Expulzarea evreilor – cauza descoperirii Americii în 1492?

Descoperirea celor două continente americane este legată de decizia de expulzare a evreilor din Spania, decizie luată la 2 ianuarie 1492. Se ştie că  li s-a pus şi data limită:  2 august 1492. Astfel, evreimea din Spania care nu dorea să se creştineze s-a pomenit în faţa unei probleme foarte acute: căutarea unor spaţii noi.

Proiectul a fost de la început şi până la urmă realizat de evrei. Principalul finanţator şi susţinător a fost evreul Luis de Satanghel, consilierul regelui Spaniei, ministrul de finanţe al Castiliei.

Spre “Indii” (America) au plecat 3 corăbii. Două vase au fost echipate de evreii Martin Alonso Pinson şi Vincent Ianes Pinson, iar al 3-a  – pe banii comunităţii evreieşti în contul impozitelor.

Conducătorul expediţiei a fost evreul Hristofor Columb (correct: Cristóbal Colón). Despre el se ştie că a fost fiul Suzanei Fonterossa (Fonterozas), fiica evreului Iakobo Fonterossa, nepoata lui Avraam Fonterossa.

H. Columb a plecat din Spania la 3 august 1492, iar peste 2 luni (la 12 octombrie) a ajuns în Lumea Nouă (America) … Evreii aveau o alternativă!


Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

16 răspunsuri la Expulzarea evreilor – cauza descoperirii Americii în 1492?

 1. cioloveku spune:

  Teoria conspiratiei!

  Răspunde
  +1 -1  0
 2. xx spune:

  interesanta noutate.
  dar pe cat e si de veridica?

  Răspunde
  +1 -1  0
 3. Valenta spune:

  Cred ca Continentul, numit american dupa Columb, a fost descoperit de evrei cu multe secole inainte… si acolo a fost o viata foarte “furtunoasa”…
  Daca istoricii nu au la indemana dovezi, asta este alta intrebare, insa nu exclude adevarul.

  Răspunde
  +1 -1  0
 4. xyz spune:

  Foarte posibil sa fie si adevarat. Trebuie totusi mentionat ca totusi, de frica Inchizitiei, multi, foarte multi evrei de rit spaniol, asa numitii sefarzi sau sefarazi sau sefardimi, cei care au adoptat reforma doctorului Maimonide, reforma care le interzicea acestor evrei sa-si castige existenta din actvitati speculative si comert, erau bireligionari, deci si crestini catolici. Asta ar si explica de ce religia majoritara, astazi, in America Latina ( spaniola si portugheza ) este crestinismul catolic si mozaismul ( care este aproape inexistent ). Evrei sefarzi exista si in Romania. Vorbsc intre ei ladina, un dialect spaniol, sunt in marea lor majoritate muzicieni, medici, bijutieri, manufacturieri in general si sunt adeptii curentului integrationist evreiesc, in sensul ca poarta nume romanesti si prenume crestine.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 5. xyz spune:

  Cele afirmate de dumneavoastra sunt valabile numai pentru America Latina. In America de nord primii emigranti au fost puritanii, puritanismul fiind un fel de protestantism al protestantismului anglican. Au fost urmati, atat in America de Nord cat si in Australia si Noua Zeelanda de catre cei care erau certati cu legea si au ales calea deportarii voluntare. 90% din actualii locuitori ai Australiei provin din astfel de deportati certati cu legea. A urmat apoi, in America de Nord un val masiv de olandezi ( Olanda pe vremea aceea era o republica! ) care au fondat aici ghilda Indiile de Vest cu capitala la New Amsterdam ( actualul New York ) cu celebrul cartier Harlem ( numele unui oras olandez ) condusa de celebrul gildemaaster Pieter Stivesent, urmati, imediat dupa ceea de catre germanii luterani. In foarte scurt timp germanii au ajuns, ca numar, la paritate cu englezii. Cand in Congresul American, care se afla atunci la Philadelphia, atunci cand s-a supus la vot limba oficiala a Statelor Unite, germanii au piedut in fata englezilor cu doua voturi iar limba oficiala a fost declarata engleza. Va dati seama care ar fi fost situatia omenirii daca pe timpul lui Hitler ar fi existat o America gremanofona…

  Răspunde
  +1 -1  0
 6. xyz spune:

  Desi, in Romania, fac parte impreuna cu evreii aschenazi sau aschkenazimi ( vorbitori de limba idis, un dilect german, desi olandezii pretind ca este un dialect olandez ) majoritari, sefarzii, care nu se roaga in sinagogi ci in temple de rit spaniol si au o organizare separata. De alt fel si in Israel exista astazi un rabin sef aschenad ( imbracat in negru, cu ciorapi negri de matase pana la genunchi si o palarie neagra, cu boruri largi si rasfrante ) si un rabin sefard ( imbracat cu tunica scurta, din catifea verde cu fireturi brodate cu fir de aur ca cea a academicienilor francezi si cu turban din matase pe cap ). Motivul ca cele doua comunitati de emigranti veniti din Europa vorbeau doua limbi complet diferite intre ele, la care se adugau si evreii autohtoni, vorbitori de limba araba ( altii decat palestinienii, populatie araba crestina si musulmana ), s-a recurs la invierea unei limbi moarte ca si latina, ebraica, pe care au impanat-o cu termeni moderni, luati din diverse limbi, mai ales din engleza, inexistenti pe vremea declansarii diasporei si asa s-a format limba ivrit, limba oficiala a statului Israel. Lucrurile acestea sunt putin cunoscute de marea majoritate a populatiei nevreesti sau nearabe de pe Mapamond. De aici si neintelegerea corecta a fenomenului evreiesc si arab palestinian din Orientul Apropiat, legat de istoria unor state ca Egiptul, Siria, Libanul, Iordania si Israelul, nascute pe teritoriul fostei colonii britanice Palestina, teritoriu care nu corespunde neaparat ca intindere cu vechea Palestina antica .Interesant este ca ebraica, aramaica ( limba in care a predicat Iisus si esenienii, care se mai vorbeste si azi in cateva sate izolate ), etiopiana ( limba tarii de unde au plecat in exod spre Canaan evreii si unde se mai intalnesc si astazi evrei falasi negri ) si araba sunt limbi asemanatoare intre ele si fac parte din gripul limbilor semite ( de unde si termenul de antisemitsm utilizat astazi pentru a desemna intoleranta fata de evrei ). Sunt lucruri pe care dumneavostra, ca istoric. le cunoasteti cu siguranta foarte bine, dar marea majoritate a moldovenilor ( si a romanilor de alt fel ) nu le cunosc pentru simplul motiv ca ele nu se invata in scoala. Din pacate, se afla informatii despre acest subiect din alte surse mai ignorante si mai putin binevoitoare.

  Răspunde
  +1 -1  0
 7. xyz spune:

  Si apropo de folosirea Internetului ca sursa de informare, la acre va referiti, aceasta sursa este destul de aproximativa si nu cuprinde intreg ansamblul de informatii referitor la un subiect anume. Deci fara o informare si din alta sursa independenta, nu putem inca utiliza Internetul ca mijloc sigur si verificat de infomare in cercetarea stiintifica. Chiar si cei care administreaza portalul Wikipedia afirma ei insisi asta.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 8. xyz spune:

  Personalitati celebre din cultura romana, evrei sefarzi, sunt pianistul Dan Mizrahi, profesor universitar doctor, celebrul chirurg Nicolae Cajal, fost presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, profesorii universitari doctori arhitecti Mihail Cafe si Ion Coravu, etc… In general evreii sefarzi sunt putin cunoscuti, pentru ca ei au nume crestine si se manifesta in general ca si crestini si la fel ca evreii crestini mesianici formeaza o comunitate aparte fata de evreii aschenazi, desi si ei nu mananca decat mancare cuser si respecta marile serbatori mozaice. Si fiindca am amintit mai sus de antisemitism, in timpul pogromului de la Iasi, 40% dintre victime erau evrei crestini, ceea ce demonstreaza ca pana si in aplicarea preceptelor lor criminale, si Antonescu si mai ales Hitler mai intai taiau si mai apoi masurau.

  Răspunde
  +1 -1  0
 9. xyz spune:

  Pentru Valenta,
  Numele de America nu vine de loc de la Cristofor Columb ci de la celebrul navigator, explorator si cartograf florentin Amerigo Vespucci ( 1454-1512 ), cel care a descoperit ca America este America si nu India cum credea de fapt Columb. De aceea emigratia europeana spre America nu prea pare legata de descoperirea lui Cristofor Columb. Este putin probabil ca evreii sefarzi sa fi vrut sa emigreze in India. De alt fel administrarea acestor noi teritorii s-a facut, inca in timpul lui Columb, in numele coroanei spaniole, ultracatolice, cea care, urmare a cantitatii mari de aur aduse de Columb in prima expeditie, ulterior a finantat urmatoarele expeditii. Asta si explica de ce catolicismul este si astazi religia majoritara in America Latina. Iar crestinarea amerindieniloor s-a facut prin convertire fortata, prin foc si sabie, la fel ca in cazul evreilor sefarzi. Si unii si altii si-au pastrat religia traditionala in secret, ea continuind sa se impleteasca in ambele cazuri cu crestinismul catolic ( vezi cazul carnavalului brazilian de la Rio, denumire care vine din italiana, de la “carne vale” adica “lasata secului”, sarbatoare care se organizeaza inaintea postului Pastelui si care este impanata la brazilieni cu zeci de zeitati si personaje apartinand religiei traditionale politeiste amerindiene ). Asa cum evreii sefarzi au continuat sa mearga, pe ascuns, sambata la templu si amerindienii faceau acelasi lucru joia la altarele lor ascunse in munti, unde continuau sa aduca jertfe. In Olanda luterana, am vazut acelasi tratament aplicat pe vremuri si catolicilor, acestia fiind obligati sa se adune in biserici catolice conspirative amenajate in antrepozite printre baloturile de marfa. Amintesc aceste lucruri pentru a arata de ce azi vorbim despre ecumenism si toleranta religioasa. Datorita convertirilor fortate au murit, de-a lungul istoriei, milioane de oameni, arsi pe rug, crucificati sau dati prada animalelor salbatice ( pe vremea romanilor ) sau pur si simplu decapitati in numele religiei. Ce au fost, in ultima instanta, razboaiele din Afganistan, Irlanda de Nord sau fosta Iugoslavie, jndiferent ce au incercat unii si altii sa ne spuna, daca nu razboaie religioase?

  Răspunde
  +1 -1  0
 10. Valenta spune:

  eu nu am scris ca adica, Columb i-a dat numele, ci ca dupa descoperirea ei de catre Columb…

  Răspunde
  +1 -1  0
 11. america sa numit după “america vespuci„

  Răspunde
  +1 -1  0
 12. STEFANITA spune:

  Interesant!
  Din expunere dv.reiese ca evreii au contibuit financiar la echiparea navelor care au plecat spre Indii(America s-a numit mai tarziu,nu-i asa?)
  Totusi,d-le profesor,afirmatia potrivit careia,va citez”… Evreii aveau o alternativă! ”,pare cel putin fortata.
  Persecutiile si Inchizitia i-au fortat pe evrei fie sa se crestineze,fie sa emigreze,in principal in Olanda si in …Turcia.
  America a devenit o tinta de emigrare in masa pentru evrei mult mai tarziu si prin urmare,trebuie sa retinem din spusele dv. ca evreii au avut si in cazul descoperirii Lumii Noi ,o contributie importanta mai ales prin sumele puse la dispozitie pentru expeditie(cu siguranta ca au facut-o siliti de autoritati)si prin faptul ca insusi Columb avea sange evreiesc,chiar daca era crestinat si a fost inmormantat crestineste.

  Răspunde
  +1 -1  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


- patru = 3

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>