Mareşalul Ion Antonescu – un erou-martir !

La 5 iulie 2011, în ziarul „Adevărul”, dr. Igor Caşu a publicat  articolul „Este Ion Antonescu un erou sau nu ?” În câteva rânduri istoricul menţionat ne recomandă să nu-l glorificăm pe mareşalul I. Antonescu pentru că „elogierea lui Antonescu – aliat al lui Hitler – în România şi Republica Moldova are o conotaţie antieuropeană…”

Notă:
Mareşalul Ion Antonescu este un erou-martir din următoarele considerente:

1) Erou - pentru că în 1941 a fost în fruntea armatei române care ne-a eliberat de ocupanţii sovietici, salvând, astfel, vieţile a peste 2 mln. de români care locuiau în Moldova de est (actuala Republica Moldova),

2) Martir – pentru că a fost omorât de ocupanţii sovietici (în 1946, după simularea unei judecăţi, cu încălcarea legislaţiei de atunci a României).

Întrebare:
Ne-a scăpat ceva ?

Foto: Mareşalul Ion Antonescu – înainte de a fi omorât (1 iunie 1946, ora 18)


Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

48 răspunsuri la Mareşalul Ion Antonescu – un erou-martir !

 1. Cititor spune:

  Nu pun in discutie calitatea sau lipsa calitatii de erou…

  Răspunde
  +1 -1  0
 2. HANS spune:

  Să fi fost mai mulţi ca Mareşalul nu stam acuma pe patru labe în faţa Rusiei !
  Şi Voronin rămânea priţăpşcik la Corjova ! Şi Mişanea păştea vacile mai departe
  pe toloaca coloniţeană !

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Siberiacul spune:

   Hans – în genere nemţii gîndesc
   Dl Ghimpu a făcut ce i-a fost în putere. Decretele Dlui Ghimău cu privire la ocupaţie, retragerea Armatei Ruse, condamnarea comunismului, parada de la 9 mai – spun cîte ceva. Ce ai făcut Dtale?

   Răspunde
   +1 -1  0
  • Siberiacul spune:

   -Hans, ca regulă nemţii gîndesc şi sunt culturali. “Mişanea” poate fi un coleg de pahar de al tău. Către Preşedintele-Interimar a R.Moldova un om normal trebuie să se adreseze cultural (chiar dacă nu-ţi place de persoană).
   -90% de cetăţeni , dupa gîndire se pare şi tu faci parte din aceste %, au votat pentru acei care au fost împotriva decretelor Dlui Ghimpu.
   -Cine paşte vacile !?

   Răspunde
   +1 -1  0
 3. Alexandru spune:

  Da! Maresalul Ion Antonescu a fost un erou martir ! Este ultimul Barbat al Neamului Romanesc care a sters pata rusinii de pe fata Tarii ! A fost tradat si de Regele Tradator si de Tara, pe care a iubito atat de mult !

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 4. Denis spune:

  De ce, a vorbi despre Antonescu e interzis si in general de Nazism, iar despre Comunism se trimbiteaza bine mersi. Oare Europa este obiectiva la acest capitol?

  Răspunde
  +1 -1  0
 5. ion antonescu spune:

  parerile sunt foarte diverse…depinde din ce punct privesti lucrurile….el ca si personaj este controversat….masacrul de la jilava efectuat de legionari a avut acceptul lui,crimele impotriva comunitatii evreilor,deportarea tiganilor(indiferent de motivele care au stat la baza acestor actiuni)….nu i se poate contesta patriotismul si nationalismul….antonescu nu a fost filo_german din convingere,,,contextul politic intern,factorii externi(garantii romaniei nu isi mai putea indeplinii anganjamentele fata de tara) ultimatimul dat de urss ,dictatul de la viena ,etc au determinat angajarea maresalului antonescu alaturi de germania….holocaustul consider ca nu poate fi contestat dar ma mir si nu inteleg de ce istoricii evita sa evidentieze clar rolul de cele mai multe ori nefast al comunitatilor evreesti in diverse state est europene inclusiv in romania…avand in vedere “binefacerile” facute poporului roman de anumiti evrei nu are rost sa ne intrebam cum de a aparut antisemitismul …comunitatea tiganesca si in perioada 1940-1944 si in timpurile de acum constituie o problema pentru romania singura diferenta este ca atunci romania era in plin razboi iar acum ne aflam in secolul xxI si umblam cu manusi:P…..una peste alta maresalul antonescu pentru o mare parte a romanilor ramane un simbol national siDACA nu ar fi existat episoade ca odesa si iasi ar fi fost in topul celor mai iubiti romani…..nu merita sa sfarseasca in felul acela si trist este ca a fost executat in romania….sa ne fie rusine ….
  http://www.youtube.com/watch?v=1kHyhchE6b4

  Răspunde
  +1 -1  0
 6. marian spune:

  MARSUL BASARABIEI

  Azi noapte la Prut, razboiul a nceput,
  Romanii trec dincolo iara,
  Sa ia inapoi prin arme si scut,
  Mosia pierduta asta vara.
  Refren: Mergem in campia Basarabilor,
  Plina de grane, plina de dor.
  Si n Bucovina cu manastiri si brazi,
  Mergem la lupta dragi camarazi.
  Azi Prutul uneste pe fratii Romani,
  Si Nistrul al nostru e iara,
  Iar Bugu-;i hotar, intre noi si pagani,
  Din Tisa la Bug vrem hotare.
  Refren: ……
  Traiasca Romanul si Patria sa
  Ca n vremuri de odinioara,
  Nimic nu vom da, pe veci vom jura,
  Credinta in Rege si Tara.
  Refren: ……

  Răspunde
  +1 -1  0
 7. stalinus spune:

  A judeca pe cei care au fost pusi in fata unor decizii extrem extrem de grele in acele timpuri nu e lucru usor ,iar noi romanii am fost pusi intre ciocan si nicovala si am avut de ales intre doua rele..La vest nazismul si la est stalinismul la fel de rele si de vinovate.
  Pe Maresal poti sa-l judeci din orice punct de vedere ca a monopolizat puterea ca a imbracat camasa bruna a garzii de Fier ca a facut armata romana complice la pogromurile impotriva evreilor si a tiganilor etc ori ca a fost un om pentru care onoarea cuvantului dat insemna insasi viata ca a incercat sa scoata Romania din razboi dar jigodiile de politicieni precum Maniu s-au ascuns ca niste javre si au refuzat sa-i acorde sprijin politic ca erau imbufnati s.a.m.d ori poate ca a fost SINGURUL care a tipat la Hitler pana cand asta s-a facut mic in fotoliu…Of Doamne ce n-as fi dat sa vad scena asta..
  Clar Maresalul avea cojones ,dar ca si noi ceilalti romani am fost pusi intre doua imperii a raului ,o situatie din care nu putei decat sa pierzi, ceea ce s-a si intamplat.
  Noi Romanii nu am luptat alaturi de nazisti ci IMPOTRIVA AGRESORULUI care ne-a atacat in 1940 acelasi agresor care a atacat si Polonia si Finlanda si Tarile Baltice .Din pacate aceasta situatie ne-a adus in pozitia de a lupta impotriva aliatilor nostri traditionali ,Franta, M Britanie, SUA. diplomatia noastra a incercat sa-i convinga sa faca un armistitiu separat dar nu a fost posibil, iar istoria e cea pe care o stim cu totii.
  Cred ca cea mai buna atitudine este sa nu judecam prea sever ce s-a intamplat atunci , e greu si nu cred ca vreun fel de judecata ar putea face Dreptate..

  Răspunde
  +1 -1  0
  • stalinus spune:

   Antonescu a facut o greseala fatala pentru Romania a fost greseala care a transformat razboiul drept inceput in vara lui 1941 intr-unul de agresiune .momentul in care Antonescu , bantuit de crize de ordin psihiatric si neurologic a ordonat armatei sa treaca Nistrul si Bugul si asta fara sa i-o ceara nimeni.
   Daca Antonescu nu ar fi instaurat dictatura cu largul concurs al regelui Mihai(care dupa unii istorici nici macar nu a fost un rege constitutional) atunci poate ar fi existat mecanismele democratice prin care ar fi fost oprita aventura stupida a armatei dincolo de Nistru iar in 1945 poate am fi obtinut statut de co-beligeranta.
   Istoria e istorie si e foarte usor sa emitem judecati acum cu cunostintele pe care le avem ACUM.trebuie sa ne gandim si sa privim lucrurile cu ochii si mintea celor DE ATUNCI.
   Tousi chiar daca printr-o minune cei de atunci ar fi avut cunostintele noastre de ACUM tot ar fi fost extrem de dificil sa iei niste decizii bune..ar fi trebuit vorba lui Kogalniceanu “sa cerem bunului Dumnezeu sa aseze Romania in alt loc”…

   Răspunde
   +1 -1  0
 8. Liviu spune:

  Ion Antonescu este o personalitate istorca foarte controversata, mai ales ca e asociat cu Holocaustul. Sigur, ii creste inima oricarui roman sa auda “Ostasi, va ordon, treceti Prutul!”, dar tot lui i se atribuie si ordinul de a “curata” Iasul de evrei (27 iunie 1941). Este greu sa-ti faci o imagine obiectiva, pentru ca se gasesc surse foarte contradictorii.
  Totusi, va recomand sa cititi de la pagina 185 din “Istoria loviturilor de stat din Romania, vol III” despre “Cinci erori ale maresalului Ion Antonescu” (include si subiectul legat de evrei si pogromurile de la Iasi si Chisinau):
  http://vladenko.files.wordpress.com/2009/10/alex-mihai-stoenescu-istoria-loviturilor-de-stat-in-romania-vol-3.pdf

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 9. Andrei R spune:

  Da, ati scapat niste lucruri imporante.
  1) Faptul ca a declarat razboi Marii Britanii si Americii, aliatii nostri traditionali. Rezultatul a fost ca mii de civili au murit, degeaba, in urma bombardamentelor britanice si americane.
  2) Faptul ca a luptat dincolo de Nistru, si apoi dincolo de Bug, folosind soldatii romani drept carne de tun pt nemti. Sute de mii de romani au murit sau au cazut prizonieri, iar resursele Romaniei au fost secatuite, intr-un efort inutil, din care nu aveam nimic de castigat, doar pt a-i satisface orgoliul prostesc al lui Antonescu. Daca Germania castiga razboiul, cel mai probabil nici macar n-am fi pastrat Basarabia si Transnistria, care ar fi facut parte din Generalplan Ost. Deci, vorba aia, si f*tut, si cu banii luati.
  3) Crimele impotriva evreilor. Ca multi evrei au fost comunisti sau colaboratori ai sovieticilor e probabil adevarat, dar asta nu scuza pogromurile si atrocitatile.
  4) O fi fost el patriot, dar a fost un conducator politic si militar extrem de slab. Multe decizii militare au fost dezastruoase. Nu a tinut cont de sfaturile politicienilor patrioti (precum Maniu), si a avut o incredere prosteasca in Hitler (care dovedise in nenumarate randuri ca nu are onoare si nu-si tine promisiunile).

  Nu a fost nici erou, nici martir. A fost o figura tragica in istoria Romaniei. Tragica pt sutele de mii de romani care au murit din cauza unui prost. Idealizandu-l pe Antonescu nu facem decat sa ne comportam ca rusii care ii admira pe Lenin si Stalin.

  Chiar sunt curios daca imi veti sterge sau cenzura mesajul. Am mai vazut in trecut ca nu sunteti pregatit sa raspundeti la adevaruri care nu va convin.

  Răspunde
  +1 -1  0
 10. iudinlex spune:

  dle Stavila, poate a-ti scapat ceva, si anume ca notiunea de “erou” presupune un personaj integru.
  iar maresalul Antonescu a ordi’onat nu doar “treceţi Prutul” ci si “treceti Nistrul”, apoi “treceti Bugul”. plus ca a fost partas la nimicirea tiganilor si evreilor.
  si daca Hitler este blamat pentru aceste “excese” atunci ele nu ar fi trebuit de trecut cu vederea nici in cazul lui Antonescu.
  adica a inceput bine, dar se vede ca a avut un pret de platit.
  iar plata acestui pret, as cum a fost el, dilueaza mult sau chiar ii anihileaza meritele.

  Răspunde
  +1 -1  0
 11. bujac spune:

  I. Antonescu a fost un om puternic, de aceea si incercarile timpului au fost mari.
  In 1 RM armata ruseasca, desi erau aliatii Romaniei, pe teritoriul ei, n-a intervenit atunci, cand inamicii i-au inconjurat pe soldatii romani, ci se uitau nesimtitii cum acestea erau sfisiati fara crutare, fara scapare…
  Antonescu a fost martorul acestui macel. Era, daca nu ma gresesc , locotenent pe-atunci. Dar deja stiea cine sunt rusii.
  Cred, ca orice om de bun simt, in locul lui, tot s-ar fi aliat cu Hitler in al 2 RM.
  …si mai cred, ca comunismul este mai periculos decat fascismul. Nemtii ii nimiceau pe evrei si tigani, insa se stimau si se apreciau intre ei, pe cand comunistii se omorau si intre ei, tradandu-se frate cu frate.

  Răspunde
  +1 -1  0
 12. citric spune:

  Nu suntem in masura sa-l criticam pe Maresal.Ne-a scapat de sovietici-asta e tot ce conteaza.In rest,deportarile,”crimele”, au fost facute pentru apararea neamului nostru,nu impotriva lui.

  Răspunde
  +1 -1  0
 13. Marian spune:

  Ion Antonescu este un criminal fascist.

  Sint de acord cu dr. Casu ca elogizarea lui se afla in contradictie cu valorile si aspiratiile europene

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 14. IONESCU TUDOR spune:

  Azi,inca ne mai trebuie sa ne conduca,pe noi romanii,un Erou,ca Maresalul Antonescu ! Cinste memorie sale,de martir,ucis miseleste din ordinul NKVD-ului URSS ,prin mana Regelui Mihai,si a acolitilor lui.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Liviu spune:

   Ion Antonescu si Vlad Tepes (pe care il doresc unii romani ca lider) or fi fost oameni potriviti la vremea lor, dar in prezent avem nevoie de alte modele (democratie, drepturile omului, libertate de exprimare). Razboaiele de recucerire a teritoriilor demult pierdute sau tragerea in teapa a dusmanilor sunt metode care apartin altor epoci.

   Răspunde
   +1 -1  0
   • IONESCU TUDOR spune:

    LIVIU : Si totusi,nu crezi,ca, ar cam fii nevoie si de putin Antonescu-Tepes?….Ma refer la situatia geo-politica,pe care o vezi si tu,nemaivorbind si de alte lucruri !

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
    • Liviu spune:

     Eu cred ca ne trebuie un lider credibil, cu personalitate puternica, sa aiba viziune, ferm, sa stie sa impuna respect nu numai sustinatorilor ci si rivalilor (interni si externi), care sa aiba in spate o echipa profesionista, dar toate acestea in limitele democratiei, iar la servicii secrete poate un patriot dedicat ca Eugeniu Carada :D M-am plictistit de demagogie, PR de doi bani, scandaluri de coruptie, abuzuri de putere, ineficienta si mitocanie.

     Răspunde
     +1 -1  0
 15. moldovalahul spune:

  Maresalul Antonescu,a fost inconjurat de nulitati si intriganti,fiind obligat sa se bazeze pe Armata Romana,pe care o cunostea inca din Primul Razboi Mondial,unde deasemeni a avut de luptat cu coruptia si lasitatea unor politicieni romani(armata era slab echipata,armament invechit etc.) sau tradarea jigodiilor de aliati rusi,care abia asteapta sa bage cutitul in spate romanilor (moldovenilor).Romania in ciuda tratatelor incheiate,a fost lasata singura de englezi,francezi,in fata ungurilor,bulgarilor,rusilor,chiar italienii au tradat prin persoana ginerului lui musolini,contele ciano.Romania a ajutat poporul polonez cotropit de nemti si rusi si nu a participat ,fiind invitata,la sfirtecarea Iugoslaviei,unde exista sute de mii de romani in Timoc.Unii comentatori de rahat sa spuna ce ar fi facut ei in acele grele timpuri pentru Romania.

  Răspunde
  +1 -1  0
 16. Pablo spune:

  Fără îndoială, mareşalul Ion Victor Antonescu a fost jucător la loterie, aşa cum a şi subliniat în timpul ruşinosului proces ce i-a fost intentat. Adică, “Dacă aş fi câştigat războiul aş fi avut în cea mai mică aşezare omenească din România o statuie dar aşa, dacă am pierdut, trebuie să plătesc pentru toţi!. Cred că a venit timpul ca ruşii să ne mai lase în pace cu potlogăriile şi minciunile lor abjecte atunci când vine vorba de Istoria României…

  Răspunde
  +1 -1  0
 17. Pablo spune:

  Am uita să închei citatul cu ghilimelele de rigoare. Scuze tuturor..

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 18. moldovalahul spune:

  Maresalul Antonescu a fost inconjurat de nulitati politice,lasi intriganti,incepind cu regele mihai,care toata viata lui a fost un papitoi;nevasta lui nu stia romaneste,iar fetele au invatat acum,datorita conjuncturii.Antonescu s-a bazat pe Armata,pe care o stia dinainte de Primul R.M.,fiind martor la lasitatea si coruptia guvernantilor(armata slab echipata,cu armament vechi) si la tradarea rusilor care abia asteapta sa bage cutitul in spate romanilor/moldovenilor basarabeni.Romania a fost tradata de puternicii aliati englezi ,francezi,fiind lasata singura in fata ungurilor,rusilor, bulgarilor,chiar italienii ne-au tradat(razbunare pe Titulescu).Romania nu a participat la sfirtecarea Iugoslaviei,chiar daca in Timoc avem sute de mii de romani,si am ajutat poporul polonez,asasinat de rusi si nemti.Romania a ajutat evreii sa plece prin Constanta in Palestina de atunci.Bagatorii in seama ,sa spuna ce ar fi facut ei in acele conditii groaznice de atunci,cu tara sfirtecata.

  Răspunde
  +1 -1  0
 19. moldovalahul spune:

  Clasa politica romaneasca(boierimea,politicienii),aflati in imediata apropiere a marilor conducatori, din pacate,a dovedit lipsa de caracter,lasitate,nemernicie ,tradind pentru 40 de arginti:
  Maresalul,a fost tradat de camarila regala,condusa de anostul bilbiit mihai1.
  Bureibista(egalul lui Cezar) a murit asasinat(tradat).
  Decebal s-a sinucis ,tradat si el .
  Mihai Viteazul asasinat de Ungurul Basta,linga soldatii sai.
  Vlad Tepes,inchis in temnita,apoi asasinat.apoi:
  Ioan Voda cel Cumplit;Tudor Vladimirescu;Nicolae Ceausescu;Constantin Brincoveanu;Alexandru Ioan Cuza;Mihail Eminescu, si multi alti eroi martiri,numai pomenindule numele de mari conducatori si te infiori.Nici poporul nu a stiut sa-i apere suficient,dar poporul s-a jertfit si a suferit mereu.Basarabia e plina de martiri tradati de boiernasi de acelasi singe ,care pentru tarite slavone ajuta rusii sa omoare fiinta nationala.
  Traiasca memoria Maresalului .DUMNEZEU sa-l odihneasca,si sa ajungem acolo incit sa-i vedem visul implinit,si “pohta ce am pohtit;Moldova,Ardealul si Tara Romaneasca” a Voievodului Mihai,unite in Fiinta Poporului Roman

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Liviu spune:

   Lista martirilor putea fi mai lunga.
   Rusii au incercat DE TREI ORI sa-l asasineze pe Ion C. Bratianu si de 2 ori pe fiul sau, Ionel Bratianu. Ce-ar fi fost Romania fara acestia doi?

   Răspunde
   +1 -1  0
 20. Andrei R spune:

  Pablo “Fără îndoială, mareşalul Ion Victor Antonescu a fost jucător la loterie, aşa cum a şi subliniat în timpul ruşinosului proces ce i-a fost intentat. ”

  Ai pus punctul pe i. Doar ca atunci cand “joci la loterie” soarta a milioane de oameni, atunci nu esti erou, ci criminal. Antonescu a pariat totul pe o singura carte, a fost sigur ca Germania va castiga razboiul. In acest pariu stupid a pus la bataie resursele Romaniei, relatiile ei cu aliatii traditionali, sute de mii de vieti si destinul ulterior al Romaniei. Si pt ce? Pt o “alianta” cu cel care ne fortase sa cedam Ardealul de Nord, Cadrilaterul, Basarabia si Bucovina de Nord si care intentiona ca dupa razboi sa includa Basarabia si Transnistria in planurile de colonizare nemteasca si exterminare a populatiilor autohtone (Generalplan Ost).

  Daca Antonescu avea cel mai mic dram de inteligenta, se oprea la Nistru sau cel mult la Bug, nu declara razboi nimanui si astepta sa vada ce se intampla. Daca facea asta, Romania ar fi fost intr-o postura extraordinara in 43, cand a devenit clar ca Germania va pierde. Am fi fost singura tara europeana cu armata intacta, si relativ neafectata de razboi. Am fi putut negocia dintr-o pozitie de forta, atat cu nemtii, cat si cu aliatii. Probabil am fi putut pastra Basarabia si ne-am fi pastrat independenta, si am fi putut recupera lejer si Ardealul de Nord, tinand cont ca armata ungara nu se putea compara cu a noastra.

  Asa ca oameni buni, mai intai cititi si informati-va inainte sa idealizati un tampit. Daca am fi avut o conducere competenta in 41-44, soarta Romaniei ar fi fost cu totul alta. Eu sunt sigur ca Antonescu credea ca e patriot si era sigur ca actioneaza in interesul Romaniei, dar asa credea si Ceausescu.

  Răspunde
  +1 -1  0
 21. IONESCU TUDOR spune:

  Apropo,pentru cei care spun si afirma,ca cunosc cat de cat Istoria Romaniei : cine poate sa-mi spuna,ce personaj,este in stanga Maresalului,cu grad de sublocotenent( in acel timp),si daca poate sa-mi spuna numele,prenumele,si ce rol a jucat el,inainte de asasinarea miseleste,in fata unui pluton de executie,si dupa ,executia marsava a Maresalului ! Poate cineva sa-mi raspunda? Va mai dau un indiciu : a condus acel pluton de executie ,si el,cu mana lui,cu un revolver ,i-a aplicat lovitura de gratie,atat Maresalului cat si fratelui sau,dar si celorlalti osanditi,printre care era si fostul Primar al Chisinaului !

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 22. MONTREAL spune:

  Subscriu celei scrise, Mareşalul Ion Antonescu – un erou-martir ! EL ESTE EROUL NOSTRU!!!!!!!!!!!!!!

  IAR LUI CASU VREAU SA-I SPUN UNA: POSEL NA TURBINKU CEORT!!!
  COMUNIST DEGHIZAT. DACA SA MERGEM DUPA IDEIA LUI ATUNCI AR TREBUI DE DESFIINTAT INTREAGA RUSIE SI DE CONDAMNAT UNIUNEA SOVIETICA CA A FACUT PAST CU HITLER SI A ATACAT TOT CE SE PUTEA DE ATACAT DE LA 1 SEPTEMBRIE 1939 PINA LA 22 IUNIE 1941!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ——————————————————————————————————- NOI NE CUNOASTEM ISTORIA ….

  Răspunde
  +1 -1  0
 23. MONTREAL spune:

  doream sa scriu : …PACT CU HITLER…

  Răspunde
  +1 -1  0
 24. marian spune:

  trebuie sa facem o diferenta uriasa intre maresalul antonescu si “il duce” mussolini de pilda … diferenta de la cer la pamint . pe toate planurile … primul a lichidat extrema dreapta dupa rebeliunea legionara , al doilea a fost chiar conducatorul ei … primul era incoruptibil , al doilea corupt pina-n maduva oaselor … primul era un barbat de stat adevarat , al doilea un fanfaron cu ifose de imparat roman … primul a murit cu demnitate ordonind propria executie in ultimele clipe de viata , al doilea a terminat spinzurat cu capul in jos alaturi de amanta … antonescu a impus respect pina si lui hitler care nu dadea doi bani pe mussolini .

  Răspunde
  +1 -1  0
 25. marian spune:

  …daca te numesti cu adevarat mihai , e si “antonescul” tau tovarase . iar regimul sau nu a fost fascist ci militar .

  Răspunde
  +1 -1  0
 26. ilie spune:

  imi pare foarterau ca de obicei in politica hotaririle se iau dupa ce se stabilesc intentiile clare, si consecintele se vad mai apoi, si inka ceva , sovieticii s-au infiltrat si in romania si in revolutia din 1989, au avut si ei parte la rascoala organizata

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 27. driving the bus spune:

  Ion Antonescu un Mare Roman
  Va veni timpul si vom avea strada Ion Antonescu in inima orasului.
  Vom avea monument al eroului neamului romanesc Ion Antonescu.

  Răspunde
  +1 -1  0
 28. toma proeuropeanu spune:

  atita timp cit va continua ocupatia Antonescu v-a fi un nume tabu in gubernia moldavia:(

  Răspunde
  +1 -1  0
 29. UN MUCENIC spune:

  “Părintele Arsenie Boca spunea că Domnul Iisus Hristos vine în viaţa noastră din vreme în vreme, ca persoană, ca să nu se uite adevărul absolut al existenţei sale reale. Şi el L-a întâlnit de câteva ori, iar asta l-a şi schimbat ca om. A fost trimis în Basarabia la Chişinău, ca să înveţe metaloplastia, să facă icoane din acelea acoperite cu metal. Atunci a avut loc şi cedarea Basarabiei către Rusia (1940). Ruşii au lăsat o singură zi în care cine voia putea să plece. Părintele a ajuns la ultimul tren. Oamenii se împingeau disperaţi ca să ajungă în tren, renunţau şi la bagaje numai să nu rămână la ruşi. Şi el avea un mic bagaj şi o franzelă care să-i ţină de foame până ajungea la mănăstire. Se uita cu milă la oameni, când a văzut aproape de el pe cineva îmbrăcat sărăcăcios care se uita şi el cu atâta milă la acei oameni cum nu mai văzuse în viaţa lui aşa ceva. Atâta durere exprimau ochii lui încât primul gest al Părintelui a fost să se aplece să ia franzela şi să i-o dea lui. Dar, în acele fracţiuni de secundă cât s-a aplecat să ia franzela, acel om a dispărut pur şi simplu. Când a întins mâna acela nu mai era! Atunci a avut un fior, un înţeles adânc: era Hristos! Era chipul de care vorbea Isaia, chipul durerilor, mielul care ia păcatele noastre. A spus Părintele Arsenie că atunci a înţeles multe lucruri, ceea ce într-o viaţă întreagă, chiar duhovnicească, n-ar fi putut înţelege. Când îl vezi pe Hristos viu şi adevărat, atunci şi credinţa devine vie, de nezdruncinat. Nu te clatini la orice vorbă a unora, nu te sminteşti la orice faptă, ci rămâi cu Hristos şi în Hristos.” (Pr. Ciprian Negrean)
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4927

  Răspunde
  +1 -1  0
 30. Oleg S spune:

  Ma inchin celor ce au postat aici (majoritatea) ca isi cunosc trecutul. Sa traiti fratilor si sa mai deschideti “becurile” unora….

  Răspunde
  +1 -1  0
 31. palade spune:

  1.Strada Puskin rebotezata in Strada Ion Antonescu.
  2.In fata guvernului, ridicat monumentul lui Ion Antonescu.
  Doar atunci ne vom putea numi cetateni romani cu o constiinta nationala romaneasca.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 32. miscarea browniana a ionilor spune:

  Iar mie, bobor ingrat, nu mi-a ramas nici cenusa lui..

  Răspunde
  +1 -1  0
 33. europa spune:

  Eu scot palarie in fata eroului Ion Antonescvu.

  Răspunde
  +1 -1  0
 34. Un roman spune:

  Antonescu este si va ramane un erou national in inimile tuturor romanilor care isi cunosc si respecta istoria.
  Din pacate pentru noi, istoria este facuta de invingatori.
  Daca noi (et company) am fi castigat razboiul si nu URSS (et company) acum nu s-ar mai fi vorbit de Antonescu ca si criminal de razboi in Romania, ci ca si erou. Hitler ar fi fost si el erou national in Germania (oricat de bizar ar parea), SUA ar fi fost infierata etern pentru Hiroshima si Nagasaki, iar ceea ce s-a intamplat la Hamburg in 1943 (cand intre 50.000 si 100.000 de oameni au fost ucisi intr-o singura noapte de bombardamentele aliatilor, orasul fiind practic ras de pe fata pamantului), ar fi ramas in istorie ca un masacru odios al agresorilor aliati…
  Nu a fost sa fie asa…
  PS: Observ in continuare ideea falsa ca ar fi trebui sa ne oprim la Nistru. Din pacate acest lucru era o imposibilitate in contextul respectiv pentru ca: 1. Romania era practic subordonata Germaniei, armata germana fiind prezenta deja pe TOT teritoriul tarii. Daca Antonescu ar fi opus rezistenta si nu ar fi respectat ordinele lui Hitler ne-ar fi curatat in cateva saptamani; 2. Un razboi se duce pana la anihilarea completa a adversarului (in cazul de fata URSS). Daca nu se obtine capitularea neconditionata, adversarul isi reface fortele si vine peste tine, si astfel, o victorie partiala se transforma repede intr-o infrangere totala! Cei care sustin ca ar fi trebuit sa ne oprim la Nistru poate ar trebui sa mai joace din cand in cand un joc de strategie :) , un Warcraft, Starcraft, Total War, sau ceva similar :)

  Răspunde
  +1 -1  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


9 - = unu

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>