Războiul terorist rus/sovietic din Basarabia anilor 1918-1940

În perioada anilor 1918-1940, Rusia sovietică (din 1922 – Uniunea Sovietică) a dus în spaţiul pruto-nistrean un război terorist (nedeclarat) al cărui scop a fost, pe de-o parte – înfricoşarea populaţiei, iar pe de alta – destabilizarea şi paralizarea activităţii administraţiei româneşti.

Până în 1936, urmare a ambuscadelor, asasinatelor şi raidurilor comandourior ruso-sovietice, în Basarabia au fost omorâţi 3342 militari români (inclusiv: 886 grăniceri, 1259 soldaţi din jandarmerie şi 1197 poliţişti).

NB. În Republica Moldova se cere ridicarea unui monument în amintirea militarilor români căzuţi în urma acţiunilor teroriste întreprinse de Rusia/Uniunea/ sovietică în anii 1918-1940.


Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

295 răspunsuri la Războiul terorist rus/sovietic din Basarabia anilor 1918-1940

 1. moldoveanul spune:

  ridicarea monumentului respectiv să se facă numai după ce vor fi distruse monumentele cu lenin şi tancurile uniunii sovietice!!!

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   D-nul Stavila, iarasi numai instigati ura interetnica. De ce urmarind stilul Dvs sa nu scrieti ceva despre atrocitatile nemtelor pe teritoriul Basarabiei. Sau turcilor in imperiul Otoman. Sau a venit comanda “FAS” sa latra numai la tot ce e legat cu Rusia?

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Valenta spune:

    pentru ca structurile criminale comuniste, imperialiste ruse si acum inca mai comit crime in aceste teritorii,
    iar turcii demult au plecat, si nemtii la fel. dar voi inca mai tineti Armata a 14-cea aici si inca mai faceti propaganda anti-romaneasca.
    Nu uita ca aici sunt cetateni Romani care mau DREPTUL sa dea si ei in judecata pe unii din voi care jignesc DEMNITATEA NATIONALA etc.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Gaseste macar un post deal meu, unde am jignit poporul moldovenesc. Sau roman? Am spus ca una din cele mai remarcabile persoane din viata mea a fost o amanta romanca din Moldova de peste Prut – fata extraordinar de frumoasa si la corp si la fata si la suflet. Ma opun doar politicii expansioniste statului vecin cu care nu doresc sa am nimic in comun in afara de relatii bune de vecinitate

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Valenta spune:

      1. Tu i-ai numit pe ROMANI CA SUNT TIGANI… NICI CHIAR ROMILOR SA NU LE SPUI TIGANI.

      2. Tu vorbesti de rau ROMANIA , PATRIA MEA, caci eu sunt Romanca.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Vladimir spune:

      Deci Tigan e o ofensa? Nu gasesti asta “un pic” xenofob?
      Vorbesc rau nu de Romania, dar de politica expansionista care duce acest stat fata de Patria mea iubita –
      Republica Moldova. Daca ai observat tot asa lucruri spun si de Rusia, ca sunt echidestant si patriot al Moldovei,
      sin nu al Rusiei sau vecinilor de Vest care vor sa ne “privatizeze”

      +1 -1  0
     • je spune:

      Dar pentru ce le trebuie bucata asta de pamint Romaniei??? Sa mai aiba si grija noastra??? Mie mi se pare amuzanta ideea cu expansionismul “imperiului romanesc”… ultimul imperiu din Europa… :)
      Cind spui aceste lucruri pe ce te bazezi? Serios intreb…

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Ma bazez mai mult pe lucruri geopolitice decat locale. Romania nu este un stat suveran – e o slugoaica
      americii ca si alte tari inclusiv si rusia de astazi.
      Apoi, sarcina globala care vine din SUA – reunificare Romaniei in Moldova ca sa construiasca si mai dur
      cum ei zic @cordonul sanitar” care ar izola Rusia in cazul in care aceasta tara va repeta calea de succes.

      +1 -1  -1
     • sheepripper spune:

      Iata, mujicule! Iti dau postarea ta de ieri:
      ”Vladimir spune:
      2 septembrie 2010 la 8:57
      Pentru ce sa cer scuze? Ca Bunicul meu v-a invatat muzica si matematica si fizica?
      Ca bunica mea va lecuia in spitalele proiectate tot de specialisti rusi?
      Caq jumatate de secol rusii faceau jocul vostru, si ca sa nu va suparati spunea ca vinul e bun si in schimb dadea banii, materii, prime, dezvoltau aici stiinta?”.
      Asta ca sa nu mai spun ca fiecare post al tau nu face altceva decat sa blameze itoria reala a acestui neam. Ca unul care nu are tara si istorie nu ptoi sa iti dai seama ca si asta e o insulta, ca nu poti sa calci cu bocancii tai cu noroi de tundra peste mormintele strabunilor nostri? Tu indemni la ignoranta, la necunoasterea istoriei, la ascunderea adevarului care nu iti convine ca sa poti parazita in continuare cu neamul tau de ocupanti obraznici acest pamant.

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      I-ai jignit ambele popoare cand incerci sa rebotezezi limba, e ca si cum eu as invata o limba straina si as zice ca se numeste altfel pentru ca eu asa vreau.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Ari spune:

      Vladimir, nu, cuvantul tigan nu este ofensa, dar CONFUZIA unor etnii este o ofensa.

      Si da, ai ofesat elita noastra, numind-o, de-a valma, nationalista si criminala si sustinand ca TOATE victimele de origine romana din perioada lui Stalin MERITAU sa fie ucise, in mod barbar, sau deportate, pentru ca… ar fi fost “nationaliste”. Apologia crimelor lui Stalin este CEA mai mare ofensa adusa poporului meu – romanesc. Sunt romanca din Basarabia, strabunii, bunicii si parintii mei au fost romani si sunt locuitori ai Basarabiei de sute de ani. Ii ofensezi prin mentalitatea de bolsevic inrait.

      2. Faptul ca ai f*** o fata de nationalitate romanca nu iti da prilejul sa ne ofensezi. Ce i-ai facut fetei e treaba ta, daca te-a suportat, inseamna ca nu avea demnitate. Altfel, esti ca si C.V.T., care sustine ca poate fi antisemit, pentru ca in tinerete a avut o iubita evreica. Nu te deosebeseti cu NIMIC de extremistul Vadim.

      3.Romania n/a avut niciodata nicio politica expansionista. Numai Rusia este expansionsita. Rusia ne-a FURAT patria, deposendandu-ne bunicii si parintii de averi, deportandu-i si jefuind acest pamant. Faptul ca tu sustii aberatiile lui Stalin te plaseaza excat in categoria extremistilor nationalisti rusi. Degeaba te frasuiesti ca o fata mare. Esti un fel de Vadim, poate chiar mai periculkos decat el, doar ca esti rus.

      +1 -1  0
     • Vladimir,esti produsul celor 200 de ani de ocupatie ruseasca…

      +1 -1  0
    • Rusia este dusmanul de moarte al Romaniei!

     Răspunde
     +1 -1  0
   • Raul Z. spune:

    Aşa-zisele “atrocităţi nemţeşti sau româneşti” pe teritoriul Basarabiei, nu se compară, Vladimir, cu ceea ce au făcut criminalii tăi co-naţionali, ruşii (sovietici sau nu)! Proastă şcoală te-au învăţat părinţii sau profesorii tăi (reali sau închipuiţi)! Sunt convins că domnul Stavilă a cules aceste date precise din arhive aşa că este imposibil să se comenteze autenticitatea lor. Du-te, Vladimire, în Rusia ta şi pupă-i papucii ţarului Medvedev sau târâiţii lui Putin, ca să nu mai spun de osanalele pe care trebuie (obligatoriu!) să le ridici celor doi mari criminali ai secolului XX: Lenin şi Stalin!

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Romanie,salveaza-ti Onoarea si Demnitatea Nationala calcata in picioare de Rusia!

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Maresalul Ion Antonescu: “Ostasi,Va Ordon: Trece-ti Prutul!”

   Răspunde
   +1 -1  0
 2. Valenta spune:

  pentru Vladimir

  Ideea comunismului, daca ar fi fost asa cum au conceput-o apostolii, uncenicii lui Hristos, care incurajau oamenii sa aiba averi COMUNE si sa traiasca in dragoste si sa imparta toate FRATESTE este BUNA,
  Insa, Marx, Enghels, Lenin, Stalin si toata clicha lor, NU AU AVUT IDEEA sa creeze o societate BAZATA pe invatatura CRESTINA,
  Ci, dimpotriva, au vrut sa construiasca Komunismul – un fel de societate IDEALA, un fel de Rai pe Pamint, dar fara DUMNEZEU.
  Aceasta LUCRARE nu putea sa reuseasca, pentru ca din star a fost conceputa gresit! Caci ei, nebunii, l-au excluv pe Dumnezeu din CREATIE.

  Adica, asta inseamna ca Komunismul conceput de Marx, Enghels si Lenin, de fapt era o LUCRARE diabolica, care il sfida pe Creator.

  Caci ei cu METODE satanice au vrut sa cucereasca lumea…
  insa Dumnezeu nu este asa, Hristos a CUCERIT LUMEA cu IUBIRE,
  Dumnezeu este BLIND, BUN, PLIN DE IUBIRE, RABDATOR, IERTATOR…
  DAR SATANA ESTE opusul lui Dumnezeu.
  in engleza – evil = cu opusul Live. Live – viata, adica Dumnezeu care da viata, iar evil – observa ca literele sunt invesat asezate – adica opusul – satana = moarte.
  deci, din start, ideea KOMUNISMULUI fara de DUMNEZEU ducea la CATASTROFA!

  Ei au vrut sa sfideze pe Dumnezeu si si-au taiat creanga de sub picioare….
  Iata de ce iti ZIC: Mai citeste si altceva, decit ceea ce ti-au virit ei in fata sa citesti ca sa te indoctrineze diabolic, gresit.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Ti-am raspuns in topicul unde ai postat asta pentru prima data. Citeste, astept raspunsul sincer din partea ta.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Valenta spune:

    TU ZICI CA NU ESTI KOMUNIST, dar de ce dai sfat sa citim operele ratacitilor de Marx si Emghels?
    de ce expui opiniile lor?

    ok, daca nu esti komunist, sincer, imi pare rau ca te-am numit komunist, caci intr-adevar este o INSULTA sa fii komunist.

    daca nu esti IMPERIALIST, ci ai venit cu intentii de PACE sa traiesti in PACE cu NOI, Romanii Basarabeni, atunci demonstreaza asta.

    caci noi nu venim in Rusia sa facem acolo POLITICA ANTIRUSEASCA.

    Nu-i frumos sa intri in casa unui Om si sa-i dictezi ideile si modul tau de viata.

    eu cred ca tu stii foarte bine ce este BINE soi ce este RAU, deci, nu mai fa raul.

    Eu, iti spun foarte sincer ca TE RESPECT FOARTE MULT, dar noi avem multe rani inca nevindecate, caci si azi inca Armata rusa de demonstreaza TANKURULE – ieri la Tiraspol …
    Uneori noaptea, cind merg masinile care matura asfaltul si vuiesc, eu ma trezesc de frica sa nu vina tancurile…

    Nu sunt speriata, dar de rusi te poti astepta la orice… Ati demonstrat asta ca…

    sincer, te respect si imi pare rau sa-ti scriu tie ceea ce am de spus la toti cei ce au ocupat Basarabia, au comis mii de omoruri si deportari, foamete etc…
    si TU inca ai insultat pe Maresalul Ion Antonescu, eroul MARTIR… si tu inca mai zici ca nu ai jigit POPORUL ROMAN???

    sper sa intelegi…

    Răspunde
    +1 -1  0
 3. jj spune:

  Daca am aduna statuile sovietice si am ridica un park tematic , gen Disneyland am face din Chisinau o importanata destinatie turistica. Vom vinde sejururi “trei zile in URSS” se vor inghesui britanicii, germanii :)

  Iaca idee de afacere !

  Cat despre rusi , dispretul si ipocrizia lor fata de romani-moldveni se vede astazi cind bugetul RM e la limita si in plus apele au facut distrugeri. Cu jumatate de gura vorbesc despre marea prietenie intre popoarele nostre, iar pe la spate ne-o trag cu un embargo la vin, legume, transportatori.

  ps : rusii stiu ca noi sintem natie romana dar “politic” ne numesc moldoveni.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Nu. Iese in strada si intrebi pe moldoveni c u doua optiuni cine ei sunt. Si vei vedea ca majoritatea absoluta sunt moldoveni.
   Si nicaieri nu va accepta sa fie numiti romani.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vic spune:

    Sigur, după zeci de ani de spălare de creieri ar putea sa ai dreptate. Dar sa facem sondajul asta peste câțiva ani, in care oamenilor sa li se lămurească cum stau lucrurile. Te asigur ca rezultatele vor fi diametral opuse. Si tu, dacă ești capabil sa gândești, o sa recunoști asta, dar dacă ești “prelucrat” de-a binelea sigur ca o sa continui sa debitezi numai tâmpenii.

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Dan spune:

    Exista o echivalentza intre acesti termeni de apartenenta

    Răspunde
    +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Si special cultivati stereotipul de dispretul fata de voi!
   E doar foarte departe de realitate. Stimez moldovenii. Urasc nationalisti si xenofobi. Ca si orice persoana normala.
   Majoritatea prietenilor mei sunt moldoveni. Patria mea e Moldova. Prietena mea e moldoveanca si acutala, si iubite care a fost
   inainte de ea. Si imi face placere so vrobesc moldoveneasca, cind nimeni nu ma impune sa faca asta si nu pune romana pe gat!
   Care dispret? Special semanati ura, dar cu binele asta nu se va termina. Totul are limite. Pina ce ne opunem doar pasnic nationalizmului agresiv roman. Tineti minte ca anume din cauza “limbii” ati pierdut Transnistria. Istoria are proproietate sa se repete. Fiti vigilenti.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Valenta spune:

    Vezi, rusule, cum umbli cu amenintari? asa ca nu esti mai bun decit putin.

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • Vladimir spune:

     Nu amenintarea, dar avertizarea. Nationalizmul intotdeauna se termina cu rau. E fapt, dar nu amenintarea.
     Daca ar fi fost legalizata limba rusa ca doua limba de stat, egala in drepturi cu cea moldoveneasca – am salva multimea de vieti
     Ce e rau daca rusa ar fi declarata aici a doua de stat? In fine ce e mai bine sa pierzi teritoriu si vietile baietilor rataciti nevinovati sau sa declari o limba, care pe atunci
     a fost natala pentru 40 la suta din populatia republicii a doua limba de stat?
     Oare a fost democratic sa paliti deputatii transinstrene pe strazile chisinaului?

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Vic spune:

      Ma tu chiar ești prost ori te prefaci? Nu te supăra, dar din cuvintele tale asta reiese. Acum, când rusa nu este limba de stat, ea este folosita mai des ca limba română. Închipuie-ți ce va fi, când va fi decretata ca limba de stat. Ori din pricina la 20% de alolingvi (intre care sunt poate mai mulți ucraineni, poate facem aceasta limba a doua de stat?) restul de 80% sa fie nevoita sa studieze limba rusa?

      +1 -1  0
     • je spune:

      Limba rusa si asa se foloseste peste tot… Pe documente, formulare s.a se scrie in romana si rusa. Daca ar fi limba rusa de stat, cu siguranta nu se va mai obosi nimeni sa scrie in romana… Oricum rusa o intelege toata lumea… Nu-i asa, Vladimir?

      +1 -1  0
     • (1812-2012) Rusia,a venit timpul sa cedezi aceasta palma de Pamant Romanesc-Basarabia!

      +1 -1  0
     • Trebuie respectat Modelul Comunitatii Europene! Toti strainii sunt obligati sa vorbeasca Limba Romana!

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
   • Dan spune:

    Offff moldoveneasca. Mai pune mana pe o carte si studiaza ca asa limba nu exista. Ura ta fatza de de romani (sentiment de xenofobie) nu iti permite sa numesti limba romana denumirea corecta a limbi pe care o vorbesti

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Nu ura fata de Romania, ci dragostea fata de Moldova imi spune sa numesc aceasta limba moldoveneasca.
     Eu nu va impun ca sa numiti limba care vorbiti in romania – moldoveneasca – nici voi va rog nu va amestecati si nu ne indicati cum sa numim limba (de fapt identica).

     Răspunde
     +1 -1  0
   • Dan spune:

    Din cauza limbii am pierdut transnistria??????
    Da esti9 tare in politica si in arta militara si in tot.
    Mii de cazaci de prin rusia, sute de detinuti au fost inarmati si trimisi la lupta pentru limbaa :) )) foarte caraghios dar tipic pentru persoane indoctrinate de MEDIA ruseasca

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Mii de cazaci a venit abia dupa ati inceput masacru in Tighina.
     Unica cerinta din parte transinstriei inainte de autoproclamare a fost pastrarea independentei Republicii fata de Romania
     si asigurarea drepturilor populatiei rusofone prin asigurarea limbii ruse statutului oficial.
     pentru asta deputatii din Transnistria au fost batuti (democratia) si izgoniti din Chisinaul. Asa se incepea
     conflictul.

     Răspunde
     +1 -1  0
   • je spune:

    Vladimir, imi spui, te rog, diferenta dintre romana si moldoveneasca? Daca reusesti sa-mi aduci argumente si sa ma convingi, voi spune si eu ca vorbesc moldoveneasca. Este o intrebare personal pentru tine.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Raspund: Limbile sunt identice. Prefer s-o numesc moldoveneasca din dragostea fata de Patria mea – Republica Moldova
     E stupid de a incerca cauta diferente in una si aceeasi limba. Numai fata de stima de acest pamant o numesc moldoveneasca,
     si mi e totuna ce spun academicienii platiti de Bucuresti sau “intelectualii”, fosti functionari de partid comunist.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • je spune:

      Dar americanii nu isi respecta tara daca isi numesc limba engleza si nu americana? Nu crezi ca e un pic exagerata teoria ta cu stima fata de acest pamint?! Te asigur ca ai da dovada de mai mult respect daca ai spune ca vorbesti romana si ai incerca sa convingi si pe altii de asta, indiferent, rusi sau moldoveni…. caci se gasesc moldoveni care spun ca e chiar diferita limba….

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Dar americanii divizeaza populatie in ocupanti si autohtoni, in venetici si bastinasi?
      Nu. Ai cetatenie americana – esti american. De ce sa nu luam exemplu acesta?
      Referitor la limbi – daca intr-o localitate (stat sau oras) o comunitate este mai mult de 30 la suta –
      limba comunitatii date se oficializeaza regional.
      De exemplu in San-Francisco toate inscriptiile oficiale sint in trei limbi – engleza, spaniola si chineza.
      De ce vedeti exemple doar care sunt in linie cu pozitia voastra?

      +1 -1  0
     • je spune:

      dar bastinasii din America unde stau acum? Stau in rezervatii… Daca am ajuns aici… Americanii sunt o natiune tinara de origini diferite, formata in baza ocupantilor… Dar originea noastra vine de aici, noi nu am cotropit pe nimeni. natiunea asta e de mii de ani aici…

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Dan din RM spune:

      Nu exista asa limba “moldoveneasca”, Stalin a inventat termenul si sper sa ca va muri la fel ca dictatorul.

      Nu ai nici un drept moral de a reboteza o limba care s-a dezvoltat mii de ani in intreg spatiu geto-dacic

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      Ne-au luat 20 de ani ca sa intelegeti aceasta …

      +1 -1  0
   • Dan din RM spune:

    Urasi nationalistii si xenofobii??
    Chiar si pe cei care au desnationalizat acest popor din perioada sovietica, chiar si pe cei care au redus numarul gradinitilor scolilor in limba romana, si le-au majorat semnificativ pe cele cu predare in limba rusa?

    Si pe cine mai urasti dumitale??

    Pe cei care au mutilat identitatea nationala a bastinasilor mei aici din RM (care mai apoi isi revendica dreptul de “civilizator”)?

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Batranul spune:

    Bre “moldoveanule“ cum naiba se face ca noi romanii comunicam in scris cu tine ,si culmea ,ne si intelegem ! !#
    Ahhh ti-a cazut fisa ?
    Mai omule e aceeasi limba ,te-ai prins acum ?
    Ca tu o numesti “ moldoveneasca “ca “limbvistii“lui Stalin ( apropo stiai ca a murit otravit cu o otrava de sobolani care i-a diluat sangele? stii cine i-a facut-o ? Daca nu stii si vrei sa aflii scrie-mi :) ) si noi o numim LIMBA ROMANA ,ce conteaza ?
    Important este ,ca sa se faca dimineata in capul dumneavoastra si sa intelegeti ca vorbim aceeasi limba ….deci…
    Mai gandeste-te , reflecteaza…si mai vorbim

    Răspunde
    +1 -1  0
 4. Valenta spune:

  Bravo, Dle Stavila, aveti tot respectul meu,
  sa scoate tabuurile ce inca mai exista la unele teme si intimplari istorice…

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 5. xyz spune:

  Nu! Nu este legat de Rusia! Este legat de Basarabia, Bucovina si tinutul Herta, teritorii care vor ramane in constiinta romanilor ca teritorii romanesti, oricate actiuni diversioniste, manipulatorii si teroriste au organizat, organizeaza si vor organiza, acesta lepra a lumii democratice care este statul rus. Europa a inceput sa se trezeasca. Lumea a inceput sa se trezeasca. Eu stiu ca este foarte jenant pentru cineva sa fie de nationalitate rusa atunci cand intra in relatie cu cineva de alta nationalitate, dar singuri rusii sunt vinovati de asta. Oare nu si-a pus nimeni dintre rusi intrebarea de ce dintre toate popoarele Europei, numai rusii au probleme de comunicare. Pana si popoare slave, cum sunt polonezii, cehii, slovacii, slovenii, croatii, sarbii, au ceva de impartit cu rusii. Nici macar nu astept raspuns la aceasta postare pentru ca raspunsul va fi deliberat pe alaturi. Scoala KGB…

  Răspunde
  +1 -1  0
 6. Vladimir spune:

  Postati aceste aiureli antiruse numai din cauza ca rusofobia e la moda si bineplatita. Atat

  Răspunde
  +1 -1  0
 7. Dan spune:

  Si noi vrem sa vem relatii de buna vecintate cu Rusia dar nicidecum nu se primeste.
  Atat timp cat vor metine relatiile noastre ca “eliberatori”, populatia autohtono nu se va calma. E ca o crima nerecunoscuta.
  PS: Nu Romania are armata la noi ca sa duca politica de expansiune.

  Si mai avem si altceva care ne uneste limba, graiul traditiile cultura trebuie sa cooperam nu doar in sensul “doare relatii de bunavecinatate”

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Nici nu cer relatii bune cu Rusia. Doar indemn la recunoasterea faptului ca toti suntem cetatenii RM uniti cu singurul scop – a construi un stat demn!

   Răspunde
   +1 -1  0
   • sheepripper spune:

    Iata ce ati reusit dupa 20 de ani. RM este cel mai sarac stat european. Nu v-a ajuns, vreti sa rivalizati cu Africa Sahariana?

    Răspunde
    +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Eliberarea de sub jugul fascist e o crima? Pentru mine 9 mai cea mai sfanta sarbatoare. Populatia moldoveneasca intalnea soldatii sovietici cu paine-sare. E un act de heroizm platit de mii de vietile oamenilor sovietici. Ei va doreau doar binele.
   Bunicii mei aveau stima profunda fata de moldoveni, aveau prieteni moldoveni si nu existau probleme de comunicare. Intelegi,
   daca sovietici n-ar fi bineveniti pe aici n-ar fi povesti bunicul meu asa de cald despre populatia de aici. problemele au inceput abia in 1989 datorita faptului ca america finanta miscari ultranationaliste si mina URSS ideologic.
   Da, in tarile baltice sovietici n-au fost bineveniti, numai ca nu aici.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • je spune:

    Vladimir, iti spun ceva ce spun batrinii care au prins razboiul… Nemtii puteau sa scoata bomboane din buzunare si sa dea la copii, se adresau respectuos si nu jigneau, dar rusii… rusii isi bateau joc de bastinasi, intrau si isi luau ce vroiau din ograzile oamenilor, furau s.a.m.d…. asta in cel mai bun caz.
    Nu am inventat eu lucrurile astea…

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • Vladimir spune:

     Ar fi cazul – populatia de aici ar fi antirusa dupa razboi, insa rusii si ucrainenii cand veneau aici au fost primiti
     ospetios. Stiu dupa exemplul familiei mele. Relatii moldo-ruse la nivel uzual au fost aproape ideale.
     Tin minte si eu ca inainte de 89 datorita internationalizmului sovietic nici nu stiam ca unul din vecinii mei e evreu, altii doi moldoveni. Pentru toti era totuna ce etnie ai. Oamenii traiau in pace. Si cand a inceput nationalizmul, atunci si a inceput haosul.
     Ca final – masacru de la Bender

     Răspunde
     +1 -1  0
     • je spune:

      Stii de ce s-a trezit nationalismul? pentru ca a fost interzis! Nu trebuia sa faci altceva decit ti se dicta…. Nu gaseai carti in grafia latina. Oamenii tinjeau dupa adevar… si cind s-a deschis orizontul, a rabufnit nationalismul! Pe Grigore Vieru il respecti? El a spus: daca a iubi patria, mama, limba inseamna sa fii nationalist, atunci sunt Nationalist! Eu sunt adepta tolerantei. Sa fim toleranti cu cei de alte etnii, de alte religii s.a.m.d., dar sa nu uitam cine suntem, de unde venim, sa ne cinstim stramosii si limba.

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Nationalizmul si trebuie interzis ca doctrina care promoveaza superitatea unor etnii asupra altei. Corect
      ca a fost interzis. In fine, ati suferit din cauza nationalizmului extrem si noi – am pierdut o parte din teriotriu.
      Inca platind pentru asta cu sangele baietilor nostri. Iata la ce aduce sovinizmul.
      Si trist ca probabil am pierdut Transnistria pentru totdeauna. Am prieteni transnistreni – absolut toti
      spun ca nu voi uita masacru din Dender vara 92, cand au fost ucisti absolventii scolilor ruse, care abia incepeau vietile

      +1 -1  0
     • Dan spune:

      “Internationalismul Sovietic”, in internationalismul sovietic practic toti vorbeau in rusa cand se aborda un subiect mai oficial din cauza aceasta lumea si uita de etnie de nationalitate de cultura etc. S-a dorit sa fie creat un om nou homosovieticus fara identitate nationala uitanduma la postul tau cred ca a reusit partial

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Si care e diferenta intre internationalizmul american, unde predomina engleza si in mod similar e formata natiunea america?

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • je spune:

      Vladimir, eu cred ca incurci un pic nationalismul cu extremismul. Eu sunt nationalista, dar nu extremista. Mai bine nu aduce in discutie americanii… ei isi iubesc tara, limba, drapelul, simbolurile statului s.a.m.d.
      La noi daca arborezi tricolorul la geam, gata! Esti nationalist extremist!

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      “Si care e diferenta intre internationalizmul american, unde predomina engleza si in mod similar e formata natiunea america?”

      In america lumea emigreaza si e dorintza lor proprie sa apartina sau nu acestei natiuni, in uniunea sovietica venea tancu si armata rosie pe teritoriu strain si rusifica populatia in numele “internationalizmului sovietic” :D Notiune pe care dumneata si azi o folosesti

      +1 -1  0
     • Ari spune:

      Aha… Si eui tin minte timpurile alea. TOTI, dar absolut toti vorbeau ruseste in prezenta unui singur rus! De frica represiunilor, sa nu fie numiti “nationalisti” (cum faci tu acum!), isi renegau identintatea din frica! Dar fii linistit, va urau exact pentru ca le REPRIMATI ideintitatea. Si asta numesti “internationalism”? Prostia sotului pacalit de cumintenia sotiei batute… Ea tremura de frica, da el crede ca este IUBIT! :) ))

      +1 -1  0
   • je spune:

    Te cred ce spui despre bunicii tai. Sunt oameni si oameni… Ca peste tot. Vorbesc despre majoritate.

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Dan din RM spune:

    Ehh frumos frumos :) numai dragoste aveau, numai dragoste ….
    Apoi le-au luat pamantul tot din dragoste fatza de moldoveni, apoi i-au infomentat pana au murit de subnutritie vre-un sfert din ei, apoi tot din dragoste au inceput sa-i reeduce in stil sovietic. Off dragostea aceasta cu tancu si arma sovietica fatza de moldoveni e tare amara …

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
   • Batranul spune:

    Cu paine si cu sare zici…asa o fi fost,si Ivan cel venit din stepa ,sa pus sa ne inghesoaie Fetele si nevestele in hambar ,sa fure ceasurile si paltoanele oamenilor,sa ne deporteze bunicii si sa ne necinsteasca PAMANTUL STRAMOSESC cu cizma lui murdara…
    Sa ne impuste feciorii fara proces in timp de pace si sa ne ia mancarea de la gura.
    Ne-au civilizat barbarii ….
    Daca voi aveti atata PAMANT ,APA si BOGATII ce-ati cautat in TARA MEA ?!??
    Nu ne trebuie eliberarea VOASTRA , noi traiam bine cu FRATII NOSTRII ROMANI ,Vologhea baiete…noi vorbeam LIMBA NOASTRA ROMANEASCA,iar voi calare pe tancuri ne-ati adus iadul ,ne-ati pocit limba si ne-ati fortat sa scriem buchie straina,copii au invatat ALFABETUL LATIN dupa LITERELE SCRISE PE CRUCILE STRAMOSILOR DIN CIMITIRE… mai oaspeti nedoriti de nimeni..,cand o sa intelegeti ca nu mai prostiti pe NIMENI ?

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Sper ca acuma batranule ai limba. Daca omul nu a atins in viata nimic unicul lucru la care el tine – limba.
     MI e jale de tine.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Ari spune:

      Mie mi-e mila de prostia ta, Vladimir. N-ai nimc sfant, minti de ingheata apele si te dai mare. Pentru ca simti ca, de fapt, esti foarte MIC. :)

      +1 -1  0
  • je spune:

   Bravo, Dan! Sustin.

   Răspunde
   +1 -1  0
 8. Dan spune:

  Vladimir de fap nu e rusofobie ci romanofobie,cum ramine cu alfabetul kirilik??? de ce tot ce era legat de Romania era ascuns??? romanii nu au trecut hotarele URSS sa ucida rusi,asa ca gindeste-te un pic cind scrii ceva

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Ce aberatii! Mii, poate zeci de mii ostasii lui Antonescu si-au gasit mortile in stepele de iarna sub Stalingrad!
   Informeaza te macar putin inainte de a posta tampenii complete!
   Bunicul meu, care apara Crimeea spunea ca mai multi ostasi romani au fost acolo (cel putin in Sevastopol) decat nemti.
   Insa cei drept e drept – bunicul povestea ca ei au fost extrem dezorganizati moral simtind ca sunt folosite de Hitler si Antonescu si nu prea luptau cu sovietici, care isi aparau casele proprii. Si intr-adevar, Crimeea nu i pamant romanesc, nu i asa? si ostasii simpli intelegeau asta.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • je spune:

    La moment Romania are trupe armate pe teritoriul R. Moldova??? Asta cred ca ai fost intrebat.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Nu. Ai afirmat ca romanii nu au trecut granita cu URSS. Ti-am demonstrat prin fapte ca nu i asa.
     Ce i drept ca sa fiu echidistant – au fost foarte dezorganizati, deoarece intelegeau ca sunt marionetele lui Hitler. si Antomescu.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Ari spune:

      Antinescu a fost un dictator, asa se autoidentifica el insusi! – pentru ca timpurile iil sileau sa-si apere Patria de alti doi dictatori ODIOSI: Hitler si Stalin, care erau EXACT la fel de criminali. In comparatie cu ei, Antonescu este SI o victima, nu doar un criminal. Da, a fost un criminal si el, doar ca unul mai mic decat criminalul pe care tu il admiri – Stalin. Si cand spun “criminal”, ma refer nu la victimele din perioada de razboi, ci la cele facute in timpuri de pace, la exterminarea populatiei NEVINOVATE.

      +1 -1  0
   • Ari spune:

    Dar nici Basarabia NU E pamant rusesc. Si nici Transnitria.

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 9. Valenta spune:

  Inca mai ai si o viata imorala, dupa cum scrii… – pai, asta este CULTURA care ati adus-o.
  caci Crestinismul nu accepta imoralitatea. Crestinismul propaga FAMILIA si viata conjugala doar in Familie
  Crestinismul propaga IUBIRE fata de aproapele, inclusiv chiar si fata de dusmani.
  Iata de ce noi va rabdam si iertam.
  Insa Istoria trebuie sa SPUNA ADEVARUL.
  Pentru insasi HRISTOS este ADEVARUL. El a spus: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Mine, decit prin Mine” deci PRIN ADEVAR obtinem MINTUIREA, salvarea sufletului…

  Si dl Stavila are deptul sa-si expuna Opiniile si ADEVARUL istoric. – Citeste art. 10 alin. (1) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, in care este scris: “Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie, de a primi sau de a comunica informatii sau idei fara amestecul altora…”

  deci tu ATENTEZI la drepturile fundamentale ale dlui Stavila. Ia seama!

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Sorry, avem misunderstanding. De unde ai luat ca am viata imorala?

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vladimir spune:

    A, e vorba de amanta.. poate nu stiu nuantele cuvintului in romana. In rusa “amanta” – femeia care iti place si cu care faci dragostea, nu accept cuvantul venit din occident, cuvint fiziologic – partenera.
    Atunci am sa precizez – nici nu sunt casatorit, nici n-am fost, asadar, daca esti frumusica si feminina ai sanse :)

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Valenta spune:

    tu ai scris ca ai atitea iubite… fapt, ce nu ma priveste… dar este IMORAL. Caci imperialistii rusi ne-au adus INCULTURA si nu CULTURA. Acesta este ADEVARUL.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Asa-zisa “libertatea sexuala” vine din occident si acest fapt imi pare ca are toata lumea in afara de tine.
     Hippy, narcomani – copiii soarelui, free love.
     Rusii sunt conservativi la capitol de sex. La mine in familie nici nu se discuta pe temele asta – deoarece se crede ca e intim
     sa discuti despre dragostea fizica.

     Răspunde
     +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Ma repet dar mai postez referitor la moralitatea in URSS:
     spre deosebire de morala occidentala comunizmul, despite the fact ca nega existenta Domnului
     a fost cu mult mai aproape de crestinizm. A fost interzisa propaganda promiscuitatii sexuale, homosexualizmului,
     A fost interzisa propaganda nationalista, erau promovate idei de egalitate intre oameni (internationalizmul),
     erau din copilarie promovate idei de ajutorul reciproc si stima fata de batrani (din copilarie ne-au invatat sa cedam locukl
     varstnicilor, sa ajutam persoanelor in etate sa traversam strada, sa ocrotim pe cei slabi, sunt mai multe si a exemple). Adica educatia morala. Si nu poti sa spui ca nu ne sugerau din copilarie aceste idei. DACA SPUI NU – inseamna minti,
     deoarece stii perfect ca asa si a fost – la scoala, in institutii, in cinematograful sovietic. Comunizmul a fost cu mult mai aproape
     de adevarule crestinizmului decat filozofia hedonizmului promovata de tarile occidentale.
     Educatia morala a fost pusa buna la punct in URSS.

     Răspunde
     +1 -1  0
     Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Valenta spune:

      gresesti. dar n-am sa comentez. m-ai plictisit. Mai gindeste-te si tu, ma analizeaza…

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Sa intelegi persoana cu opinii diferite e greu, tebuie sa autodistantezi de stereotipurile sau cliseile proprii de atata si te plictesesti.

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Dar imi pare rau – esti persoana interesanta, numai ca eu am puterea sa fiu mai presus in discutii de opinii proprii si incerc sa inteleg persoana cu care discut. Tu te-ai plictisit mai repede. Jali :( .
      Oricum imi pare bine de cunostinta virtuala :) .
      Imi cer scuze daca undeva te-ai simtit jignita de posturile mele.
      O zi buna si numai bine!

      +1 -1  0
     • je spune:

      Sunt de acord cu astea…. Dar tot ce se construieste pe minciuna, nu dureaza. E simplu, ca si o relatie – daca porneste cu minciuni nu are cum sa dureze… Totul iese la iveala pina la urma.

      +1 -1  0
 10. Valenta spune:

  corectez: Isus a spus: Nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine.
  scriu repede, iata de ce fac greseli… sorry

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 11. Valenta spune:

  sincer, imi pare rau ce se intimpla in Rusia, caci sufera oameni nevinovati. Dar Dumnezeu nu bate cu batul. Voi ati facut mult rau… si asta se va intoarce impotriva voastra… sincer, imi pare rau de Rusia, la ce a fost adusa… e dezastru, se asteapta foamete, se scumpeste painea…
  vesti.ru transmite:
  В России началась вторая волна лесных пожаров. Теперь леса горят в Поволжье. Сложнее всего ситуация в Волгоградской области. По данным МЧС, сгорели уже более 500 строений, в основном это жилые дома. Известно о пяти погибших.

  В городе Тольятти Самарской области снова ввели режим чрезвычайной ситуации. Огонь подошел вплотную к городу. Помогают военные, на заправках дежурят пожарные, федеральную трассу на ночь перекрыли.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Inseamna ca si pe voi Va pedepseste D-zeu? Ca sunteti saraci in resurse si saraci material. Sunteti saraci spiritual, din cauza ca in RM voi de acum nu stiti ruseste, dar literatura care formeaza verticalitate si personalitate e accesibila numai in rusa.
   Inundatii in Romania si Moldova tot e mana lui Dumnezeu?
   Si inca ceva ai spus ca conlocuiesti cu rusii deoarece e crestineste sa ierti dusmanii. Adica personal eu, alti oameni care vorbesc ruseste sunt dusmanii pentru tine? Da?

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Valenta spune:

    Am mai scris ca RESPECT rusii si rusofonii, adica cei care vorbesc limba rusa si mie imi pare bine ca o cunosc, caci, intr-adevar, prin internet gasesc foarte multa literatura tradusa in limba rusa.

    dar imi pare bine ca stiu si engleza, caci inca si mai mutla literatura gasesc… si franceza si italiana, desi eu nu am plecat niciodata nicaieri din Moldova… Am invatat caci mi-i interesant sa stiu…

    Sincer, iubesc POPORUL RUS, caci are o simplete, o bunatate, dar, este adevarat si faptul ca SUNTETI MAJORITATEA indoctrinati gresit si multi dintre voi sunt antrenati in bande teroriste care ataca popoarele pasnice si iubitoare de la periferiile Rusiei…
    si vad ca si tu expui aceleasi viziuni gresite cu acesti rataciti.

    Referitor la pojar si inundatii, am zis ca IMI PARE RAU ce se intimpla, dar, sfatul meu, NU MAI FACETI RAUL, ca poate Dumnezeu se va indura de Rusia… si va opri pojarul….

    Cred ca Rusia trebuie sa faca alta POLITICA ca sa traiasca in PACE, colaborare si ARMONIE cu popoarele invecinate. Nu ne mai terorizati, scoateti ARMATA.
    DE CE VA TEMETI SA SCOATETI ARMATA?

    DOAR NOI NICIODATA NU AM AMENINTAT RUSIA CA SA O OCUPAM?

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Am spus, ca aici sunt de acord – Rusia duce politica salbatica, clasa oligarho-politica din Rusia cauta numai sfere noi de influente si surse de bani, si nu pentru poporul, ci pentru sine. Suntem aici “on the same page”.
     asadar fa diferenta intre mine si guvernul rus. si armata rusa.
     Sunt un simplu patriot de rand al acestui plai numit Moldova cu toata stima pentru toate popoarele care
     conlocuiesc aici pasnic de multe secole.
     Iubesc limba moldoveneasca identica cu cea romana, numai ca preferinta mea de a o numi moldoveneasca.
     Mai mult ca atat – am prieteni si romani.
     Unicul lucru dezaprob – ura. Dar nationalizmul e sinonimul urei. si articolele lui d-nul Stavila foarte subtil promoveaza ura.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      Mai reactualizeaza informatia despre nationalism ca vad ca ai ramas pe baricadele celui de al doilea razboi mondial.
      Da un search pe google si fa deosebire dintre toate tipologiile de nationalism existente

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • je spune:

      Trebuie de cautat in DEX explicatia cuvintului nationalist…..

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      Totiunile provenite de la sovietivci sunt asa de bine digerate si inghitite ehhh… nici in dictionar nu trebuie sa te mai uiti…

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Ok, vorbesc in cuvinte mai simple – atata timp cand ne veti trata ca pe oamenii de rasa doua, atata timp
      vom opune rezistenta.
      metode exista si pasnice:
      1. Ignorarea completa a limbii moldoveneste in locuri publice
      2. Adresari in instanta numai in rusa si procese verbale in cauza daca raspunsul vine in romana
      3. Purtarea panglicei a lui Sfintu Gheorghe
      4. Ignorarea mass-mediei sovine
      5. Participarea activa la orice actiune al PCRM-ului
      6. Reactionarea imediata la orice insulta la adresa rusofonilor prin metode legale.
      7. Ignorarea sarbatorilor “nationale”
      8. Lucrul educational cu persoane care inteleg ca punctul final al xenofobiei – e razboi civic
      Lista poate fi continuata, insa nu doresc aceasta. Doresc sa traim pasnic. Gata. Istoria apartine trecutului

      +1 -1  0
 12. Vera spune:

  Sa te fereasca Domnul ce sovin e vladimir asta. El crede ca numai literatura rusa………………, ce prostie, deoarece ca toti rusii nu cunoaste alte limbi…………………….., altfel n-are spune asa prostii….

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Stereotipe rusofobe. Lasati la o parte! Stiu cat de cat limba moldoveneasca si cam in aceeasi masura engleza.
   Indoctrinatilor. Traiti cu stereotipuri. Poate sa ziceti ca si am matrioscele acasa? Si beau vodca? Si port budenovka sau usanka?

   Răspunde
   +1 -1  0
   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
   • Dan din RM spune:

    Limba moldoveneasca e o ofensa la adresa mea, tatuca Stalin a inventat acest termen ne-a schimbat alfabetul si tu continui “lucratura”

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Alfabetul nu Stalin v-a schimbat, dar si Stefan a folosit chirilic. Prima marturisirea a scrisului in moldoveneasca este in chirilic. Inainte de a posta aberatii macar deschide wikipedia. Primul alfabet folosit de romani a fost cel chirilic. Care Stalin?
     Peste tot va pare Stalin. E o abatere psihica!

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Ari spune:

      Hahaha, e clar! Vladimir, tu in grupa a gradinitei esti??? Ca daca ai incredere in Wikipedia, e clar cu tine! :) )))))))))

      Termenul de “limba romana” este mai vechi decat cel de “limba moldveneasca”.

      Termenul de “limba”, in Evul Mediu, se folosea si pentru notiunea de Grai, si NU pentru cea ce “limba literara, oficiala”, pentru ca asa ceva nu exista pe atunci. Limba romana literara s-a format pe baza graiurilor din cele trei rpovincii romanesti, exact la fel cum s-a format limba rusa, spre exemplu, pe baza “dialectelor” vorbite in knezate. Doar intre dialectele rusesti diferente sunt ENORM mai mari decat diferentele dintre graiurile romanesti.

      Bref, esti cam ignorant in istorie, dar si in lingvistica. Si in genere, faci dovada unei ignorante CRASE.

      Termenul “limba

      +1 -1  0
     • Ari spune:

      Apropo de alfabetul lui Stalin, nu e adevarat ceea ce ai scris. Pe timpul lui Stefan cel mare da, se scrie cu Kirilice, dar Stalin a introdus alfabetul rusesc. Sper ca stii ca e mare diferenta. Kirilicile au fost copiate dupa model grecesc. Alfabetul rus modern, insa, este o combinatie intre cel kirilic si alfabetul latin.

      +1 -1  0
   • Dan din RM spune:

    Ca sa iti fie si tie clar de fiecare data cand folosesti termenul “limba moldoveneasca”, imi aduc aminte cum s-au rescris sute de mii de carti cu alfabet chirilic doar pentru a incerca sa ne separe lingvisitic si identitar, de fiecare data cand folosesti acest termen imi aduc aminte de rusificare populatiei autohtone.
    De fiecare data trebuie sa fie ripostat si de re re re explicat ca aceasta termen nu exista

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • Vladimir spune:

     Repet – primul alfabet al limbii romane este cel chirilic. Stefan cel mare folosea numai chirilic. Cit sa ti mai explic ca alafbetul chirilic nu Stalin a inventat pentru voi.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      :) ))) influentza a venit din Taratul Bulgar. Dupa cati ani Stalin a reeeditat operele lui Mihai Eminescu, Arghezi in alfabetul chirilic eu si azi in biblioteca asemena opere RESCRISE.

      Si tu continui cu termenul de limba moldoveneasca …
      Prin aceasta iti manifesti lipsa de respect totala vizavi de populatia autohtona.

      +1 -1  0
     • je spune:

      Alfabetul nu el l-a inventat… a inventat limba moldoveneasca pentru noi… Pentru ca in Basarabia se folosea alfabetul latin si limba romana in acele timpuri…

      +1 -1  0
 13. ame spune:

  E istoric si spune adevarul . Nu inteleg ce vrea Vladimir. Adevarul doare? Trebuie asumat.

  Răspunde
  +1 -1  0
 14. ame spune:

  Ura ta fata de romani, tigani si Occident , Vladimire, ma face sa te consider fascist. De-ala de-al lui Hitler.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Nu am ura fata de nimeni. oare sunteti prosti de tot, ca sa repet asta fiecare post?
   Am prieteni romani, nu mi place politica expansionista a Romaniei si tratarea pe moldovenii ca pe niste frati mai mici rataciti de unii romani.
   Fata de tigani sunt neutru. Nu stiu niciunu
   Occident – da, cred ca nivelul de moralitate a Occidentului e strasnic. Homosexualizm deschis, legaturi sexuale dezordonate, cultul banilor si violentei.
   Si unde aici macar un pic de fascizm?

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Ari spune:

   exact asta este: un fascist deghizat in blana de oaie. :)

   Răspunde
   +1 -1  0
 15. xyz spune:

  Pentru Vladimir,
  Vad ca stati lipit de Internet. Chestia cu importanta limbii ruse e o utopie. Care sunt cele 10 limbi cele mai vorbite de glob? Daca rusii la ei acasa invata de zor engleza despre ce vorbim? Odata cu desfiintarea Tratatului de la Varsovia si a Uniunii Sovietice limba rusa a disparut ca limba internationala. A mai ramas CSI-ul ca o usoara consolare. Chestia cu moda rusofobiei e o asa gaselnita de iti ingheata creierul. Si cam de ce-ar fi, fara motiv, rusofobia la moda. Iar chestia cu rusofobia bine platita miroase de departe a propaganda comunista. Ma vedeti pe mine aici in Romania, unde interesul pentru conducerea statului rus si problemele ei este zero barat, unde nivelul de trai este de 4 ori mai ridicat decat in Basarabia, chiar si in conditii de criza, facand propaganda pe bani impotriva Rusiei, in conditiile in care am o multime de colegi de profesie rusi cu care corespondez frecvent si cu care ma intalnesc macar o data pe an? Prioritatile locuitorilor din Romania sunt cu totul altele decat ale locuitorilor din Republica Moldova. Regret dar nici nu suteti informat si nici convingator.

  Răspunde
  +1 -1  0
 16. jj spune:

  Amice , esti idiot !

  Referitor la limba moldoveneasca – este o mare manipulare. De ex Dragos cind a ajuns pe aceste meleaguri nu s-a numit MOLDOVEAN si nu vorbea limba MOLDOVENEASCA. Ghici ce limba vorbea :)

  Dragos a fost MARAMURESAN asa ca de maine infiintam Partidul National Maramuresan. Cred ca cea mai mare batalie electorala o vom avea cu etnicii DACI , VALAHI si RUMANI.

  Moldovenismul e un proiect rusesc vazut ca prim pas pentru asimilarea noastra in cadrul Sfintei Rusii. In fapt intotdeauna s-a vazut dispretul si superioritatea rusilor fata de “limba moldoveneasca” – ca fiind taraneasca, periferica.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 17. GHEORGHE spune:

  Veaceslav, de ce aduci ura si intriga cu acest blog???? Mai bine realizeaza altceva, mai util pentru tine.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Dan spune:

   Gheorghe asta nu e ura ,e doar adevar istoric,ura o percepi tu si deal de Vladimir

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vladimir spune:

    Adevar istoric scris de fosti functionarii al PCUS. Bun adevar. Merita incredere.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Dan din RM spune:

     daca analizezi apartenta etnica la PCUS, procentajul celor de etnie rusa e mai mare asa ca ….

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Nu. In fiecare republica special a fost cultivate asanumite cadre nationali pentru partide comunste regionale.
      Toate functiile cheie in Partidul Comunist al RSSM ocupau moldovenii. Ceea ce si a lansat nationalizmul la nivel de republici nationale. Ca sa cream o supra-natiune ca americanii, republici nationale trebuia dezolvati, daca am dori sa fim super-power similara cu cea americana.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Dan din RM spune:

      Vad spiritul de regrete “velicoruse” nu te paraseste, adica trebuia sa rusificam pana in maduva oasa tot :)

      Aici se demonstreaza notiunea ta de “respect” pentru populatzia autohtona. Demagogie sovietica nimic altceva.

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Am vorbit doar de o sansa ratata de a crea o super-putere, care ca si America domina in toate sferele. Oare nu i atractiva de a trai in asa un stat? Si velikorus aici ne pri ciom. Deoarece nationalizm (inclusiv si cel rus) ar distruge acest super-power momentan

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Si sablonul discutiei noastre nu mi place – postezi aiureli – le neg cu faptul concret, nu te recunosti nedreptatea ci inaintezi pretentii noi

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      “nu te recunosti nedreptatea ci inaintezi pretentii noi” Reformuleaza te rog …

      Atractiv in asa un stat, pentru cine pentru tine ?
      Daa sigur ca da
      Dar pentru nici decum deoarece tu incalci pana si cel mai mic drept de autodeterminare a populatiei din basarabia prin lipsa ocuparii functiilor in republicile unionale.
      Dar chestia cu “respectul” vizavi de populatia bastinasa mai e valabila?

      +1 -1  0
 18. Dan spune:

  Vladimir, romanii nu au ucis in perioada interbelica boule dar in timpul razboiului, is doua lucruri diferite, asa ca nu stiu cine e cu aberatiile

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Aha.. daca mai treci pe batranii din satele moldovenesti o sa auzi multi istorii despre cum tratau jandarmii romani populatia autohtona. Nu prosti lumea. Toje mne, s-au gasit sfintii!

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Dan din RM spune:

    Si cum copii mureau de foame in 46-47, cauta batranii care au peste 80 de ani si vei afla multe istorioare frumoase despre civilizatorii din est

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Foamete dupa razboi e un lucru firesc. Si a fost nu numai in Moldova ci in mai multe republici sovietice inclusiv si Rusia

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      Acesta e raspunsul cinic si caraghios ca a fost in mai multe zone.

      Dar pe mine nu ma impaca ideia ca infara de sute de mii de romani basarabeni au mai murit alte milioane de ucrainieni.

      Dupa ce soldatii sovietici luau si ultimul sac de faina din gospodariile taranilor basarabeni vii cu termeni de gen “foamete dupa razboi”

      +1 -1  0
     • Dan din RM spune:

      foamete dupa razboi – mdeaaaa uite aici se demonstreaza spiritul cinic cum tratezi aceasta problema.

      Nu ai fortza nici sa recunosti atrocitatiele comise de armata sovietica dupa razboi iti place sa trantesti o replica de genu foamete fireasca.
      Nui nimic mai sunt de alde tine care nu recunosc crimele de la Auschwitz.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Dan din RM spune:

      Ura de fascism nu te ajuta cu nimic daca mai incerci sa bagi in zona firescului atrocitatile lui Stalin, nu e nimic mai este timp de reflectie pentru o persoana cu moralitate de tip URSS

      +1 -1  0
 19. jj spune:

  “Jandarmii romani” erau veniti dintre Prut si Carpati adica din regiunea Moldovei. si cum ii tratau fratii pe frati ?

  Personal am rude pe ambele maluri ale Prutului , adevarul e ca cei veniti din Romania au avut “treaba” (din pacate, dar astea au fost vremurile) cu evreii si tiganii. Pe “bastinasii” au venit sa ii elibereze – in fapt asta spunea oficila si propaganda timpului.

  Răspunde
  +1 -1  0
 20. jj spune:

  @Vladimir

  “Nu. Iese in strada si intrebi pe moldoveni c u doua optiuni cine ei sunt. Si vei vedea ca majoritatea absoluta sunt moldoveni.
  Si nicaieri nu va accepta sa fie numiti romani.”

  Asta e marea manipulare – antagonismul roman-moldovean. Adica a avea o identitate presupune a renunta la cealalta. E mesajul principal al PCRM.

  Toata familia mea sintem moldoveni ca zonalitate si romani ca natiune. In Romania, cind intram in detalii, eu spun ca sint moldovean si isnt mindru de asta.

  Vladimir, daca ai posibilitatea sa traiesti citiva ani in Romania ai afla ca cel mai mare “patriotism local” il afiseaza nu ardelenii sau banatenii cum s-ar crede, ci OLTENII.

  Daca am iesi in strada si am intreba in intreaga Moldova istorica rezultatele ar fi 85% moldoveni ca zonalitate si romani ca natiune. Restul 15% faci si tu parte.

  Răspunde
  +1 -1  0
 21. Valenta spune:

  Vladimir,
  iata ce cultura duc rusii acolo unde se “plimba”.
  citeste si desteapta-te!

  СКАНДАЛ. Русские пьяницы, проститутки и мафия уничтожили иностранный туризм в индийском Гоа
  Индийские власти сообщили, что русские уничтожили иностранный туризм в индийском курортном штате Гоа, который фактически был единственным местом массового иностранного туризма в стране.

  Русская мафия, обосновавшаяся в северной части индийского полуострова Гоа, массовый наплыв толп русских проституток и преступления русских уголовников и пьяниц против с местного населения нанесли непоправимый ущерб туристической промышленности Индии.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Aceasta discutia nu duce la bun sfarsit. Pot sa gasesc o multime de materiale care nu fac cinste romanilor din Italia. Insa cultura nu mi permite sa generalizez niste idioti si sa le caracterizezi la nivel de natiune

   Răspunde
   +1 -1  0
   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
   • Dan din RM spune:

    Dar cultura iti permite de redenumi o limba dupa ce populatia si-a revendicato?

    Dupa ce mediul academic,inteligentia, filologii acestui popor s-au exprimat in nenumarate randuri ca denumirea corecta e LIMBA ROMANA, tu ai indecenta sa REDENUMESTI limba acestui popor.

    Răspunde
    +1 -1  0
   • je spune:

    stii citi romani se afla in Italia? si crezi ca acolo s-au dus doar oamenii de buna credinta sa cistige un ban? basarabeni sunt cu mult mai putini si multi au plecat chiar sa munceasca… romanii pot pleca in orice clipa, noi insa trebuie sa platim mii de euro ca sa ajungem acolo… Sa fie raportul invers, despre moldoveni s-ar spune aceleasi lucruri ca si de romani acum….

    Răspunde
    +1 -1  0
   • Valenta spune:

    The greatest enemy of individual freedom is the individual himself. Saul Alinsky said that, and he was right.
    In almost every case, nothing is stopping you, nothing is holding you back but your own thoughts about yourself and about “how life is.”
    Your personal freedom to experience yourself and life as you wish is not being limited. Step into your choices and stop telling yourself that you can’t, when what you really mean is that you don’t want other people to feel the way you think that are going to feel when they see you making the choices you really want to make. Got it?

    Răspunde
    +1 -1  0
 22. revelare spune:

  In majoritatea izvoarelor medievale principatul Moldovei era numit “Moldovlahia” sau pur şi simplu
  “Valahia Mare”
  Dovezi sunt cu carul:

  1370, iulie 24 – Papa Urban al V lea îl numeşte pe domnitorul Moldovei Latcu “duce al părții moldoveneşti de națiune valahă”
  - “dux Moldaviensis partium seu nationes Walachiae”.
  (Eudoxiu Hurmuzaki, Documente privind istoria României, I, 2, p. 160)

  1414 – ieromonahul Zosima trece prin Moldova în drum spre Țarigrad şi constată că aceasta este “țară volohă”.
  (Gheorghe Bezviconi, Călători ruşi în Moldova şi Muntenia, Bucureşti, 1947, p. 16)

  1524 – Petru Porembsky afirmă că românii din Transilvania “au aceeaşi limbă” cu Petru Rareş, voievodul Moldovei.
  (Eudoxiu Hurmuzaki, Documente privitoare la istoria românilor, vol. II, partea IV, p. 306)

  1554 – cronicarul polonez Stanislav Orzechovski afirmă: “ei (moldovenii) erau născuți din italieni şi romani şi se cheamă pe
  limba lor români de la romani, iar pe a noastră – valahi de la italieni” – “…erant ex Italis Romanisque procreati, qui
  eorum lingua Romani, a Romanis, nostra Valachi, ab Italis,Appellantur”.
  (Adolf Armbruster, Romanitatea românilor. Istoria unei idei, Bucureşti, 1993, p.115)

  1593 – negustorul rus Trifon Korobeinikov afirmă despre Moldova că este “țară volohă” condusă de un “voievod voloh”.
  (Gheorghe Bezviconi, Călători ruşi în Moldova şi Muntenia, Bucureşti, 1947, p. 37)

  1597 – Primarul Sucevei se intitulează astfel “scris-am adecă noi, birăul cel rumânesc şi cu cel armenesc cu 22 de pârgari de
  la uraş de la Suceava”.
  (Eugen Stănescu, Semnificații istorice ale numelui poporului şi țării noastre., în Magazin istoric, nr. 10, 1969,p. 38

  1640 – Grigore Ureche îi include pe moldoveni în etnia românească: “Rumânii câți se află lăcuitori la Țara Ungurească şi
  Ardeal şi la Maramoroşu, de la un loc sântu cu moldovenii şi toți de la Râm se trag”.
  (Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei, ed. II,Chişinău, Ed. Literatura artistică, 1988, p. 133-135)

  1641 – misionarul catolic Petru Bogdan Baksic scrie după o vizită în Moldova că “moldovenii vorbesc limba valahă” – “il
  Valaccho”.
  (Călători străini despre Țările Române, vol V, Bucureşti, 1973, p. 224

  1643 – Mitropolitul Varlaam al Moldovei îşi intitula una din lucrări “Carte românească de învățătură” Dumenecele de preste an
  şi la praznice împărăteşti şi la svinți mari, cu dzisa şi cu toată cheltuiala lui Vasile Voievodul şi Domnul Țării Moldovei,
  din multe spirituri tălmăcită din limba slovenească pre limba româneasvcă de Varlaam, Mitropolitul de Țara Moldovei, în
  tiparul domnesc în Mănăstirea a Trei Svetiteli în Iaşi de la Histos 1643.. În acest volum apare o Predoslovie a lui Vasile
  Lupu “cătră toată seminția românească” în care se spune că “Dintru cât s-au îndurat Dumnedzeu dintru mila Sa de ne-au dăruit,
  dăruim şi noi acest dar limbii româneşti, carte pre limba românească, întâiu de laudă lui Dumnedzeu, după acea de învățătură
  şi de folos sufletelor pravoslavnice”.
  (Varlaam, Opere, Chişinău, 1991, p. 20)

  1643, mai 24 – domnitorul Moldovei Vasile Lupu îl recomandă pe preotul Bartholomeo Bassetti care a scris pentru el “o carte
  în limba valahă” (“lingua valaca”).
  (Giuseppe Piccillo – Moldovenesc-românesc în documentele misionarilor catolici, în revista .Limba română., Chişinău, nr. 1-3,
  1997, p. 24)

  1644 – Iezuitul Paulus Beke relatează referitor la Moldova: “Este foarte potrivit aici preotul care cunoaşte limbile valahă,
  ungară,săsească sau germană şi italianâ” – “…valachicam, ungaricam, saxonicam seu germanicam et italicam linguam”.
  (Giuseppe Piccillo – Moldovenesc-românesc în documentele misionarilor catolici, în revista “Limba română”, Chişinău, nr. 1-3,
  1997)

  1648 – diplomatul transilvănean Ioan Kemeny relatează că în cadrul unei solii către voievodul Moldovei Vasile Lupu i-a dus
  acestuia “două scrisori în latineşte şi româneşte” şi a vorbit cu voievodul moldovean “cât ştia în româneşte”.
  (Călători străini…, vol. V, Bucureşti, 1973, p. 135, 140)

  1661 – Nicolae Milescu Spătarul afirmă în traducerea “Cărții cu multe întrebări foarte de folos pentru multe trebi ale
  credinței noastre” că “Dumnezeu se zice în limba greacă Theos, iar pe limba latinească Deus, iară rumâneşte se cheamă
  Dumnezeu, care nume iaste luat de la letinie, în ce chip şi mai jumătate de limba românească luat de la latini”.
  (V. Cândea, Nicolae Milescu şi începuturile traducerilor umaniste în limba română, în “Limbă şi literatură”, VII, 1963, p.
  29).
  Mai mult, autoritățile ruse îl numeau pe Nicolae Milescu “Valahul”.

  1666 – istoricul sas Johann Troster afirmă că moldovenii “sind Wallachen, der Romischen Colonien Ubrige, nennen sich Romunos”
  - “sunt valahi, urmaşi ai coloniştilor romani şi se numesc români”, Troster ne furnizează şi o probă de “limbă
  moldovenească”: “Assa greschte Rumunyi”.
  (Adolf Armbruster, Romanitatea românilor. Istoria unei idei,Bucureşti, 1993, p. 195)

  1673 – Mitropolitul Dosoftei al Moldovei îşi intitula Psaltirea: “Psaltire a sfântului proroc David Pre limba rumânească, cu
  dzisa şi cu toată cheltuiala Prealuminatului întru Isus Hristos, Ioan Ștefan Petră Voievodă, Domnul Țării Moldovei”.

  1680 – iezuitul Martin Szentivanyi relatează că “valahii” din Moldova şi Țara Românească spun în limba lor “şi noi suntem
  români” şi “suntem de sânge roman” “Valachos, qui Moldaviam et Transalpinam incolunt, seipsos pro Romanorum progenie tenere,
  dicunt enim communi modo loquendi: Sie noi sentem Rumeni; etiam nos sumus Romani. Item: Noi sentem di sange Rumena; Nos sumus
  de sanguine Romano”.
  (Adolf Armbruster,Romanitatea românilor. Istoria unei idei,Bucureşti, 1993, p. 191)

  1686 – Miron Costin afirmă: “Începutul țărilor acestora şi neamului moldovenescu şi muntenescu şi câți sunt şi în țările
  ungureşti cu acest nume, români şi până astăzi, de unde sântu şi de ce seminție, de când şi cum au descălecat aceste părți de
  pământ, a scrie, multă vreme la cumpănă au stătut sufletul nostrum”. Tot Miron Costin extermină dintr-un condei toate
  scrierile lui Vasile Stati afirmând: “Că acest nume moldovan ne este de pre apa Moldovei după al doilea descălecatul acestei
  țări de Dragoş vodă (…) Măcar dară că şi la istorii şi la graiul şi străinilor şi în de sine, cu vremi, cu vacuri, cu
  primenele, au şi dobândesc şi alte nume, iară acela carele este vechi nume stă întemeiat şi înrădăcinat,român, cum vedem. Că
  savai ne răspundem acmu moldoveni, iară nu întrebăm ştii moldoveneşte? ce: ştii româneşte? adecă râmleneşte. Puțin nu este:
  scis romanice? pe limba latinească”.

  Răspunde
  +1 -1  0
 23. revelare spune:

  A.I. Sobolevski (membru al Academiei Ruse): “Nimeni in Rusia nu a cunoscut maiestria mâinii caligrafului muntean sau moldovean, care ne-a lasat pe noi rusii, cu mult in urma din punct de vedere al artei caligrafice. Acum putem vedea ce importanta au avut românii, neam de origine latina, pentru cultura slava in general”.

  O alianţă cu ruşii în orice împrejurare, o încredere în cuvântul sau semnătura lor, va fi totdeauna o nebunie scump platită.” (A.D.Xenopol)

  • „Limba română e un fel de italiană orientală. Băştinaşii din Moldo – Valahia se numesc ei înşişi români; vecinii lor îi numesc vlahi sau valahi”.
  • „A fi suspectat de a nutri sentimente patriotice era egal cu a fi exclus din funcţiuni publice. Servilitatea faţă de interesele Rusiei era un titlul de promovare…”.
  • Principatele Moldovei şi Ţării Româneşti „s-au veştejit la umbra protecţiei ruse”.
  • „Ţăranul român nutreşte pentru „muscal” (moscovit) numai ură”. (Karl Marx)

  Profiri Uspeanski(1804-1885), Rusia:
  “…În Basarabia …sărmanii români…n-au mană cerească, n-au cuvîntul credinţei în limba română.”
  Nikolai Durnovo(1876-1936), Rusia:
  ” …copiii unui sat de pe malul Nistrului…ieşiţi din şcoală şi scufundaţi în lumina soarelui, se jucau şi bîlbîiau româneşte…Unul dintre copii ne-a dat o lecţie bună, mie şi profesorului, acest băieţaş ne-a descoperit el nouă legi fireşti ale limbii române populare, ne-a deschis fereastra de etnografie şi folclor.”
  Ruben Budagov(1910-2001), lingvist rus:
  ” Numai prin faptul că Stalin aminteşte “limba moldovenească”, a apărut problema limbii moldoveneşti de sine stătătoare, deşi majoritatea lingviştilor consideraseră pînă acum că românii şi moldovenii vorbesc aceeaşi limbă.”
  Stanislav Semcinski(1931-2001), Ucraina:
  ” În primii ani după ocuparea Basarabiei, în Rusia era cunoscută denumirea tradiţională a limbii literare de “limba românească” . În 1816 la Chişinău a văzut lumina tiparului “O carte de rugăciuni” , apărută în “româneşte” . În 1817 a fost editat în “româneşte” şi “Ceaslovul”. În sfîrşit, ân 1827 la Sankt Petersburg iese de sub tipar “Gramatica rusească şi românească” a lui Ştefan Margellă .”
  Raymund Piotrowski ( n. 1922), lingvist, Rusia:
  “…ocrotirea şi susţinerea prestigiului limbii române în Basarabia presupune aplicarea, utilizarea ei intensă în toate domeniile de activitate, dar mai întîi la nivel statal şi administrativ…”

  1309. Poporul din Basarabia, din cauza rusificării zilnice, e transformat într-o hoardă de robi muţi şi ignoranţi. Acestui popor i s-a interzis să înveţe în limba sa maternă în şcoli, i s-a interzis să se roage lui Dumnezeu în graiul părinţilor săi; sute de mii de desetine de pământ au fost împărţite coloniştilor ruşi, bulgari, germani… Am înţeles păcatul acela imens care se face în Rusia privind pe românul basarabean…
  Acad. Nicolae Durnovo (1870-1937), istoric rus
  1310. Oriunde românii au căzut sub stăpânirea slavilor, (…) dezvoltarea lor firească s-a curmat.
  Mihai EMINESCU

  1531. Rusia, contrar tuturor legilor de convieţuire umană, merge numai în direcţia subjugării de sine şi a subjugării tuturor popoarelor vecine.
  P. CEAADAEV

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 24. revelare spune:

  Asa ca Vldimire, ia-i frumos de manuta pe alde altii ca tine si plecati in Rusia (o sa plecati oricum in curand) si acolo declarati-va voi de ce nationalitate vreti sa fiti sau sa fie rusii, chiar si calmici su ciuci.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   O sa plecati voi peste Prut daca asa de tare “iubiti” acest pamant ca renuntati de la mindria propria, independenta proprie si o vandeti, chiar nu vindeti dar prostituati peste Prut.
   Patria mea e aici. Si voi lupta pentru Patria mea contra atentatelor de a suprima independenta si libertatea Patriei mele.
   Credeti ca sunteti romani – poftim – pasaportul roman “v zuby” si peste Prut urmand exemplu eroilor vostri dealde Druc, Ilascu etc. Acolo va asteapta lumea. Aici sunteti 2 la suta si incercati sa ne dictati cum sa traim.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Ari spune:

    Te doare? Apropo, cum de il contrazici pe iubitul tau Karl Marx, care ne considera romani???? Ni harasho, tavarischi xenofob Vladimir, niharashoooo, oi kak niharashoooo. :) ))

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Mie totuna ce spunea Marx despre basarabeni, deoarece sunt convins ca problema identitatii voastre a fost pentru el la fel de importanta ca problema dezvoltarii programului roman de colonizare Lunei.
     Apropo va dau o ideia – este un sait unde se poate de cumpara loturile de pamant de pe Luna – toti romanii cumparati acolo cite o bucata si scrieti peste tot “Luna -pamant romanesc”. In orice caz suna mai impresiv decat “Basarabia- pamant romanesc” – hartiute alipite deseori pe niste lazi de gunoi :)

     Răspunde
     +1 -1  0
   • Ari spune:

    Suntem 80 la suta. Moldovean=Roman. Ai rabdare, o sa vezi cati romani suntem de fapt! Vremea adevarului va veni foarte curand.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Imi amintesti martorii lui Iehova care tot timpul in strazi imi sugereaza ca abia abia vine sfarsitul lumii :) .
     Asadar viseaza, nimeni nu te impiedica sa visezi, ca si “martorilor” :)
     Мечты, мечты, где ваша сладость,
     Осталась лишь одна усталость..

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Ari spune:

      Tu insa imi amintesti de falsificatprul Stalin, care nefiind in stare sa invete, s-a apucat de furat, s-a inhaitat cu alti banditi ca si el, prin violenta a ajuns la putere, intr-o Rusie terorizata de saracie, a transformat terorismul extremist in politica de stat si a ajuns sa se dea mare lingvist si sa ‘creeze” limbi si “popoare”… Esti la feld eingorant si la fel de agresiv, xenofob si extremist.

      +1 -1  0
   • revelare spune:

    Patria ta e in Siberia, barane!

    Răspunde
    +1 -1  0
 25. Petru Nistreanu spune:

  Va sunt recunoscator pentru initiativa! Mai bine de 2 decenii , noi sorocenii, dorim sa restabilim monumentul Mareului General Poietas, care in perioada 1918 -1920 a pus hotarele dinte Patrie si hoardedele barbare, dar pina la urma a fost rapus de un glonte la Otaci, aflat la datorie, fachind ordine la hotare. La Soroca a fost inaugurat un monument de o frumusete mai rara, cel mai mult au jertfit oamenii din comuna Curesnita Veche, care si sau invrednicit de onoarea de a purta – comuna GENERAL POIETAS pina la venirea barbarilor. Dupa razboi monumentul a fost devastat, se vorbea pe timpuri ca a fost topit ( a fost din bronza) la turnatoria din colegiul tehnicum agricol si apoi turnal bustul lui Stalin.
  Ne dorim ca acest monument sa fie instalat taman acolo unde a si fost, in parcul din centrul orasului, ceva mai in drepta de la fontanul existent , daca ne orientam din partea cladirii primariei orasului. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 26. Dromichetes spune:

  Romanilor basarabeni,asa de tolerant discutati voi cu porcul asta de Siberia numit Vladimir. Asta nu va povesteste ce faceau bunicii lui eliberatori cu mamele si bunicile voastre sau intrebatii pe polonezi,cehi,nemti si unguri ce cultura au adus ei fire-ar rasa lor al dracu in Europa.

  Răspunde
  +1 -1  0
 27. luke skywalker spune:

  Cam multe minti infierbantate pe-aici. Ma uit ca la un joc, ca la o lupta in ringul de box. Lupta care nu se termina niciodata.

  Răspunde
  +1 -1  0
 28. Valenta spune:

  Vladimir, tu nu esti OM . tu esti unul din bandele care hartuiesc Romanii MOLDOVENI din Republica Moldova. degeaba am incercat eu sa te destept, caci esti blocat. Uite chiar tu ai scris ca voi BOICOTATI emanciparea noastra nationala. deci cine sunteti voi rusofonilor? Voi nu cereti un oarecare drept de-al vostru, sa zicem incalcat, ci VOI IN MOD METODIC INCALCATI DREPTURILE NOASTRE:

  DESI VOUA NU VA PLAC COMUNISTII, dar voi participati ACTIV la actiunile comunistilor??? – deci cine sunteti voi? – niste MANIPULATI, niste… –
  scuza de expresie – niste prezervative de care se foloseste Putin si FSB si apoi va arunca la GUNOI.

  deci, observa, ca NOI VREM ca voi sa deveniti OAMENI CIVILIZATI – si voi va opuneati
  dar FSB-ul si Putin va vrea prezervative – si voi nu va opuneti – deci sunteti RESPONSABILI de situatia deplorabila in care ati degradat ca fiinte umane…
  Citeste, chiar tu ai scris ieri:
  Vladimir spune:
  3 septembrie 2010 la 16:14
  Ok, vorbesc in cuvinte mai simple – atata timp cand ne veti trata ca pe oamenii de rasa doua, atata timp vom opune rezistenta. metode exista si pasnice:
  1. Ignorarea completa a limbii moldoveneste in locuri publice
  2. Adresari in instanta numai in rusa si procese verbale in cauza daca raspunsul vine in romana
  3. Purtarea panglicei a lui Sfintu Gheorghe
  4. Ignorarea mass-mediei sovine
  5. Participarea activa la orice actiune al PCRM-ului
  6. Reactionarea imediata la orice insulta la adresa rusofonilor prin metode legale.
  7. Ignorarea sarbatorilor “nationale”
  8. Lucrul educational cu persoane care inteleg ca punctul final al xenofobiei – e razboi civic
  Lista poate fi continuata, insa nu doresc aceasta. Doresc sa traim pasnic. Gata. Istoria apartine trecutului

  Deci, sunteti niste terorizari, care actiuonati si cu “metode pasnice” cum le numesti tu, si inca mai zici ca nu-ti place regimul lui Putin si al FSB-ui? atunci de ce il slujiti ca niste oameni inconstienti , ca niste marionete?
  Prostilor, chiar Putin si FSB-ul va pune intr-o pozitie urita… si vom putea sa gasim AC DE COJOC
  …….. Mi-i scirba de voi, lepadaturilor, v-ati lasat pina si de Patria voastra…si de OMENIE si de bunul simt!

  Răspunde
  +1 -1  0
 29. Valenta spune:

  Vladimir,
  inseamna ca tu esti unul din banditii FSB-ului, care activeaza ilegal pe teritoriul RM? Asta da-i de inteles, ca esti unul din cei care v-ati strecurat in structurile de stat si BOICOTATI RM?
  Daca-i asa – inseamna ca tu esti egal cu criminalii care au comis faradelegi pe teritoriul Basarabiei din anii 1920 – 1940… caci si acum comiti faradelegi, incalcind drepturile NOASTRE, dreptul la o viata normala si convietuire pasnica cu toate etniile impreuna…

  Tu si altii ca tine sunt provocatorii, cei care incalca altora drepturile legitime!!!

  EU CREDEAM CA TU ESTI UN INTELECTUAL cu open mind, cum ai scris…

  Insa tu esti blocat mintal, lezezi DREPTUL Dlui Stavila de a comunica informatii – astfel incalci art. 10 alin.1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care II DA ACEST DREPT!

  Tu, daca nu esti de acord, POTI ADUCE contrargumente, dar nu sa ii lezezi dreptul de a comunica informatii istorice. Do you undersatnd?

  Eu cred ca SIS-ul ar trebui sa se intereseze, cine esti tu si cu ce te ocupi SI SA IA MASURI. Chiar cerem asta sa ni se respecte dreptul de a comunica LIBER!

  Răspunde
  +1 -1  0
 30. toma spune:

  sustin initiativa . dar d-lor mai terminati odata cu ocupatia sovietica , e ocupatie ruseasca si basta ! dracul daca il numesti Aghiuta nu inceteza a fi drac !

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Toma, deschide lista guvernului pe timpuri lui Stalin si n o sa gasesti nici o familia rusa pe acolo. Evreii, letonii, georgenii. Desi anume asa – nu stiu si nu pot explica, dar asa a fost.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Valenta spune:

    Ai dreptate ca erau foarte multi EVREI . Ei au adus komunismul si au provocat CATASTROFA ce a urmat, mai intii in Rusia, care a fost PRIMA VICTIMA si apoi in alte tari.’

    Dar adevarat este si faptul ca Rusia avea politica IMPERIALISTA si din aceasta cauza a inghitit asa de usor momeala komunistilor evrei…
    Rusia nici azi inca nu s-a vindecat de boala asta – imperialism si sovinism…si plus comunism.

    Problema este mai grava caci voi nici nu puteti sa va diagnosticati maladiile, dar nici leac nu vreti sa primiti…

    Rusia ar avea cu mult mai mare PROGRES daca s-ar vindeca de aceste maladii si ar trai in pace cu toata lumea in mod pasnic si civilizat.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Ari spune:

     Valenta, violentele le-au facut nu evreii, ci rusii, dictatura nu putea fi infaptuita decat cu si prin cei multi. Degeaba veniti cu argumente expirate. Daca nu aveau sustrinere printre rusi, acei cativa evrei din PB nu ar fi avut NIMIC de spus in toata “revolutia comuista”. Altfel, da erau si evrei, ca peste tot. Dar Lenin n-a fost evreu, desi se tot vehiculeaza asta, dar e o prostie. Stalin s-a rusificat detot in inchisoare… Si tot asa.

     Răspunde
     +1 -1  0
     Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 31. STEFANITA spune:

  Eu te sfatuiesc Vladimire ,sa vezi lista primilor secretari ai “respublicii sovietice moldovenesti”si a secretarilor raionali de partid,si vei vedea ca n-ai sa gasesti etnici moldoveni.
  Numai rusi,ucrainieni si evrei.Partidul comunist era “forta conducatoare” nu-i asa?”
  Respublica era atat de” moldoveneasca “,de nu a avut nici macar un prim secretar roman moldovean ,din 1940 pe toata perioada stapanirii rusesti…
  Sablonul propagandistic despre “faimoasa palma data de jandarmul roman unui taran basarabean”este rasuflata si are menirea sa mute discutia de la cei peste un milion de basarabeni nenorociti de ocupantii sovietici.
  UN MILION DE BASARABENI VLADIMIRE de deportati in Kazahstan,in Siberia sa la Cercul Polar,jefuiti,infometati pana la canibalism,impuscati si aruncati in gropi comune,violati,rusificati fortat !
  Iar voi veniti cu basmul asta partait cu “palma jandarmului roman”?
  Voi n-aveti putina rusine fata de cei pe care i-ati terorizat si le-ati distrus familiile si vietile?Ce sa cer de la un orapadit ca tine,Vladimire !!!
  Cat despre “tiganii”de romani ,despre care socotesti tu cu capul tau de gaina ca nu-i jignesti,ce-ar fi sa incerci sa nu mai faci aici pe desteptul,ca nu pacalesti pe nimeni,tot un personaj stupid si penibil ramai si tot un inapoiat …

  Răspunde
  +1 -1  0
 32. Patriciu/Anatol spune:

  Mă miră cum de dupa atîtea explicaţii unii încă se consideră naţie superioară moldovenească diferită de cea română.Eram înca în clasa a trea cînd am înteles că suntem aceaşi naţiune.Acei care încă se mai ţin de aberaţia existenţei unei naţiuni distincte moldoveneşti,ce mai au pretenţii ca sunt intelectuali,ori au dereglări cu psihicul(moldovenismul pruto-nistrean ca boală psihică) ori sunt agentii intereselor străine.

  Răspunde
  +1 -1  0
 33. xyz spune:

  Pentru Vladimir,
  Mintiti din nou si de data asta foarte grav! Alfabetul Chirilic a fost inventat in 860 de doi frati aromani ( deci romani ) din Salonic, Ciril si Metodiu, calugari ai bisericii crestine nedespartite, pentru a putea traduce in slavona biblia pentru populatia slava din Boemia. Romanii, inclusiv moldovenii la care te referi, au fost obligati sa treaca la noul alfabet de care am vorbit mai sus, o combinatie suis generis intre alfabetul latin si cel grecesc, completat cu litere specifice limbii slavone, dupa 1054, anul marii schisme dintre catilici si ortodocsi, de catre clericii slavi ortodocsi care i-au silit pe latinii romani sa renunte la liturghia latina si la alfabetul latin. Apropo de gestul fratilor aromani, in calitate de misionari, de a inventa un alfabet specific limbii slave ( culmea, din dragoste fata de poporul slav ), care mai apoi s-a intors impotriva romanilor, imi aduce aminte de proverbul “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Astazi ortodocsii greci, bulgari, sarbi si romani si romano-catolicii, precum si Uniunea Europeana ii considera pe Ciril si Metodiu sfinti si patroni ai Europei. Deci va invit sa nu mai faceti afirmatii “dupa ureche” doar de dragul de a da cu tifla unor interlocutori incomozi. Romanii, popor latin, crestinati de catre Sfantul Andrei, fratele Sfantului Petru, a carui pestera, folosita de catre acesta drept chilie, se afla si azi in judetul Constanta, au folosit la inceput alfabetul latin pentru liturghia latina si mai apoi , in paralel, si alfabetul grecesc pentru liturghia bizantina. Cam greu de inteles asta pentru un popor crestinat abia acum 900 de ani, cum sunt rusii, popor barbar, care a cochetat la inceput si cu catolicismul si chiar si cu iudaismul. Au ales in final liturghia bizantina datorita fastului ei aparte, spre nenorocirea popoarelor neslave pe care le-au supus. Deci terminati cu povestea despre alfabetul chirilic ca alfabet initial pentru romani. Romanii existau in Europa cu mult, mult inaintea slavilor, lucru recunoscut de catre toate popoarele europene, cu o singura exceptie, de catre rusi , acest popor pe invers al Europei. Sa va fie de bine! Nu mor caii cand vor cainii!

  Răspunde
  +1 -1  0
 34. xyz spune:

  Pentru Vladimir,
  Daca toata populatia ruseasca din Republica Moldova gandeste ca dumneavoastra, adica cei 220 000 de etnici rusi, cat au mai ramas in Basarabia, gadeste cu adevarat ca dumnea voastra, atunci avem o problema grava. Masurile severe de retorsiune impotriva acestui grupuscul etnic agresiv, manipulat din afara, trebuie aplicate imediat. Metoda din republicile baltice trebuie aplicata intocmai, fara nici cea mai mica intarziere. Alt fel mersul lucrurilor poate avea o turnura dramatica pentru populatia autohtona. Este o metoda verificata, aplicata in niste tari care aveau un procent mult mai mare de rusi si care astazi se afla in Uniunea Europeana si in NATO. Eu nu mai pierd vremea in discutii sterile cu o persoana refractara si rauvoitoare. Deci eu dumneavoastra am incheiat definitiv, pentru ca ne aflam pe pozitii antagonice si vadit ostile.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • je spune:

   xyz… foarte multi din etnicii rusi sunt chiar mai rau decit Vladimir… :(
   El macar cunoaste un pic romana… Altii nu cunosc si nici nu vor sa invete… Metoda tarilor baltice chiar ar fi foarte potrivita, doar ca ne trebuieste cineva foaaaarte curajos sa o faca…

   Răspunde
   +1 -1  0
 35. Veaceslav spune:

  Aha – luati masuri severe imediat. Dar mai bine impuscati pe toti – ca si pe evrei

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Ari spune:

   Nu persifla o chetiune grava. Vladimir instiga la violenta si face apologia crimelor genocidarului Stalin. Mi se pare corect sa i se arate ca este de acord cu CRIME si sa i se spuan ca porcariile lui nu pot fi acceptate de niste oameni normali la cap.

   Răspunde
   +1 -1  0
 36. alex spune:

  Ba, Vladimire. Tu nu intelegi, nazistule, ca la 1859 Cuza a hotarat sa nu zica tarii unite nici Moldova, nici Muntenia, ci ROMANIA, pentru ca si muntenii si moldovenii ziceau limbii lor romaneste/rumaneste? Pentru ca sa fie toti impacati. DECI AI INTELES , NAZISTULE, CUM NE DENUMEAM NOI LIMBA?

  SI STII , rUSULE, de ce nu a fost capitala la Iasi? Pentru ca era la numai 18km cu granita Imperiului Rus. Din cauza ta si a natiei tale nu a fost Iasi capitala Romaniei. S-a ales Bucurestiul pentru ca era departe de pericolul rus. Dinspre turci numai venea demult niciun pericol, erau pe duca de la 1683 , de la ultimul asediu al Vienei, deci de 200 de ani se retrageau din Europa. INTLEGI ACUM DE CE NU A DEVENIT IASIUL CAPITALA. Ar trebui in fiecare seara sa ne ceri iertare pentru ce au facut stramosii tai rusi poporului acesta latin , URMAS AL IMPERIULUI ROMAN.

  Răspunde
  +1 -1  0
 37. alex spune:

  erata : *nu mai, *INTELEGI

  Răspunde
  +1 -1  0
 38. alex spune:

  Si inca ceva, vladimire, alfabetul chirilic e doar o variatie , un copil, al alfabetului grecesc. Oricine stie ce inseamna fiecare litera greceasca, poate citi in chirilica foarte usor. Slavii nici macar alfabet nu aveau. Primitivi, ce mai, mancau carne cruda de sub saua calului.

  Răspunde
  +1 -1  0
 39. alex spune:

  Jandarmii care dadeau palme erau tot basarabeni, bai , Vladimire! De unde crezi ca recrutau jandarmi? Te credeam mai inteligent.

  Răspunde
  +1 -1  0
 40. TANK spune:

  Cativa jandarmi ( cati ???????? sa se faca o ancheta ) au dat palme moldovenilor .
  De acord este detestabil .
  Jandarmii erau basarabeni in comuna mea basarabeana si in comunele alaturate. IN celelalte ??????????
  Sa se faca o ancheta, cati din totalul de jandarmi in Basarabia erau Romani si cati BASARAbeni , sa clarificam odata pentru totdeauna acest slogan comunist.

  Nu vreau sa mai pun in balanta aceste palme cu gloantele NKVD-ului consumate in ceafa moldovenilor si romanilor. Istorienii au inca de lucru.

  Răspunde
  +1 -1  0
 41. Andrei spune:

  Nu il bagati prea mult in seama pe acest Vladimir, e doar un troll ordinar care intra si pe alte bloguri romanesti pt a enerva pe toata lumea. Pe blogul lui Roman Mihaes a spus fara nici o jena ca cei un milion de romani omorati sau deportati de ocupantii rusi isi meritau soarta, doar din vina de a fi romani. Tot el era f mandru de faptul ca bunicul lui ucrainian a fost printre parazitii slavi care au fost instalati in casele si gospodariile romanilor, si au participat la reprimarea si rusificarea fortata a bietilor bastinasi.

  Ce nu intelegi tu, ma Vladimire sau cum naiba te cheama, e ca asa-zisa “prietenie” si “armonie interetnica” era doar rezultatul terorii rusesti. Cine nu era suficient de “prietenos” cu parazitii slavi avea soarta celor un milion de romani mentionati mai devreme. Iar “amanta” ta “moldoveanca” e, nu te supara ca-ti spun, o curva de cea mai joasa speta, altfel n-ar accepta sa fie cu cineva care ii dispretuieste familia si neamul. Si nu stiu ce femei ai agatat tu in Romania, mai Don Juan de Taraclia, dar crede-ma ca o romanca normala (adica nu curva) nu s-ar uita niciodata dupa un tigan ucrainian (ce-i drept, invers e valabil, ucrainiencele si rusoaicele intotdeauna sunt prietenoase cu romanii, pt ca latinii sunt barbati adevarati, spre deosebire de ucrainieni). De fapt intreaba orice natasha, toate sunt disperate sa se combine cu straini, si de obicei latinii, georgienii si negrii sunt cele mai dorite “tinte”.

  Printre rusii din Rusia sunt destui oameni cumsecade, dar in republicile sovietice se pare ca au ajuns in special jigodiile si scursurile. Nu stiu cum ii puteti tolera atat.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Iata ce cultura inalta are acest domn! Pe urma se mai intreaba de ce sunt tensiuni interetnice.
   O femeie care mi e draga si nu vorbeam firesc de politica cu ea a numit-o curva. Bravo, domnule, sunteti un gentlemen adevarat, spiritul latin! Verticala! Nici nu iau pe serios asa personaje..

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Dar ai numi pe ea o curva in prezenta mea – ai avea urmari foarte grave.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Andrei spune:

    Urmari grave pt tine poate, ma bolovane. Imi place de voi rusofonii, una-doua incepeti sa amenintati cu violenta, atata puteti si voi. Sa va bateti precum chiorii si sa beti pana va pisati pe voi. Nu intamplator femeile voastre nu va vor si va considera niste loseri si niste impotenti.

    Poate voi rusofonii nu faceti diferenta intre doamne si curve, dar un om normal stie ca nu poti trata o curva ca pe o doamna, si viceversa. Gentleman poti fi doar cu o lady :)

    Răspunde
    +1 -1  0
 42. Vladimir spune:

  Looser si impotent este acela care din vederi politice poate sa jigneasca pe conationala sa – o curva.
  De ce curva? Ca a avut relatii cu un rus? Nu ti pare asta culmea fascizmului? Poate inainte de fiecare contact sexual trecem ancheta cat de roman esti si analiza ADN?
  Deja a fost similar in trecut, Germania, anii 30
  Si dupa asa cuvinte la adresa persoanei frumoase romane si poporului rus crezi ca ai fi la fel de sanatos si vorbitor cum esti acum?

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Defapt ce eu vorbesc prostii, demult nu esti sanatos, daca pentru tine femeia pe care nici nu o stii e curva, din faptul ca a fosdt
   iubita si a iubit pe un rus, demult nu esti sanatos daca judeci poporul rus dupa stereotipe declansate de compania masiva antirusa.
   Care betie, bre?
   Eu deobste nu consum alcool, majoritatea prietenilor mei rusi de aici sunt mirati cat de betivi sunt moldoveni care nici nu inchipui cum
   sa ai un pranz fara UN PAHAR de vin. Insa eu totdeauna spun lor – nu faceti generalizari, sunt multi moldoveni de treaba, probabil, au alta genetica si daca noi am fi “ucisi” dupa un pahar de vin, organizmul lor poate absorbeaza si prelucreaza altfel sucuri
   putrede a vitei de vie (de fapt asta si este vinul)

   Răspunde
   +1 -1  0
   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
   • Ari spune:

    Hahaha. Un SINGUR pahar de vin la pranz. Pai asa se mananca in Franta si in Italia. “Dieta mediteraneeana” se numeste. Si se recomanda insistent de catre nutritionisti. O astfel de dieta nu permite cancerului sa afecteze organele vitale.

    “Dieta ruseasca” e aia cu votka, daca nu ma insel… :)

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Andrei spune:

     Daca nu ma insel, cei mai multi rusi beau vodca contrafacuta, celebrul “samagon” facut din resturi de sfecla, coji de cartofi sau excremente. Asa da dieta, asa-i ma Vova? :)

     Răspunde
     +1 -1  0
  • Ari spune:

   Nu cred ca era curva, eu cred ca nu te-a acceptat. Si de asta esti asa de pornit contra romani si a tot ce e romanesc.

   Mai Vladimir, cum sa stea o romanca cu un agramat ca tine? Cine sa te creada? Tu ai inventat TOT, ca sa te dai mare pe aici. :) Asa cum ti-ai inventat si bunicii putin mai… “spalatei”… Asa te vad eu, ca pe un mincinos de la gradinita, care abia a descoperit wikipedia! :) ))

   Răspunde
   +1 -1  0
  • sheepripper spune:

   Numai o curva moldoveanca poate sa stea langa un rus jegos din punct de vedere al caracterului. O femeie normala care te-ar auzi cum gandesti ti-ar taia scula in timpul somnului. Cu conditia sa ai asa ceva, eu unul ma indoiesc, pentru ca un barbat adevarat niciodata nu se lauda cu femeile pe care le-a avut. Asta este caracteristic pentru impotenti si loseri. Adica, ceea ce era de demonstrat…

   Răspunde
   +1 -1  0
   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 43. Vladimir spune:

  Nu stiu, d-nul Stavila pare asa inteligent si bun la suflet cel putin pe poza. Nici nu mi vine sa crede ca aceste articole scrise cu atata ura scrie acest baiat cu fata zambitoare si buna. Cred ca are succes la femei. Poate atunci in loc de sapare in arhive mai bine ar iesi undeva cu o prietena frumoasa? Sau ca la Vladimir Ilici – lupta ideologica e mai presus de tot? :)

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Valenta spune:

   Ai dreptate ca erau foarte multi EVREI . Ei au adus komunismul si au provocat CATASTROFA ce a urmat, mai intii in Rusia, care a fost PRIMA VICTIMA si apoi in alte tari.’

   Dar adevarat este si faptul ca Rusia avea politica IMPERIALISTA si din aceasta cauza a inghitit asa de usor momeala komunistilor evrei…
   Rusia nici azi inca nu s-a vindecat de boala asta – imperialism si sovinism…si plus comunism.

   Problema este mai grava caci voi nici nu puteti sa va diagnosticati maladiile, dar nici leac nu vreti sa primiti…

   Rusia ar avea cu mult mai mare PROGRES daca s-ar vindeca de aceste maladii si ar trai in pace cu toata lumea in mod pasnic si civilizat.

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Ari spune:

   Te lingusesti? Tactica de sarpe… “cu ochelari, deosebit de peruclos”. Stiii la care dintre clasicii rusi fac aluzie, nu?

   Răspunde
   +1 -1  0
 44. Mircea, basarabean din Iasi spune:

  Vladimire, esti un venetic nerecunoscator. Uite, eu iti scriu si vorbesc cu tine romaneste, dar tu in ce limba vorbesti acum, pentru ca eu “maldafneaska” cum ii zici tu nu o stiu. Si apropo, ti-ai gasit un loc unde s-o tunzi cat mai curand posibil? Ei, daca nu, cauta-ti un loc in Siberia sau Ucraina si sterge-o! Cat mai ai timp. Si sa nu zici ca nu te-am avrtizat.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Ce dispretz fata de cetateanul statului cu care doriti unirea. Asta va caracterizeaza complet. Tu, boule, imi incerci sa ameninti? Auzi, baietule, fii mai vigilent. Uneori cu oamenii se intampla lucruri neasteptate si foarte neplacute.

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Nu va asteptam aici. Stati la Iasi. Aici in RM nu pot garanta ca cu atata dispretz fatza de noi, moldoveni, vetzi ramane sanatos.

   Răspunde
   +1 -1  0
 45. Mircea, basarabean din Iasi spune:

  Veneticule, eu asa si sunt cetatean al republicuu Moldova. Sunt roman basarabean bastinas si nu venetic , adica prisheletz ca tine. Peste 5 zile ma intorc in Basarabia, pamant romanesc sa-mi vad parintii. Sa nu mai prind prin Moldova ca asa si-ti rup chicioarele. Stii tu, cemodan, vokzal, Kiiv! Poymi tâ menia, prisheletz?

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 46. Mircea, basarabean din Iasi spune:

  Asa si te caut eu, viniticule. Amu si te depistey, si vin si la Kiev dupa tine.

  Răspunde
  +1 -1  0
 47. Vladimir spune:

  Stimati vizitatori. Posturile mai sus intre mine si Mircea, basarabean din Iasi va arata (doar in miniatiura) ce se va intampla cu statul si relatii intre oameni daca nu vom fi toleranti si vom duce pe calea “Cemodan/Vokzal/Moskva/Kiev/Tel Aviv”
  Doar v-am ilustrat. Doriti asa atmosfera in tara? O sa primiti. Doriti sa traim pasnic? Dorim si noi, terminati atunci cu nationalizmul si xenofobia, terminati cu dezbinarea societatii.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • sheepripper spune:

   Stai a vezi daca te prind eu! Nu o sa mai ai timp nici de cemodan, nici de Vokzal, ci o sa te bucuri sa alergi spre est sa sari in Nistru. Nu o sa te mai intereseze nici de curva mankurta pe care o lasi in urma, nici de convietuire pasnica alaturi de moldoveni. :)

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vladimir spune:

    Auzi suka, eu mai pot ignora cand cineva jigneste pe mine, dar pe cei apropiati – rup capul! Ti e clar, jivotnoe, shliuha vokzalnaia?

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • sheepripper spune:

     Da un loc de intalnire si te vedem cum grohai atunci in porceasca ta materna. Oricum, ma lasa rece injuraturile tale de porc, nu inteleg grohaiturile, alege o limba a lumii civilizate, a Uniunii Europene, daca vrei sa comunicam. Grohaiturile le pastrezi pentru neamul tau de salbatici. Iti ofer si variante. Engleza, franceza, italiana, maghiara sau spaniola, poate un pic de germana. Understand, mother fucker? Comprend tu, merde? Capisci, filglio di putana, testa di cazzo? Erted, kibaszot orosz szar? Verstanden, untermenschen? Oricum, fixeaza locul si te astept!

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Выбирай русский язык, один из шести официальных языков ООН, язык на котором тебя поцмут не в вашей крошечной Румынии, а везде где бы ты ни был в мире. Хочешь встретиться – нет проблем, ты придешь один, я один выберем место в пригороде, в глухом леске. Но ты очень пожалеешь обо всем сказанном в мой адрес.

      +1 -1  0
 48. G.I. spune:

  Am citit toate comentariile. Este incredibil cum gandesc unii oameni ca Vladimir. Total eronat! A citit carti ieftine, le-a inteles prost si gandeste cu ideile altora. A raspandacilor stalinisti. Sincer, in tara mea, vreau sa ma lipsesc de asemenea creaturi. De ce nu va duceti fratilor acasa? Aaa, acolo nu va asteapta nimeni!!! Pai, daca stati aici, fiti de-ai locului, nu umblati cu diavolul in sac. Numai ura si propaganda minciunoasa stiti sa lasati in urma voastra, in schimb, pretindeti ca sunteti sfinti. Si asta o faceti fiindca aici ati gasit oameni ospitalieri, cu frica lui Dumnezeu in san si buni la suflet. Noi v-am primit in casa si voi, ca porcii, v-ati urcat pe masa. Usor- usor, istoria cerne adevarul de minciuna si lasa la o parte ramasitele.
  Si mai lasati-ma cu rolul vostru. Care rol? De a indobitoci masele? Faceam cladiri mult mai frumoase si rafinate, si invatam mult mai multa carte daca nu erati voi. Fii sigur!!!
  Apropo, invati sa scrii corect si sa ai o gandire coerenta. Ori iti cer prea mult?

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Jack London, Sheakespeare, Tolstoy, Cehov, Esenin, Stendal, Hemmingway etc etc – pentru tine carti ieftine? Nimeni nu ti spunea ca ai un gust cam prost? Iti spun eu.
   E ceva mai serios decat Miorita si “La cires”

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Si iarasi cultura tipica pentru un exptremist – ofense, insulte – porci, venetici, diavol in sac etc. etc. Parca sunteti zombati prin hipnoza cu ura fara precedent fata DE TOT CE E RUS. Masina de zombare a creierilor lucreaza.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Andrei spune:

    Vova, cine sunt “Hemmingway”, “Stendal” si “Sheakespeare”? Niste mari scriitori moldoveni? Ca eu sincer n-am auzit de ei.

    Nu cred ca uraste nimeni “tot ce e rus”. Uram mujicii ultra-nationalisti pe care nu i-a poftit nimeni la noi in tara.

    A, chiar, ai citit si alta carte de-a lui Jack London in afara de “Colt Alb”? :)

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Problema ca voi complicati lucruri in romana. In rusa familii straine sunt adoptate pentru limba rusa, voi scrieti familii asa cum ele se scriu in limbile parvenite.
     Corectez Hemingway, Shakespeare. Stendal nici ideea n-am cum sa se scrie ca n-am studiat franceza.
     De ce sa nu scrieti Hemingvăi, Şekspir, Stendali? E mai comod. Altfel la citirea numelui din limba straina trebuie sa cunosti reguli de citire si pronuntare a acestei limbi. Imi pare ca nu e prea rational, ca oricum chiar n o sa inveti reguli de la toate limbi, si in plus daca sa fim consistenti atunci numele rusesti si bulgari trebuie sa scriem in romana in chirilic.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • sheepripper spune:

      Pentru ca noi, spre deosebire de porci, avem respect fata de numele unor personalitati, dar si capacitatea de a ne misca intr-un spatiu cu adevarat multicultural, salbatic raios de tundra! Pe noi nu ne ingradeste corsetul unei limbi primitive, incapabila de a prelua decat fonetic sunetele, cum se intampla cu voi, neam de alcoolici degenerati care imputiti lumea cu prezenta voastra. Dar cum sa intelegi tu, un nespalat mujic, ca pentru orice om numele sau, scris sau vorbit corect, este cea mai placuta muzica sau imagine. Voi, care ati intrat cu bocancii vostri jegosi in Europa sec xx ca sa violati, jefuiti si sa ucideti, nu puteti pricepe asa ceva.

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Cata cultura, cata inteligenta! Eu niciunde in posturi mele nu v-am numit cum va spun unii rusi idioti – “bici”, “mulio”, “boii”, “rogatye” – deoarece am destula cultura sa nu ofensezs popoarele.
      Dar despre cele similare cu tine pot sa spun ca acesti rusi au perfecta dreptate – esti un muli rogatii.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 49. Andrei spune:

  Eu ii multumesc lui Vladimir ca posteaza atata mesaje pe bloguri romanesti, sa vada toata lumea ce nivel de inteligenta, civilizatie si sanatate mintala au imigrantii rusofoni. Nu intamplator, cuvinte romanesti precum nerod, mojicie, prostovan sau bazaconie sunt de origine slava. Exista stereotipul ca doar pensionarii sovietici sunt batuti in cap, si ca rusofonii mai tineri sunt ceva mai destupati la minte, dar Vladimir ne dovedeste ca mujicul e tot mujic. Poti scoate mujicul din iurta si sa-l muti in Europa la Chisinau, dar nu poti scoate iurta din mujic. Vocabularul mujicului se rezuma la amenintari, injuraturi, jigniri la adresa bastinasilor care il tolereaza, si bolboroseli sovietice de-a dreptul patologice (“jugul fascist”, “limba maldafneasca” etc). Ce poti sa te astepti de la un neam de traista?

  Toleranta excesiva a basarabenilor e de vina pt aroganta si nesimtirea fara limite a mujicilor de teapa lui Vladimir. Ei trebuiau trimisi inapoi acasa, cum au facut alte republici ex-sovietice (mai ales cele din Caucaz si Asia Centrala). Balticii au fost toleranti cu ei si i-au lasat sa ramana, iar rusii li s-au suit in cap (dar macar balticii ii tin pe mujici la respect).

  Un singur sfat pt Vladimir, ca discutiile politice sunt inutile cu un prostovan spalat pe creier: ma bucur pt tine ca nu bei alcool, dar un pahar de vin la masa e sanatate curata, asa fac si italienii, spaniolii, portughezii etc. Nu intamplator suntem mai sanatosi si mai destepti decat rusul tipic, care bea in fiecare zi vodca pana nu mai stie ce-i cu el, iar apoi se ia la bataie cu cine apuca sau incearca sa violeze pe cineva (barbat, femeie sau animal, nu conteaza pt ei; chiar am citit odata o stire despre un rus beat care a ajuns la spital fara penis, dupa ce incercase sa violeze un raton).

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Reciproc multumesc pe tine Andrei ca dai dovada de cultura inalta de comunicare, in ceea ce priveste toleranta, lipsa xenofobiei, caracterizarea integului popor reiesind din articol dintr-o fituica murdara. Reprezinti un “intelectual” tipic roman? Cu ura fata de tot ce nu e coerent cu viziunea voastra in care sunt indobitocite doar doua cuvinte – limba si unire. Si nimic uman.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Andrei spune:

    Vladimire, lumea iti va vorbi frumos si te va respecta atunci cand te vei purta si tu civilizat. Una e sa avem diferente de opinii, alta e sa intri pe bloguri romanesti sa ne injuri, sa ne ameninti, sa repeti ca un papagal niste aberatii sovietice (in care nici macar rusii educati nu mai cred) si sa ne jignesti istoria, limba si memoria celor care au fost omorati, deportati sau persecutati. Poarta-te ca un om si vei fi tratat omeneste, daca te porti ca un salbatic vei fi tratat in consecinta.

    Poporul roman a fost intotdeauna tolerant si prietenos cu minoritatile (nu intamplator, Romania e printre tarile europene unde minoritatile au cele mai multe drepturi), dar pe fostii colonisti sovietici care acum se vor stapani nu-i putem suporta. Nu stiu cum va rabda pamantul la cat rau ati facut bietei Basarabii, ati transformat-o dintr-o provincie prospera si civilizata in cea mai saraca tara din Europa, unde sunt oameni care sunt nevoiti sa-si vanda organele sau sa se prostitueze ca sa aiba cu ce-si hrani copiii.

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Andrei gresesti amarnic – Republica Sovietica Socialista Moldova a fost una din cele mai prospere din URSS si pe atunci toti aveau cu ce sa hraneasca copiii, batranii aveau bani pentru tratament, nimeni nu vandea organe, lucrau uzine, inseamna ca lucra economia.
     Singurul popor prostit de “intelectualitatea” a ales calea de nationalizm extrem. Din cauza asta a pierdut teritoriul strategic, s-a declansat razboiul, cei mai buni specialisti a parasit tara. Ruptura brusca a relatiilor economice cu republice ex-sovietice a cauzat stoparea totala a productiei autohtone etc. etc. Sunt un adept al indepentei, insa tot ar putea fi facut cu capul si nu in isteria romantica de redobandirea sentimentului national.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Andrei spune:

      Nu sunt de acord cu tine, dar pt ca ai raspuns civilizat iti voi raspunde si eu civilizat. Omiti anul 40, apoi teroarea anilor 40-50, foametea creata deliberat de sovietici, faptul ca un MILION (o treime din populatia Basarabiei) de oameni au fost omorati sau deportati (in majoritate romani, dar si rusi, ucrainieni sau gagauzi), si faptul ca asa-zisa prosperitate (relativa, pt ca nici in perioadele “soft” ale URSS nivelul de trai nu se putea compara cu Romania interbelica) nu era distribuita deloc echitabil (stii f bine ca alogenii aveau o serie de privilegii). Iar oamenii nu sunt animale, nu le e de ajuns doar sa manance, trebuie sa se simta si respectati in tara lor, si sa nu le fie teama ca vor fi trimisi in Siberia daca isi vorbesc propria limba sau au opinii care ii supara pe colonisti.

      Iar din 90 si pana astazi politica si mediul de afaceri au fost controlate 100% de rusofoni (la rusofoni ii includ si pe romanii rusificati, gen Lupu, Voronin sau Lucinschi) si de cei supusi Moscovei, asa ca dezastrul de dupa 90 tot voua va apartine.

      “Armonie interetnica” va exista numai atunci cand minoritarii vor respecta limba si istoria majoritarilor.

      +1 -1  0
      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
     • Vladimir spune:

      Andrei si ce uzine sau fabrici a construit Romania interbelica, aici intre Prut si Nistru?
      Poate restul Romaniei si avea ceva, insa teritoriul intre Prut si Nistru in perioada interbelica a fost o provincie inapoiata agrara. Nici o fabrica de productie, nici o uzina.
      Daca gresesc spune ce a fost aici construit din obiectele economice in perioada interbelica si hai sa comparam asta cu industrializarea si numarul de fabrici construite dupa razboiul.

      +1 -1  0
 50. sheepripper spune:

  Vova, cred ca curva ta e libera cat timp esti tu ocupat cu netul. Poate ne dai un numar de telefon sa o convertim la romanism, ca tu ai erectie numai cand tastezi pe calculator. Fa-i un bine macar ei, oricum, dupa cat esti de liber cred ca ti-o cracaneaza toti pe unde o prind.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   Imi pare ca nu stii cum sa primesti in bot :)
   Daca vrei sa verificam erectia mea de ce sa nu organizam un “menage a troi” – tu, eu si prietena ta. Cred ca ar fi super – in spiritul internationalist – rus si roman o… pe o moldoveanca/romanca. Super, nu? :)

   Răspunde
   +1 -1  0
 51. sheepripper spune:

  Mai, tu crezi ca in afara de o curva s-ar culca cineva cu un rus jegos care nici macar nu stie scrie menage a trois, cu s la final. Cred ca singura data cand vezi pasaraica e cand te uiti la ma-ta cand face dus, adica o data pe an.

  Răspunde
  +1 -1  0
 52. sheepripper spune:

  Dar, daca vrei, eu te invit si la un menage a trois, (ai retinut, cum se scrie, analfabetule?), cu conditia ca tu a fii fetita, iar pe post de masculi iti pun ciobanestii mei mioritici. Cred ca numai ei si-ar murdari scula cu tine.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Muli esti muli :) chiar zambesc cat de prost poate fi un rogatii de al tine.
   Stiti de ce rusii persoane ca tine numesc “rogatye”? Deoarece femeile voastre nu suport lasitatea, prostia si saracia voastra si petrec timpul liber cu noi, dar voi timpul ce ele lucreaza cu limba discutati cit e de importanta limba, si cum s-o numim :)

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Andrei spune:

    Trist ma Vova, acum incerci sa reciclezi observatia mea legata de natashe? :)

    Si pe bune acum, toate rusoaicele pe care le cunosc (nu numai natashele) se plang de barbatii rusi ca-s betivi, violenti etc. Serios, nu cred ca e cazul sa faci pe masculul feroce ca e putin ridicol.

    Si daca ti se pare jignitor ce-ti zice Sheepripper, cere parerea unui georgian sau leton :)

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Vladimir spune:

     Dar mie (spun absolut sincer) aproape toate romancele imi plangeau ca nu i plac de romani ca sunt fricosi, feminini, lipsiti de agresivitatea normala masculina, de verticalitate.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • revelare spune:

      Sa iti spuneu cate rusoaice am regulat la Riga, toate umblau dupa mine. Nu voiau rusi, erau beti, puteau a transpiratie, le puteau picioarele, nu stiau sa le mangaie, sa le excite, se urcau pe ele ca animalele, dadeau din cur 15-20 sec. si plecau.
      Daca stau sa ma gandesc cate rusoaice s-au maritata cu ,militari si studenti romani, ce au fost trimis in Rusia in anii ’50, e clar ca asta e situatia.

      Iar rusii sunt fricosi, cand sunt de unul singur, ti-o spuns ca ma calatorit mult pe acolo. Rusii prind curaj cand sunt ca tiganii, mai multi pe unul singur.\
      Iar politistii? {Pai doar sa ii ameninti cu ambasada, baga coada intre picioare si se cara…

      Asa ca ti-am mai zis. Nu mai sta pe aici, printre astia fricosi, du-te in Rusia, la d-aia vanjosi, cum ii crezi tu.

      +1 -1  0
 53. Andrei spune:

  Vladimire, nu fii ipocrit, stii f bine de ce Basarabia (nu Moldova in general, pt ca Moldova de Vest era dezvoltata) era cea mai putin dezvoltata provincie din Romania. Basarabia fusese ocupata de Imperiul Rus in perioada in care Romania s-a dezvoltat puternic. Chiar si asa, s-au facut progrese remarcabile in cei doar 20 de ani in care Basarabia a fost parte din Romania Mare (de ex, alfabetizarea, de la sub 10% la 60%, ceva cu adevarat remarcabil pt o perioada atat de scurta). Si daca te-ai informa putin, ai afla ca Romania era printre primele 5 economii din Europa, iar nivelul de trai era mult peste Italia, Spania sau Grecia. Fara nici un dubiu toti basarabenii (indiferent de etnie) au dus-o cel mai bine cat timp au facut parte din Romania. De ce crezi ca pana si rusii s-au refugiat in Romania cand Basarabia a fost invadata de sovietici?

  Si lasa mentalitatea sovietica, nu uzinele sovietice sunt etalonul dezvoltarii. Numai statele totalitare (comuniste sau fasciste) se aventureaza in programe de industrializare fortata. De altfel, Rusia nici n-a construit cine stie ce industrie in Basarabia, tinand cont ca si azi e o tara agrara. Industria grea a fost construita exclusiv in Transnistria, dar rationamentul a fost mai putin de natura economica, ci a avut scopul epurarii etnice: s-a vrut aducerea unui numar mare de imigranti vorbitori de rusa pt a schimba proportiile etnice in Transnistria.

  Daca esti o persoana de buna credinta, ar trebui sa lasi propaganda sovietica si sa incerci sa te informezi mai temeinic legat de ce s-a intamplat in Basarabia. Sunt si destui etnici rusi care au suferit de pe urma sovieticilor, din vina de a fi fost loiali statului roman in care fusesera respectati si tratati bine.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Vladimir spune:

   Stii de ce uzinele sunt preponderent in Transninstria. Nu din cauza ca acolo sunt rusi, aici moldoveni, procentajul intre etnii aproape la fel. Numai ca ei au avut fericire sa fie inclusi in URSS mult inainte de restul Moldovei. Si nu se pling ca au fost deportati, lipsiti de limba etc. cum s-a obisnuit asa zise “romani” de la noi, care au aflat ca sunt romani nu de la parin ti sau bunei dar in manuale perverse finantate de peste Prut, chiar si editate acolo.

   Răspunde
   +1 -1  0
 54. DorDeTara spune:

  Pentru tampul de Vladimir cu “atrocitatile nemtilor”:
  http://www.youtube.com/watch?v=qQkVXvgPWNs

  Răspunde
  +1 -1  0
 55. G.I. spune:

  Draga Vladimir, observ ca esti citit, nu gluma. Probabil asa se explica discursul tau “coerent”. Sa fim seriosi! Ai insiruit cativa autori de care auzisei. Nici macar nu ai avut decenta sa ii respecti si sa le scrii corect numele. Ti-am mai zis, esti haotic.
  Totodata imi pare rau pentru concluziile tale, dar sunt pripite si total eronate. Nu sunt extremist. Nu am nimic cu rusii. Ii respect enorm. Am si verisori in Rusia cu care ma inteleg foarte bine. Insa ei nu sunt atat de batuti in cap cum esti tu. In schimb, (si asta chiar vreau sa retii!!!) nu-i suport pe aia care stau la mine in casa si-mi spun mie ce trebuie sa fac, cine sunt sunt si unde trebuie sa ma duc. Ati venit fortat, v-am primit ca am fost fortati, nu ne-ati respectat, v-am respectat, dar totul are un sfarsit. Trebuie sa-i respectati pe cei care va tolereaza in casa lor! E greu? Pentru rusii din Rep. Moldova observ ca da.
  In legatura cu ofensa, comentariul este inutil. Nu consider ca un calificativ ce arata realitatea poate fi considerat drept ofensa. Ai inteles? Realitatea nu este ofensa, este un adevar, asta ati fost, asta sunteti si sper sa nu ramaneti in continuare la fel. Daca ai uitat cum, reciteste ce am scris mai sus.
  In cele din urma, vreau sa-ti spun ca esti cam slabut la argumente in fata lui Andrei.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Vladimir spune:

   G.I. Nu stiu ce i cu atentia ta. Dar cand discuti cu cineva punctul numarul 1 sa fii atent.
   De nenumarate ori spuneam ca clasica o citeam in rusa, in care spre deosebire de romana numele autorilor se adopteaza fonetic si gramatical la structura limbii ruse.
   Asta voi, romanii, aveti asa “demnitate” ca preluati totul fara macar putin sa adoptati la graiul matern.
   Si ce daca numele e polonez sau ceh cum sa le cititi?
   Oare stiti ca in poloneza Sz = ş, in germană sch = ş etc. E stupid sa stii reguli de citire din toata lumea si imposibil.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vladimir spune:

    G.I. N+am fost la casa ta. La momentul actual sed in casuta mea, construita pe bani care am castigat eu muncind pentru familia mea si binele poporului moldav si ignorand diferite provocari nationaliste de al de referendum de ieri.
    Apropo, ati primit o palma cu referendumul ista?

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • G.I. spune:

     Ti-am spus ca ai citit carti ieftine si nicidecum clasici? Ei, uite, ca am mi-ai demonstrat din nou. Casa era o metafora, dar tu nu ai de unde sa stii asta. Si nu ma obosesc sa-ti explic, fiindca nu am cui. Apropo, atentie la gramatica limbii romane. Nu-ti bate joc de ea.

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Esti atat de stupid incat “underestimate” interlocutorii. Dar proverbul rus zice – niciodata nu subapreciati adversarul vostru. Veti pierde. Si corect.
      Desigur am inteles, nu sunt doar un cu 2 clase ca sa inteleg tot directul, ti-am raspuns cu ironie, facand metafora corecta (daca stii ce e metafora) din punct de vedere literar.
      Dar pentru desteptii ca tine mai explic mai direct – sunt la casa mea, care este Moldova, unde m-am nascut, m-am indragostit de prima data, am facut prieteni. Si nimeni nu are dreptul sa mi spuna ca nu e si casa mea. Ai inteles acum, desteptule?

      +1 -1  0
     • Andrei spune:

      Si ca sa pastram metafora, Vladimire, in casa numita Moldova nu v-a invitat nimeni, pe tine sau pe familia ta. Ati fost adusi cu forta in casa respectiva, si acum nu numai ca nu vreti sa plecati desi nu mai sunteti doriti, dar vreti si sa va bateti joc in continuare de gazde. As putea sa va compar cu tiganii care se instaleaza in case ale altora si nu vor sa mai plece, dar ar fi o mare ofensa pt tigani.

      +1 -1  0
   • Andrei spune:

    Destept mai esti tu ma Vladimire. Doar ca rusii nu sunt atat de inculti si analfabeti pe cat ai vrea tu sa sugerezi, si transcrierea in rusa a numelor non-ruse are o explicatie mult mai simpla si mai logica. Rusa foloseste alfabetul chirilic, si normal ca e nevoita sa adapteze numele englezesti, frantuzesti etc. Nici in chineza nu cred ca Shakespeare e scris cu litere latine. Asa cum si transcrierile din alfabetul chirilic in cel latin variaza. De ex romanii zic Jirinovschi, englezii zic Zhirinovsky.

    Romanii ar trebui sa fie un popor de retardati sa scrie Shexpir sau Heminguei, din fericire nu suntem. Din cate stiu eu, ungurii sunt singurul popor cu grafie latina care poceste numele straine, dar ei sunt mai speciali, nu ma iau de ei pt ca sunt fratii nostri :)

    Răspunde
    +1 -1  0
 56. Vladimir spune:

  Istoria cu referendumul doar inceputul si punctul numerat de mine in planul de opunerea civica puterii nationaliste venite din intamplare la putere in statul nostru polietnic. Vom vedea ce va fi mai departe

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 57. Andrei spune:

  Ma Vladimire, eu mi-am temperat limbajul si in ultimele mesaje ti-am vorbit politicos si argumentat. Tu vad ca nu poti mai mult decat sa repeti ad nauseam aceleasi minciuni staliniste obosite si aceleasi jigniri la adresa poporului roman. Multumesc ca demonstrezi cu varf si indesat care dintre noi e indoctrinat si incult.

  Transnistria a avut “fericirea sa fie inclusa in URSS” si proportiile etnice erau ca acum? Mai sa fie. Daca ai citi si altceva in afara de Pravda, ai sti ca in Transnistria inainte de anii 30 avea majoritate romaneasca, si existau de asemenea f multi ucrainieni (rusi erau doar prin Odessa). “Fericirea” asta a insemnat genocid si foamete. Bunicul tau ucrainian nu ti-a spus niciodata de Holodomor? Au fost decimati romanii majoritari dintre Nistru si Bug, dar au murit si milioane de ucrainieni de-ai tai. Iti bati joc si de memoria propriilor co-etnici acum? Iar industrializarea fortata a Transnistriei a insemnat influxul de muncitori rusi, pt a schimba proportiile etnice si a dilua majoritatea romano-ucrainiana.

  Faptul ca romanii transnistreni, populatia autohtona a Transnistriei, nu “se plang de deportari” e pt ca ei, spre deosebire de basarabeni, traiesc de mai bine de 200 de ani sub teroarea rusa, si niciodata n-au avut acces la propria limba, cultura si istorie. Nu m-ar surprinde sa fie mai indoctrinati si mai inspaimantati si decat basarabenii.

  Stiu ca intelectul si nivelul tau de educatie nu-ti permit sa raspunzi la argumente, asa ca hai mai baga niste slogane de-ale tale sovietice, sa te mai ia putin lumea la p**a :)

  Răspunde
  +1 -1  0
 58. Dromichetes spune:

  Asa romani basarabeni,dati muie rusului si neamului lui imputit.

  Răspunde
  +1 -1  0
 59. Vladimir spune:

  Romani basarabeni e un termen inventat in laboratorii unioniste.
  Aici locuiesc 75% din moldoveni, 25% – slavi, 1-2% romani. Gata.
  Si ieri moldoveni impreuna cu rusi, ucraineni, bulgari, gagauji – v-au aratat cat de “romani basarabeni” sunt. Si cine cui ieri a dat muie? Ne-ati zakolebit voi, romanilor ca bateti tot timpul in usa inchisa pentru voi! Pentru totdeauna!

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Andrei spune:

   Cum s-a oferit Dromichetes sa-ti dea muie, cum ti-au lucit ochii si te-ai bagat si tu in seama. Iti cam place, eh? :) Si lui sheepripper i-ai propus sa faceti menage a trois cu prietena ta, si observ ca folosesti des expresii gen “dat la bot”. Dupa ce ca esti prost si incult, mai esti si homosexual? Ia zi, “prietena” aia a ta nu cumva are penis? :)

   Răspunde
   +1 -1  0
   • Vladimir spune:

    Am propus cu prietena lui, da imi pare ca i strasnica, ca intr-adevar voi avea probleme cu erectie, asadar ma renunt la
    ideea. Deoarece numai o curva nemaipomenit de strasnica poate sa se intalneasca cu asa persoane rude si inculte ca acest
    violator de oi (sheepraper :) ).
    Daca intrebi sunt homosexual sau nu – iti spun – imi pare foarte rau ca codul penal prea tolearant si este exclus articol
    prezent in codul penal al URSS – inchisoarea pentru homosexualistii. Urasc gomici deoarece urasc tot ce e artificial si pervers

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • Andrei spune:

     Daca urasti “tot ce artificial si pervers” ar trebui sa urasti si “moldovenismul” :)

     Dar hai lasa bravada, limbajul tau e prea dubios, vorbesti prea des de “dat la bot” (care in limba romana e o expresie vulgara pt sexul oral), de dat muie, de futai, de erectii etc. E clar pt toata lumea ca te macina ceva. Nu e nimic rau in a fi homosexual, iar homofobia e o boala, dar nu e nimic mai penibil decat un homosexual homofob. Ai nevoie de terapie. Sa stii ca negarea propriei identitati poate duce la dereglari psihice serioase (bietul Gogol s-a sinucis dn cauza asta).

     Ar trebui s-o lasi moale cu ura fata de “gomici”, pt ca majoritatea numelor mari din cultura rusa (Gogol, Tolstoi, Chaikovski, Lermontov etc etc) precum si eroii vostri nationali (Ivan cel Groaznic, Chikatilo, Putin) au fost homosexuali. Aveti o istorie lunga in privinta asta, de ex:

     Foriegn visitors to Muscovite Russia in the 16th and 17th centuries repeatedly express their amazement at the open displays of homosexual affection among men of every class. Sigismund von Heberstein, Adam Olearius, Juraj Krizhanich, and George Turberville all write about the prevalence of homosexuality in Russia in their travel and memoir literature. The 19th century historian Sergei Soloviev writes that “nowhere, either in the Orient or in the West, was this vile, unnatural sin taken as lightly as in Russia.”
     http://community.middlebury.edu/~moss/RGC2.html

     Răspunde
     +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      A da in bot in limba moldoveneasca (a primi in bot) inseamna altceva – de a fi palit in fata, nimic sexual nu gasesc in asta :)

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Despre Gogol nu stiu, Tolstoi nici pe departe n-a fost homosexual, doar a fost predecesorul hippy-ilor :)
      opta pentru free love, si o practica desigur
      Ciaikovski a fost el un homosexual deschis, aici ai dreptate.
      Lermontov – categoric nu.
      Ceea ce priveste homosexualizmul – nu se considera nimic mai ofensiv in cultura rusa si mai umilitor decat sa fii un homo

      +1 -1  0
     • Vladimir spune:

      Si cui sa crezi, mie care a crescut in acest “environment” sau unui raport luat nu stiu de unde si folosit
      nu stiu cu ce scopuri.

      +1 -1  0
 60. Vladimir spune:

  Mai departe – Cikatilo e un simplu maniac condamnat la moarte, care erou, bre?
  Putin – aberatii. As crede mai repede ca romanii au fost primii pe Luna decat Putin e un homosexualist.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 61. Andrei spune:

  Inca o chestie Vladimir. Daca intr-adevar in cultura rusa “nimic nu e mai umilitor decat sa fii homo” inseamna ca e o cultura schizofrenica. Altfel nu s-ar putea explica homofobia unei societati in care majoritatea personalitatilor culturale si istorice au fost “gomici”, in care homosexualitatea a fost in mod traditional mai raspandita decat in Europa de Vest, in care inca de pe vremea imperiul tarist exista “dedovchina” (o traditie militara prin care noii recruti sunt violati, ca rit de initiere, si uneori sunt obligati de ofiteri sa se prostitueze). Pana si limbajul folosit de tine si de alti rusofoni pe site-uri gen unimedia abunda in vulgaritati si aluzii sexuale.

  Nu ca ar avea vreo legatura “gomicismul” cu subiectul articolului, dar ti-am demonstrat inca odata ca esti un ciudat si un reprimat :) Urasti romanii, urasti evreii, urasti “gomicii” (desi esti unul dintre ei), pe cine mai urasti? Nu-ti explodeaza capul de atata ura? :)

  Răspunde
  +1 -1  0
 62. Republica "Molotov" spune:

  unde esti tu, Tepes Doamne?..

  Răspunde
  +1 -1  0
 63. Basarabia este Martira prin numarul mare de crestini lichidati de regimul comunist de ocupatie!

  Răspunde
  +1 -1  0
 64. Ne vom intoarce intr-o zi,/Ne vom intoarce neaparat./Vor fi apusuri aurii,/Cum au mai fost cand am plecat!

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


doi - = 0

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>