Alexandru Macedon: ultima întrebare …

Ajungând în India, Alexandru Macedon (356-323 î. Hr.) a cerut înţelepţilor de acolo să-i ofere răspunsuri la 10 întebări. Ei i-au oferit un răspuns clar doar la ultima întrebare: „Ce a fost la început: ziua sau noaptea ?” Întrebarea finală nu era o simplă curiozitate, ea avea în vedere babilonenii şi iudeii care considerau că ziua începe după asfinţitul soarelui.

Notă: Grecii au început să considere răsăritul soarelui drept început al zilei doar de pe timpurile lui Al. Macedon.

Întrebare: La început a fost ziua ?






Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

7 răspunsuri la Alexandru Macedon: ultima întrebare …

  1. In mod practic urmatoarea zi incepe la miezul noptii.

    Dar la inceputuri s-ar parea ca a fost o nebuloasa, un crepuscul.
    Deci, nici zi nici noapte.

    Răspunde
    +1 -1  0
  2. Damian Hâncu spune:

    Deseori m-am întrebat de ce marii generali din istorie precum Alexandru Macedon sau Napoleon Bonaparte au murit otraviti din invidie de subalternii lor apropiati, fiind în prealabil anuntati de oracole, sau au fost asasinati cum a fost în cazul lui Cezar sau Burebista?
    Multi specialisti insista asupra scepticismului si arogantei acestor personaje de a asculta oracolele sau subalternii credinciosi!
    Revenind la Alexandru cel Mare , acest general botezându-si calul cu numele Bucefal ,care semnifica “cap de bour”(!) a fost educat de Aristotel , care a scris multe caracteristici despre geti si marea getica, cum era numita Marea Neagra!
    Curios e faptul ca getii erau renumiti în cavaleria troienilor ,dupa scrierile lui Homer si Platon , iar comertul dintre polisurile grecesti si geti se baza pe cereale, minerale (sare,cupru),lemn si … cai alesi!

    E trist ca biblioteca din Alexadria ,Egipt a fost incendiata de cuceritorii arabi musulmani ai califului Omar în 642,precum cea de la Constantinopol în mai 1453 de ienicerii lui Mahomed al II-lea , pentru ca aceasta dispunea de multe scrieri autentice despre popoarele antice ,în special despre geti ,dar si descoperiri tehnice exceptionale realizate de renumita Scoala de la Alexandria!

    Arheologii germani în anii 1930 , având acces prioritar la ruinele Persepolisului incendiat de ostenii lui Alexandru cel Mare au fost aproape de a descoperi multe mistere legate de acest oras si de întreaga civilizatie antica persana , în special placile cu inscriptii nedescifrate pastrate în prezent la Chicago, dar au fost împiedicati de nazisti si de subalternii sahului Persiei!

    Revenind la întrebarea retorica din articol , as raspunde cu expresia din Biblie :
    “La început a fost Cuvântul!…”

    Răspunde
    +1 -1  1
  3. Ciobanu Valer spune:

    Minunate scrieri ai făcut Damiane…la care eu nevrednicul aș adăuga doar că noi suntem urmașii celor mai viteji dintre traci…pelasgi într-un cuvânt, care au fost de fapt …ATLANȚII, sau cum li se spunea în scripturi…uriașii.

    De ce oare ne-am mărunțit de tot ???

    Răspunde
    +1 -1  0
  4. Ciobanu Valer spune:

    Și încă ceva…La început întradevăr a fost…CUVÂNTUL = DUMNEZEU !

    Răspunde
    +1 -1  0
  5. tudor doros spune:

    LUMINA a apàrut cu mult mai târziu decât “începutul” lumii!!! Apoi notiunea de ZI si NOAPTE, nu este altceva decât partea CORPURILOR CERESTI expusà LUMINII si cea opusà. Deci nu putem vorbi de “noapte”, dacà nu avem si “zi”!!!

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  6. Pentru tudor doros.

    Cu vreo 10 ani ín urma propuneam si eu folosirea urmàtoarelor semne diacritice: ă-à, â-á, î-í, ca fiind mai elegante. De exemplu: íncántatà

    Răspunde
    +1 -1  0
  7. asandu spune:

    Doua raspunsuri pot fi.
    Perceptia ca atare este atributul primar de existenta ca subiect – de aici – non-perceperea- e raportata si astfel- secundara /ca concept reconstructiv, insa- primar ca act perceptiv a subiectului/- de aici, probabil, doua traditii in dependenta de…/ .
    In afara “perceptiei”, adica starea “in sine”, primordiala, – coincide cu “sine insasi” in totalitate si orice “moment” – respectiv- nu exista raportare, autodefinitie.

    Răspunde
    +1 -1  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


patru + 9 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>