  4. drivingthebus spune:

    Cel mai bun ceai japonez pe care l-am băut vreodată este Sencha Unjo din regiunea Uji.
    Foile sunt in formă de ace de pin.
    Miroase a briză de mare.
    Niciun drog şi nicio bătură alcoolică nu poate substitui o ceaşca veritabila de Sencha, Gyokuro, un ceai verde Long Jing She Fing, Anji Bai Cha or un excelent Pu Er (ceai învechit). E ceva cu adevărat divin.

    Răspunde
    +1 -1  3
  5. Europa Libera spune:

    UN APEL URGENT:
    —————————–
    Cetăţenii români din Republica Moldova au dreptul
    de a apăra ordinea constituţională din România,
    statul ai cărui cetăţeni sunt.
    ———————————————–
    Printre acţiunile de apărare a democraţiei şi ordinii constituţionale din România
    se numără şi manifestaţia de protest organizată

    marţi, 17 iulie, începând cu ora 12.00,
    la Guvernul Republicii Moldova,

    cu ocazia vizitei la Chişinău a primului ministru
    al României, preşedintele PSD
    (principalul partid din cadrul USL),
    şi unul dintre principalii artizani ai evenimentelor
    din 3-6 iulie, Victor Ponta.

    Toţi cetăţenii români din Republica Moldova care se pronunţă împotriva demiterii preşedintelui României Traian Băsescu la referendumul din 29 iulie

    sunt aşteptaţi să participe la această manifestaţie
    de protest, manifestându-şi sprijinul pentru democraţia românească şi viitorul european al întregii naţiuni române, în numele căruia s-au jertfit generaţii întregi de luptători români, în 1989, 1992, 2009.
    ——————————

    Răspunde
    +1 -1  0
  6. Allison E. spune:

    Hmm… pai ceremonia ceaiului nu prea poate fi scoasa din contextul cultural in care a aparut. Originea ei este in budismul Zen, deoarece calugarii beau ceai verde ca sa nu adoarma in timpul meditatiei. De asemenea se observa tema budista a aflarii “tipicului” (“suchness” in engl.) in lumea naturala, care are corespondente in arhitectura minimalista a “casutei pentru ceai”, in picturile traditionale care imortalizeaza gratia florilor, a pasarilor, a muntilor, in caligrafia caracterelor traditionale, sau in strofele poeziei “haiku”. Am putea spune ca ceremonia ceaiului promoveaza o lume mai simpla in care locuintele sunt construite doar din materiale naturale, oamenii nu se simt superiori altor oameni si nici nu lupta, concureaza, razboiesc, etc. intre ei ci contempleaza natura, picteaza sau scriu poezie.
    Un deziderat remarcabil si actual, chiar daca realitatea lumii moderne este alta.

    Răspunde
    +1 -1  0
  7. Romanul spune:

    Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu
    Scris de : D.S.S. 2012-07-12 12:49 87 comentarii
    Suspendarea lui Traian Băsescu poate părea ilogică din perspectiva relaţiilor româno-americane, dar această ilogicitate este doar o aparenţă. Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu în regim de blitzkrieg, este de părere Vocea Rusiei.

    Generalul Wesley Clark, consilierul lui Ponta

    La prima vedere, Traian Băsescu a fost un vasal perfect al SUA: a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a permis instalarea scutului anti-rachetă (transformând România într-o ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ruseşti), a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei şi a fost un promotor al intereselor americane în cadrul forurilor decizionale europene. În aceste condiţii, mulţi dintre susţinătorii chiriaşului de la Cotroceni au considerat că protecţia americană a regimului Băsescu este o chestiune stabilă şi imutabilă. Realitatea s-a dovedit a fi foarte diferită.
    Venirea la Bucureşti a generalului Clark şi reorientarea rapidă a poziţiei ambasadorului Gitenstein arată că Washingtonul a decis să susţină USL în lupta politică internă. În ciuda tuturor eforturilor lui Băsescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns în situaţia de a fi lichidat din punct de vedere politic de către factorii de decizie din administraţia americană. Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani?
    La această întrebare există două răspunsuri posibile şi aceste răspunsuri pot fi complimentare.

    Traian Băsescu nu a reuşit să devină un preşedinte agreat de componenta democrată a elitei americane, iar imaginea de „om al republicanilor la Bucureşti” dăunează grav carierei politice. Probabil, un alt aspect care a deranjat administraţia de la Washington a fost vizita lui Băsescu la ambasada Chinei la începutul acestui an. Amintim cititorilor că pe 10 ianuarie 2012, preşedintele României a decis să participe la sărbătorirea anului nou chinezesc la ambasada Chinei, decizie destul de surprinzătoare în condiţiile în care preşedintele nu a mai participat la asemenea evenimente. Foarte puţini analişti bucureşteni au observat o discrepanţă între versiunea oficială a vizitei şi realitatea calendaristică. În 2012, anul nou chinezesc a început pe 23 ianuarie, adică la două săptămâni după ceremonia oficială organizată la Bucureşti. Pentru observatorii externi situaţia a fost clară: Băsescu a avut nevoie de un pretext pentru a discuta ceva important cu reprezentanţii diplomaţiei chineze şi pentru această discuţie anul nou a fost „deplasat” cu două săptămâni. Se poate specula mult pe seama subiectului discuţiei care a avut loc, însă este cert că asemenea discuţii nu puteau să nu provoace o anumită iritare la Washington. Astăzi, situaţia în care a ajuns Băsescu poate fi rezultatul acestei iritări.

    Generalul Wesley K. Clark,consilier special al Primului-Ministru pe teme de securitate si strategii economice

    O altă explicaţie posibilă, care însă nu exclude pe cea menţionată mai sus, ar fi legată de comportamentul lui Băsescu în plan extern. Faptul că marile puteri îşi utilizează vasalii în calitate de monede de schimb în tranzacţiile geopolitice nu reprezintă niciun secret. La un moment dat, comportamentul lui Băsescu în plan extern a devenit atât de iritant pentru anumite forţe geopolitice încât scoaterea lui din joc a devenit un subiect în cadrul negocierilor marilor puteri. În contextul unor asemenea tranzacţii, forţele geopolitice cu anvergură globală obişnuiesc să facă concesii mutuale în privinţa unor probleme de ordin regional, deseori grupând împreună probleme care nu au vreo legătură evidentă. Nu este exclus ca schimbarea regimului din România, schimbare care implică scoaterea din viaţa politică nu doar a preşedintelui, ci şi a întregii echipe care l-a susţinut, a fost doar o monedă de schimb, o concesie, făcută în cadrul unei tranzacţii geopolitice pe care SUA a încheiat-o în plan internaţional. Această explicaţie a situaţiei curente este confirmată circumstanţial de faptul că la Bucureşti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Băsescu în regim de blitzkrieg şi cu precizie militară. Se pare că Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cât mai rapidă a preşedintelui şi nu a putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali.

    Modul în care comportamentul guvernului USL, atât în plan intern cât şi în plan internaţional, se va deosebi de comportamentul lui Traian Băsescu va oferi anumite indicii în privinţa motivelor reale ale suspendării. Indiferent de acestea, este absolut cert că politica din România niciodată nu va mai fi la fel, iar politicienii români vor înţelege că servilismul total nu poate garanta siguranţa zilei de mâine.

    Răspunde
    +1 -1  0
  8. Мария spune:

    La noi în Moldova degrabă se va începe ceremonia vinului şi se va discuta f.multă politică…
    Cît despre ceai – cum e băutura ,aşa şi discuţia…

    Răspunde
    +1 -1  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


7 + cinci =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>