Vlad Ţepeş şi răzbunarea comercianţilor evrei

În vara lui 1462, Vlad al III-lea (Ţepeş) reuşeşte cu circa 30.000 oşteni să înfrângă armata sultanului Mahomed al II-lea (circa 120.000 de oameni). În pofida acestui fapt, în noiembrie al aceluiaşi an este forţat să părăsească tronul. Se refugiază în Trasilvania (Ungaria) unde spera să primească ajutor de la regele maghiar Matei Corvin.

În scurt timp însă, în loc să primească ajutorul aliatului său, este arestat sub acuzația de trădare și încarcerat la Vişegrad vreme de 14 ani. Mai mult, în 1463, în Occident apar texte anonime în limba germană în care Vlad Ţepeş era prezentat drept monstru (că a tras în ţeapă 500 boieri valahi, că îi plăcea să mănânce fiind înconjurat de morţi sau de oameni care mureau în chinuri fiind traşi în ţeapă etc.)…

Vlad Ţepeş a fost eliberat din închisoare în 1476, la cererea lui Ştefan cel Mare. A fost asasinat după 2 luni de domnie…

Notă: În 1484 Fiodor Kuriţân, ambasador al Rusiei în Ungaria scrie în limba rusă povestirea „Dracula, voievodul valah”, în care preia informaţiile negative publicate în 1463, adăugând şi altele noi (că Vlad Ţepeş dădea ordine să fie tăiate genitaliile soţiilor infidele, că le-a bătut ambasadorilor francezi cuie în cap pentru că nu şi-au scos pălăriile în faţa sa, că şi-a tras in ţeapa servitorul pentru că nu suporta mirosul cadavrelor ce serveau drept decor etc.). Amintim aici că F. Kuriţân, revenind în Rusia, a fost în fruntea „mişcării jidoveşti” care nega Sfânta Treime, îndemna creştinii să distrugă icoanele etc.

Întrebare: Lui Vlad Ţepeş i s-a făcut faimă proastă (în Occident şi în Rusia) pentru că în cei 6 ani de domnie a tras în ţeapă comercianţi evrei (care nu respectau restricţiile sale)  ?


Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

17 răspunsuri la Vlad Ţepeş şi răzbunarea comercianţilor evrei

 1. palade spune:

  Probabil ca acesti 500 boieri nu plateau impozite

  Răspunde
  +1 -1  0
 2. MEPM spune:

  Tocmai deasta si era ordine in tara pe timpul domniei sale si a urmasilor sai domnitori, iar acum?

  Răspunde
  +1 -1  0
 3. toata istoria cu povestea lui Dracula este o minciuna creata artificial de catre comercianti care nu au fost de acord cu politica economica a domnitrului Vlad.
  Porecla Tepes a primito dupa ce a fost asasinat va dati seama ca nimeni nu indraznea cind era viu sa il porecleasca, deci de aici rezulta ca intradevar metodele lui de a conduce au fost pe unele locuri foarte cumplite, asa erau timpurile atunci si doar cu ajutorul miinii de fier se putea de creat un curs corect de dezvoltare pentru tara.
  Stefan cel Mare tot a tras mii de oameni in teapa insa nu a fost supranumit Tepes ci din contra ,, cel mare”
  Concluzia este ca cum in zielele noastre unele persoane intoxica opinia publica urmind un scop meschin asa si cu sute de ani urma faceau :)

  Răspunde
  +1 -1  0
 4. toma spune:

  crezi ca se uita in indispensabili si aleagea pentru teapa doar pe cei trecuti pe la rabin ?

  Răspunde
  +1 -1  0
 5. palade spune:

  Am scris un comentariu pe Unimedia la poza “comerciantului” Tkaciuk. Ma ataca bolsevicii cu “minusurile”. Risca sa dispara. L-am adus aici. Poate va fi una din temel urmatoare. “Necrofilia si comunistii”. Cititi ma jos:

  Doar putem sa ne imaginam cat sunt de imbecili cei din PCRM si cei care ii voteaza daca ei il considera(pe M.Tkaciuk) “cardinalul cenusiu” “ideologul”, “geniul raului” etc. Pe scurt Creierul Partidului, cel mai destept dintre cei mai destepti.
  Acest romanofob, aceasta mediocritate crasa, a declarat ca scoaterea cadavrului sifilitic Lenin din mauzoleu este o prostie. Sunt deacord cu acest necrofil:cu aceasta declaratie el sustine ca comunstii morti nu trebuiesc ingropati ci trebuiesc lasati la suprafata sa-i sfasie ciorile si animalele salbatice.

  Răspunde
  +1 -1  0
 6. pai , Corvin avea nevoie de publicitate negativa impotriva lui Tepes , ca sa anexeze teritoriul Ardealului care il administra Vlad ! Se cunoaste bine ca , sasii si secuii din Ardeal aveau tratat cu Vlad si acestia erau obligati sa participe , alaturi de romanii ardeleni , la oastea Valahiei (adica tara romaneasca a Basarabilor).

  Răspunde
  +1 -1  0
 7. ur spune:

  Tepes ajutat de Stefan (pai… erau veri). Cele 2 tari valahe fratesti… bravo

  Răspunde
  +1 -1  0
 8. cereşar spune:

  Dumneavoastră scrieţi că Ţepeş
  “le-a bătut ambasadorilor francezi cuie în cap pentru că nu şi-au scos pălăriile”
  dar în documentul oriinal vedem pe “solii turci”
  http://lib.pushkinskijdom.ru/Default.aspx?tabid=5074

  Răspunde
  +1 -1  0
 9. cereşar spune:

  În cartea E. E. Golubinskii, Istoriia Russkoi Tserkvi (Moscow: University Typography, 1900), vol. 2, pt. 1, . scrie că în fruntea „mişcării jidoveşti” – Zhidovstvuyushchiye
  au stat nu numai evrei, şi oameni din alte naţionalităţi

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 10. Republica "Molotov" spune:

  Pentru ca evreii se inchinau Lunii.

  Răspunde
  +1 -1  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


patru + = 6

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>