M.Sadoveanu – lacheul bolşevicilor (din 1924) ?

Rebeliunea de la Tatarbunar (în 1924) a fost o acțiune teroristă organizată și sprijinită de Uniunea Sovietică. În acest fel s-a încercat pregătirea unei incursiuni a Armatei Roșii în România cu scopul de a ocupa Basarabia. În rebeliune au fost implicaţi, în special, minoritari de origine slavă. În urma intervenţiei armatei române au fost ucişi până la 3000 de rebeli. Din 489 persoane arestate, 287 au fost condamnate la diverse termene de detenţie.

Notă: Printre acei care public au luat  apărarea particpanţilor la rebeliunea prosovietică a fost şi scriitorul Mihail Sadoveanu (1880-1961).

Întrebare: Faptul se explică prin aceea că atât Lev Troţki, comandantul de atunci al Armatei Roşii, cât şi Mihail Sadoveanu erau masoni ?


Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

27 răspunsuri la M.Sadoveanu – lacheul bolşevicilor (din 1924) ?

 1. D-voastra prea suprapreciati puteria Masoneriei de atunci, cred ca a fost o reactie normala a unui om de arta.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Giordino spune:

   A unui trasdator de neam. A venit timpul sa mai spunem la lucruri pe lume, fiindca in istoria noastra toate pierderile pe care le am avut au fost din cauza tradarii… La gunoi cu el si toti ca dansul…

   Răspunde
   +1 -1  0
 2. stefanRo spune:

  Ca Sadoveanu a fost lacheul bolsevicilor..asta s-a intamplat mai tarziu…dar sa punem implicarea lui in apararea teroristilor sovietici pe seama legaturilor masonice…asta e exagerat! Sa nu uitam ca masoneria nationala a stat la baza crearii Statului Roman..majoritatea unionistilor de la 1859 fiind masoni! Eu am citit despre aceasta miscare si faptul ca e prezentata in mod negativ mi se pare hilara…deoarece masonii sunt persoane cu renume in societatea lor..deci cum poti spune despre o organizatie elitista ca e rea si periculoasa! Sadoveanu a fost un oportunist dotat de la Dumnezeu cu mult talent. Un alt exemplu e rapostatu’ Paunescu…un talent mare dar cu aceleasi mari greseli politice!

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Giordino spune:

   Bolsevismul este o creatie masonica si de aici si reactia masonului fara patrie, isi apara fratii in satana, doar cu satana in suflet…precum au fost si bolsevicii, niste satanisti…

   Răspunde
   +1 -1  0
 3. 1x1xK spune:

  Grele intrebari pui d-le Stavila!! Foarte grele. Si foarte incomode pentru cultura romana.
  Un lucru e cert. Da, Mihail Sadoveanu, marele scriitor roman a fost mason. De frunte chiar. A sprijinit integrarea Basarabiei in Patria mama( vezi Onosifor Ghibu si amintirile sale basarabene) A fost presedintele miscarii internationale pentru pace(cu sediul la Helsinki) A fost laureat al premiului international,”V.I.Lenin pentru literatura”alaturi de multi alti occidentali comunisti. A scris “Mitrea Cocor” opera inaugurala a realismului socialist in Romania. Pe care a regretat-o apoi ,mai ales dupa ce i s-a acut traducerea ei in … limba moldoveneasca! Si incalecai pe-o sa si va spusei povestea asa… Continuarea in … monografiile viitoare dedicate Omului si Operei.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 4. revelare spune:

  Ce mai conteaza acum? Opera literara ii ramane, restul e arhiva mucegaita.

  Răspunde
  +1 -1  0
 5. Mariana spune:

  Da, am stiut acest lucru.

  Răspunde
  +1 -1  0
 6. toma spune:

  chiar nu avem nici un scriitor roman veritabil? mama lui Sadoveanu nu era rusoaica ?

  Răspunde
  +1 -1  0
 7. Pablo spune:

  Pe lângă contribuţiile reale aduse literaturii române şi universale, Mihail Sadoveanu a avut vederi politice de stânga fără putinţă de tăgadă. De altfel, o sesiune (patru ani) a ocupat chiar şi demnitatea de preşedinte al Marii Adunări Naţionale (parlamentul comunist român insituit odată cu “alegerile” din 28 martie 1948). Păcat că a derapat de la principiile pe care le avusese înainte de ascensiunea comunismului în România deoarece nu a mai scris NIMIC de valoare ci, doar mizerii comandate de genul “Mitrea Cocor”, şi multe altele pe care din jenă şi scârbă mi-e greu să le enumăr. Ecce homo…

  Răspunde
  +1 -1  0
 8. kosti spune:

  Mai,infuzorii,datii pace Omului sa se odhneasca in pace

  Răspunde
  +1 -1  0
 9. Nicolae spune:

  Dl Stavila,
  Cu desxteritatile Dvs. de cercetator, cred ca am fi cu totii mai in castig dac V-ati preocupa de niste lucrur mai esentiale. A arunca nistre pietricele in balcuri de toamna nu este tocmai cel mai indicat lucru pentru u adevarat istoric cercetator.
  Scuyati pentru deranj…

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  • Dr. Veaceslav Stavila spune:

   Vă explic în ce constă problema: istoricii românofobi din RM adesea îl citează pe M. Sadoveanu, argumentând că (între 1918-1940) “moldovenii” din Basarabia nu doreau să facă parte din statul român. Este adusă, drept dovadă şi “răscoala de la Tatarbunar” a “poporului moldovenesc”. Faptul că M. Sadoveanu a fost printre acei care le-au luat apărarea “rebelilor” ce au încercat să desprindă Basarabia de România ne-a pus pe gânduri… Am căutat o explicaţie şi … v-am prezentat-o pentru discuţie…

   Răspunde
   +1 -1  0
   • iudinlex spune:

    e foarte usor acum, la distanta de citeva zeci de ani, sa dai verdicte.
    dar ce a fost in capul lor la acel moment numai ei stiu (Asachi, Sadoveanu, altii).
    Nu cred ca aprecieri de tipul “lacheul bolşevicilor” rezista rigorilor stiintifice sau morale, in cazul cind vorbim de presupuneri …

    Răspunde
    +1 -1  0
 10. Max spune:

  D-le Stavila, ati fost octombrel, pioner, comsomolist. Ati fost activist al generatiei domniei voastre, la fel ca si marele scriitor ati avut libertatea constiintei , la fel nu ati fost in organele de decizie.Cum crede-ti cine si-a iubit mai adevarat Patria?

  Răspunde
  +1 -1  0
  • palade spune:

   Si mataluta ai fost activist, acordeonist, filatelist, halterofil. La fel ca si marele scriitor ai avut libertatea constiintei , la fel nu ai fost in organele de decizie. Cum crezi, cine si-a iubit mai adevarat Patria?

   Răspunde
   +1 -1  0
 11. Tillbuhoglindă/drACro spune:

  Informaţiile rupte de context (trunchiate) reprezintă calea sigură spre concluzii eronate. Mama lui Sadoveanu a fost moldoveancă din ţinutul Neamţului (nume de fată Ursachi), iar tatăl, oltean (Sadoveanu vine de la Sadova – jud. Dolj). Masoni au fost mai mulţi scriitori şi literaţi români de excepţie din perioada interbelică, dar oportunişti, numai o parte din ei – e.g. Ralea, Sadoveanu, Paleologu, Arghezi,Banuş,etc…. Nu trebuie confundaţi oportuniştii (elemente activiste) cu scriitorii constrânşi de regim să-şi “revizuiască” opera. Lui Sadoveanu îi revine însă meritul că, prin opera sa cu tematică istorică, a revelat generaţiilor mai tinere, faţa nevăzută a Moldovei – Basarabia. Făra aceasta noi, românii regăţeni ne-am afla în aceeaşi confuzie ca şi românii basarabeni.

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
 12. 1x1xK spune:

  Realitatea este ca “ideologii” bolsevici si chiar “statalistii “de la voi, vad lucrurile extrem de fixisti. E ceva tipic si caracteristic interpretarilor lor fundamentalist comuniste. Cine citeste amintirile basarabene ale lui Onisifor Ghibu isi poate da seama cu prisosinta ca M. Sadoveanu a militat sincer si insistent pentru unirea de la 1918.Dar si atunci ceea ce i se imputa era oportunismul , dorinta imediata de marire si recunoastere a genialitatii sale. Asa era omul Sadoveanu construit. Da , mama lui Sadoveanu era fiica de razesi, Porfira Ursachi, analfabeta, si foarte frumoasa menajera din casa avocatului “oltean” din Gorj , stabilit in Moldova.

  Cand s-a nascut Sadoveanu, la 5 noiembrie 1880, avea 19 ani !! Copilul avea sa se numeasca inca de la inceput Mihail Ursachi si inca in timpul scolii primare urmate la Pascani, purta numele acesta. A mai avut alti patru frati, daca bine imi amintesc , toti baieti. Intre tata si mama era o diferenta de varsta de 27 de ani!!! Tatal avea studii superioare, iar mama complet analfabeta! Asa ca puteti si singuri sa va imaginati tot restul.

  Dar nu asta conteaza!! Conteaza ca Mihail Sadoveanu si parintii lui au avut una din cele mai extraordinare vieti din Romania. Insusi Sadoveanu era un tip de aventurier de geniu!! Lansarea lui in literatura , fulminanata de altfel, l-a impus imediat ca pe o personalitate deosebita. A fost un elev stralucit la Liceul National din Iasi, a fost preieten intim si pana la moarte cu un alt mare spirit romanesc, Eugen Lovinescu si la 19 ani sub pseudonimul M.S. Cobuz era un nume cunoscut in toate revistele literare din Romania si Ardeal . Cu toate insistentele si presiunile ambilor parinti, refuza sa urmeze studii universitare si in 1901 (la 21 de ani!) se casatoreste si se muta la Bucuresti fiind chemat acolo de George Cosbuc. In 1904 ii apar 4 carti incat anul acesta este cunoscut in literatura noastra ca “Anul Sadoveanu” , Academia Romana premiindu-i cartile.

  Da, M. Sadoveanu s-a format in jurul ideilor socialiste ale vremii sale si avea sa se simta toata viata legat de ele.(Vezi revistele Samanatorul al lui N . Iorga , Viata Romaneasca , mentor G. Ibraileanu etc)Sensul care l-a dat el interventiilor in “afacerea Tatar Bunar”(actualmente in Gagauzia, dar nu-i cunosc numele actual) asa si poate fi privit. Chiar si in parlamentul Romaniei din acea vreme au fost voci asemanatoare. Ceea ce nu inseamna si nu are de a face defel cu o atitudine”statalist-moldoveneasca” sau comunista.Si niciun moment ca segregationism romanofob.Si nu e singurul!!

  Amintiti-va , va rog, de “1907 -Din primavara pana in toamna” scrisa de IL Caragiale ! Sau de Al. Vlahuta cu poezia”"1907″. Paul Eluard, Henri Barbusse, Pablo Picasso etc.au fost membri ai P. comunist francez. P. Celine, un mare nume in literatura franceza , a fost nazist convins(condamnat la moarte dupa 1944).

  Cine doreste mai multe amanunte si o informatie mai bogata nu are decat sa citeasca opera lui Sadoveanu in primul rand, dar si monografiile dedicate ulterior lui. Cel mai accesibila , mi se pare a fi a prof . Const. Ciopraga de la Iasi.

  Răspunde
  +1 -1  0
 13. Andok spune:

  Nu stiu daca a fost mason , dar “lacheul bolevicilor” cu siguranta nu a fost. Iar lojele masonice au si o componenta nationala destul de pronuntata. Puteti citi memoriile lui Dan Amedeo Lazarescu despre contrele intre masonii romani si maghiari pe tema Transilvaniei.

  Răspunde
  +1 -1  0
  • Dr. Veaceslav Stavila spune:

   “lacheul bolevicilor” cu siguranta nu a fost…

   Şi a luat apărarea rebelilor prosovietici de la Tatarbunar pentru că era un bun patriot român ?

   Răspunde
   +1 -1  0
 14. Arkan spune:

  Pe atunci era la moda sa fii socialist\comunist si sa aperi tot felul de revolutionari si rebeli, iar oamenii de cultura credeau ca este de datoria lor sa iasa in fata, pentru ca asta ii facea pe dansii la randul lor niste rebeli, si nu cred ca e vreun secret faptul ca artistii sunt intotdeauna in cautare disperata de notorietate (de orice fel) ca sa nu mai zic ca mai toti vor sa fie perceputi ca fiind diferiti de restul “prostimii” :) Cu alte cuvinte Sadoveanu nu a fost decat un snob si un comunist … asemanarea cu Dondon e mai mult decat evidenta … numai priviti-i fata de purcelus rasa “marele alb” :)
  @1x1xK : Tatarbunar actualmente nu este in Gagauzia ci in Ucraina, Odesskaia Oblasti :)

  Răspunde
  +1 -1  0
 15. liviu spune:

  Domnule Stavila, mi se par distractive initiativele dumneavoastra de a aborda oameni de cultura romani, dar care au fost dezastre in politica. Urmeaza un articol despre Dimitrie Cantemir? :D

  Răspunde
  +1 -1  0
  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


+ doi = 9

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>