Politica “de tranşee” şi tancurile

În primul război mondial, pe frontul de vest, s-a ajuns foarte repede la un “război poziţional”, cu lupte de tranşee. Cauza era simplă: precizia şi randamentului mare al armelor provocau un număr uriaş de victime. Ofensiva devenise imposibilă: ambele părţi se îngropau în tranşee de-a lungul întregului front şi aşteptau…  Se cerea o nouă tehnologie.

Soluţia a fost găsită şi aplicată pentru prima dată de englezi în “Bătălia de pe Somme” (15 septembrie 1916). Liniile de apărare germane au fost atacate cu ajutorul a 18 tancuri. Datorită lor, partea atacantă a reuşit atunci o înaintare cu 5 km în spatele frontului german, iar pierderile umane au fost de 20 de ori mai mici decât cele obişnuite…

Concluzie: În politica (“de tranşee”) din Republica Moldova va câştiga partea care va folosi (prima !) “tancurile”.






Vă rugăm să recomandaţi acest articol prietenilor Dvs.:
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.
Jurnalul istoricului de veghe

Aboneaza   Dezaboneaza

39 răspunsuri la Politica “de tranşee” şi tancurile

  1. nornegru spune:

    Sa nu cumva sa-mi spui ca vor fi tancurile fratesti ale romanilor , domnule Stavila ,ca …Marile Puteri tot nu te vor crede. Nici noi , cei din Romania. Cele din Transnistria sunt mult mai aproape, mai la indemana si de mai multi asteptate. Perderi umane zici ca vor fi de 20 de ori mai mici? Pai, stai sa ma socotesc bine…
    Asa deci!! Am socotit !! Nu vor fi deloc. Poate cate unu , doi … Asa !sa fie colea si cativa din cei care isi pierd viata. La razboi, stii cum e, ca la razboi! Se la gher!! (nu-i nimic ,se intelege si asa ce am vrut sa zic)
    Dar stau si ma intreb de una: Se vor impotmoli oare la Prut? Ce zici?

    Răspunde
    +1 -1  0
  2. robin hud spune:

    in aceasta politica , ce este tank?pentru cei ce au sa ee puterea , nau sa dovedeasca sa confectzioneze acest tank, fiindca tank- poate fi numai ridicarea bunastarii poporului si a tzarii in total(economia, infrastructura de drumuri, practicarea legilor s.a.)cei cine va face primii pasi in aceasta directzie(daca sa simtzi la oameni)acei vor avea acest tank.

    Răspunde
    +1 -1  0
  3. Osoianu Iurie spune:

    D-le Stavila, poate mai bine ati plasa o intrebare stranepotilor membrilor Sfatului Tarii de pe vestita fotografie.Primul rind,al doilea dintre cei asezati din stinga ,este sta-stra-stra bunelul meu CONSTANTIN OSOIANU…Ma mindresc cu el!!!

    Răspunde
    +1 -1  0
  4. Valenta spune:

    Tancurile sunt propaganda in ofensiva si dirijata chibzuit.
    Tancurile sunt CREAREA LOCURILOR DE MUNCA – cine le va oferi primii?
    Tancurile sunt o politica corecta economico-sociala.
    Tancurile sunt lectiile de PATRIOTISM, etica si morala in scoli.
    Tancurile sunt FESTIVALURILE cu tematica patriotica prin toate localitatile.
    Tancurile sunt MASS MEDIA LIBERA, dar sustinuta financiar de STAT.

    Tancurile mai inseamna SOCIETATEA CIVILA – organizatiile neguvernamentale – care are un cuvant mare de spus!
    Tancurile sunt BISERICILE care trebuie sa vorbeasca ADEVARUL in totalitatea sa, inclusiv cel istoric; sa se implice mai activ in sustinerea si promovarea unui stat de drept, a echitatii si drepturilor sociale a celor marginalizati.

    Tancurile sunt institutiile de stat… dar care, cu regret, sunt corupte si cumparate de mafie – iata de ce un simplu DECRET al lui GHIMPU – a fost blocat!

    Tancurile trebuie sa ATACE mai INTAI COMUNISMUL care este egal cu FASCISMUL; paralel sa dezradacineze Mafia.

    Nici un amfiot la guvernare, nici un deputat compromis! Afara tot GUNOIUL! Afara toate leprele pagane, toti talharii si deghizatii, lupi cu peruci de miei blanzi sau porci cu botul vopsit!

    Afara toata raia comunista si zaraza mafiotica!

    Răspunde
    +1 -1  0
  5. Valenta spune:

    Deci,
    Scoateti TANCURILE si mergeti in ofensiva, ca de altfel ne mananca porcii!

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  6. Tancurile alea erau vai si amar de capul lor, mergeau cu 5 km pe ora maxim , si la orice vale sau deal puteau sa ramie impotmolite.
    Intradevar ceea ce tine te politica noastra daca vreo formatiune va dori sa ieie maximul posibil este clar din start ca ea trebuie sa calce peste tot peste principii , valori , idei si peste promisiunile oamenilor

    Răspunde
    +1 -1  0
  7. vladimir spune:

    Nu-i valabila comparatia cu situatia din tara si nici metoda nu ar da rezultate. Indivizii din cele doua tabere au in cutia craniana bagajele de idei ,conceptii si credinte opuse. O metoda , a fost cea prin care s-a creat homo sovieticus . Alta metoda a fost folosita de Moise la fuga din Egipt cand a cutreierat 40 ani in pustie cu poporul evreu pentru a-l dezintoxica. In Moldova din cei 40 de ani au trecut 20.
    Nu exista metode rapide

    Răspunde
    +1 -1  0
    • Valenta spune:

      Adica, ce propui? – Sa mai lasam comunistii si mafiotii sa ne exploateze in continuare inca 20 de ani?
      Pe timpul lui Moise, Dumnezeu NU A DORIT SA LASE POPORUL 40 de ani in pustie. Nu aceasta a fost dorinta lui, insa evreii s-au razvratit, carteau si voiau inapoi in robie egipteana si astfel Dumnezeu i-a pedepsit.

      Dar Dumnezeu le dadea MANA cereasca sa manance , insa evreii asa si nu se incredeau in LIBERTATEA la care ii chema Dumnezeu.

      Vrei sa zici ca noi inca suntem sub pedeapsa? De ce?

      Răspunde
      +1 -1  0
  8. vladimir spune:

    Enicerii la turci proveneau si din birul luat de turci din tarile romane sub forma de prunci. Dupa ce erau crescuti si instruiti erau folositi in lupta si contra tarii de unde proveneau-chiar contra neamurilor. N-am auzit sa fi renuntat la meseria de ienicer si sa se dea de partea celor care-l nascusera. Deci experienta rusa cu maldavanii este bine studiata si da rezultate garantate

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  9. vladimir spune:

    Singurele tancuri posibile – copiii prin scoala si adevar istoric

    Răspunde
    +1 -1  0
  10. vladimir spune:

    Televiziunile sun mai eficiente ca tancurile

    Răspunde
    +1 -1  0
  11. europa spune:

    Tancul modernizat acum este China. Pana cand nu se va incepe conflictul politic, economic si posibil militar dintre FR si China, noi nu vom face nimic. Daca vom face ceva contra FR vom pierde. Rusia va avea probleme foarte mari in influenta sa geopolitica cu China. Atunci FR va accepta orice reunificare a Europei numai ca ea s-o ajute. Nimic nu-i vesnic nici imperiul rus care este bazat pe minciuna.

    Răspunde
    +1 -1  0
  12. nomad spune:

    …încet și în stil metaforic despre tancuri,tranșee etc.
    Căt de paradoxal nu ar părea,dar submarinele private moldovenești au atacat pe parcursul anului acesta de nenumărate ori coastele romaniei,ajungănd la Iași și București cu cadouri pentru fumătorul roman.Se vorbește de o inițiativă particulară,gen TEHNICA MILITARĂ ÎN SERVICIUL OMULUI,ca pe timpuri.

    Răspunde
    +1 -1  0
  13. nomad spune:

    V-ă mai amintiți probabil ,cum un apărător înflăcărat al valorilor naționale ne cănta despre corabia,de pe care fug șobolanii…
    E evident,că v-or mai fi construite noi corăbii,deoarece se așteaptă creșterea numărului șobolanilor nou-apăruți.

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  14. nomad spune:

    Tancurile v-or fi folosite recent în luptele de pe coridoarele puterii.S-a convenit deja , ca obuzele adevărate să fie substituite cu altele,gen Paintbol,care v-or acoperi adversarii politici cu un strat fin de murdărie.În timp ce victima își v-a scimba haina,părțile beligerante se v-or lupta pe alte locații,la alte subiecte.

    Răspunde
    +1 -1  0
  15. nomad spune:

    …încet și în stil metaforic despre tancuri,tranșee etc.
    Odată cu venirea primelor zile mai calde,HOMO SAPIENS(în popor se numește OMUL CU SAPA) v-or împănzi țara cu o rețea de tranșee,destinată luptelor politice la aer liber.După orele de lupte acestea v-or fi puse la dispoziția copiilor,pentru educarea tinerii generații în spiritul apărătorilor libertății.Sistema națională de poziționament MOLDPOS prin intermadiul sateliților de navigare GNSS v-or cadastra pe hărți aceste construcții spre bucuria consumatorilor.

    Răspunde
    +1 -1  0
  16. nomad spune:

    Tunurile și artileriea grea v-or avea menirea de a informa alegătorul despre noile majorări de prețuri la produse și servicii.Informarea alegătorilor prin această metodă inovațională v-a cădea blînd pe umerii lor,provocănd festivaluri duioase de mulțumire.

    Răspunde
    +1 -1  0
  17. xyz spune:

    Dar despre intortochiatele transee ale coruptiei moldovenesti de ce nu se sufla o vorba? Ei bune, domnilor si doamnelor, informatiile privitoare la tentativele de mituire de la alegerile de anul trecut din RM, al caror personaj principal este nimeni altul decat Vladimir Voronin, publicate de presa moldoveana, fara a preciza, ca de obicei, sursa si care, in mod penibil, penibil, penibil… au fost contestate bineinteles de catre toti cei implicati, inclusiv de catre Ambasada SUA, provin de pe site-ul australian WikiLeaks, iarJulian Sange, titularul site-ului, un hacker de temut care a ingenunchiat CIA, detine acte doveditoare ca cele postate nu sunt povesti. Toate agentiile de presa occidentale si posturile de radio si televiziune vuiesc de stirile despre acest caz ca si despre altele, la fel de penibile, in care sunt implicati rusii, americanii si europenii ( inclusiv moldovenii ). Si lucrurile nu se vor opri aici. Probabil ca acum toti presedintii si guvernantii statelor europene sunt uzi la fund, pentru ca dupa ce a facut praf politica americana, inclusiv cea militara, acum WikiLeaks a tabarat asupra Europei. Deci stati cu cu ochii si urechile pe posturile staine. Cam asa se scrie istoria…

    Răspunde
    +1 -1  0
  18. xyz spune:

    Oricum moldovenii, in naivitatea lor, sunt, pana acum, singurii care au avut inconstienta de al contrazice pe Julian Sange. Americanii nu au avut acest curaj si au recunoscut tot. Deci aviz amatorilor!

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  19. nomad spune:

    Cea mai recentă bombă a căzut azi în grădina tovarășului V.Voronin&Co,provenientă de la WikiLeaks.org
    Prima reacție a fost :-”Folclor !”,a doua :-”Eiii,nu-uu,asta n-a fost aici,asta în Universul paralel”.
    Cum n-ar fi,în orice poveste este un pic de adevăr.

    Răspunde
    +1 -1  0
  20. Valenta spune:

    Eu n-am lipsit nicioadata de la alegeri. Mereu am sperat ca se va face dreptate.
    -
    Dar acum, dupa ce vad cum se fac negocierile… ca de fapt clanurile mafiotice (cu acestia, Doamne, am VOTAT?!!!) impart sferele de influienta, ca si bandele de talhari impart mahalalele, fiecare unde si cat sa domine…nu stiu ce sa mai cred… Nici nu li-i RUSINE sa vanda … sa cumpere… iar poporul cel sarac si aservit, tinut in situatie de sclavaj, in ce sa mai creada?

    De ce am mers la votare???…no comment any more…

    Doamne, de ce INTARZII sa vii sa faci ordine in lume???…

    Răspunde
    +1 -1  0
  21. nornegru spune:

    Hei!!!!! Voi nu ati aflat inca declaratia bomba a lui Vlad Filat la posturile tv rusesti? Republica Moldova nu se va uni cu Romania niciodata!!!!
    E criticat Basescu de ii merg fulgii, nu alta!!
    Domnule Stavila?Ce zici? Nu am intrebat bine daca se impotmolesc tancurile din Transnistria la Prut? Sau cum va fi? Se vor impotmoli pe Somme(s)? Ia, da-ti si d-umneata cu parererea!!! Zau ca deja incepe sa fie interesanta chestia cu tancurile!!!! Te pomenesti ca in tratatul Ribbentrop -Molotov este stipulat cedarea Moldovei pana la Prut si nu s-a aflat pana acum!!

    Răspunde
    +1 -1  0
  22. nornegru spune:

    Interviul lui FILAT il puteti afla pe top.rbc.ru

    Răspunde
    +1 -1  0
  23. xyz spune:

    Toata aceasta inversunare de nega cu nesimtire ceea ce nu se poate, de fapt, nega vine din suficienta basarabenilor ca traiesc intr-un sat fara caini numit RM iar spaimele justificate ale celorlalti, in fata dezvaluirilor fara perdea si, de ce sa nu o spunem, cu o totala inconstienta fata de consecintele pe care le declanseaza, provin de la constiinta ca traiesc intr-un mare megalopolis numit Europa unita.

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  24. nomad spune:

    După această undă de dezvăluiri,căt privește SUA,pozițiile lui Obama se v-or slăbi evident.Un politician adevărat după așa sincerități,dacă e onest cu sine însuși -își dă demisia.
    Ai noștri într-un glas,ca la comandă au spus ce au spus.
    Iar dacă noi trecem liniștiți pe lăngă momentul acesta – ar semnifica cu prisosință că benevol semnăm sentința că suntem sclavi.
    E timpul de spus ceva….
    Eu spun – JOS guvernanților pătați!!!
    JOS minciuna!!!

    Răspunde
    +1 -1  0
  25. nornegru spune:

    Igor Botan este membru PLDM sau simpatizant fervent al sau? Cine stie,il rog sa raspunda.

    Răspunde
    +1 -1  0
  26. nornegru spune:

    Si Osipov critica pe Basescu si-i cere socoteala!! Tocmai de la Astana!!!

    Răspunde
    +1 -1  0
    • nicu spune:

      Da, si Osipov, toti dau cu piciorul in Dl Presedinte. Exact asa cum faceau Snegur si Lucibskii. Sunt toti in egala masura niste fatarnici

      Răspunde
      +1 -1  0
  27. vladimir spune:

    Nornegru-unde-i Snegur? Dar Lucinschi? Voronin ?Acolo va ajunge si Filat desi i se pare ca-i vesnic . Nimeni nu va putea indiferent de metode sa scoata gena moldoveneasca din trupul oamenilor si sa bage altceva . Chiar daca i se pare ca in deteptaciunea lui poate hotari pe veci soarta Basarabiei , nu-i sta in putinta decat sa mai linga putin talpile tarilor . Lumea se schimba

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  28. vladimir spune:

    Filat se face ca nu stie cati bani a primit pe contrabanda de tigari in Romania si ca si pe banii romanilor care au cumparat tigari a luat voturi si a ajuns mare

    Răspunde
    +1 -1  0
  29. bute spune:

    Sunt roman din Romania si mi se pare normal ce a zis Filat. Sunt unionist, dar numai dupa ce , in timp, se va impune adevarul istoric, oamenii sunt spalati pe creier si o unire acum si cu 500 000 de sovini rusi nu ar avea rost. basescu a facut declaratia doar din scopuri electorale, el stand foarte prost in sondaje. Nu ar trebui sa declare prosteste , in gura mare, ce crede. Un patriot actioneaza in umbra,subtil. Procesul apropierii intre cele 2 maluri ale Prutului e un proces lung. Sa nu uitam ca trebuie pandit si un context international favorabil,care , din pacate, inca nu a venit.

    Răspunde
    +1 -1  0
  30. Max spune:

    Inlocuirea petrolului cu alta sursa de energie ar fi un tanc,dar asa pamint ca al nosrru nu poti sa-l tii de unu ,trbue sa te inparti,altfel ne vor rupe ca lupii

    Răspunde
    +1 -1  0
  31. nornegru spune:

    He,he, he..
    Conul Voronica a gasit tancurile, domnule Stavila!
    Sunt sub Chisinau!! Subterane, auzi dumneta? Acum le alimenteaza cu benzina din Velikaia Rossia!! Durudum si durudum… bum, bum! Pe turela,măre, cine-mi sta/ si prin ceturi nainta? Mark Tkaciuk si grupa sa!

    Răspunde
    +1 -1  0
  32. nornegru spune:

    Care strigi acolo, mă,derbedeule,golanule,nesimtitule- vrem Unirea?
    Ce vreti?Sa stricati dulcele somn al celor 500 mii rusi moldovenizati?Păi,cine v-a adus vouă bunăstarea? Cine v-a invatat pe voi limba rusa si v-a facut scoli si alfabet si v-a dat cultura? Ca bine zice Butie asta!!Patrihotul lucreaza in umbra,subtil !! Nu ca voi, sa-l vada si sa-l auda toata lumea!! Ce? asa se fac astea ? Ca-n piata unde se strange lumea ca la urs? Asta stie tot prostu!! Cei mari si cu scaune si perne sub fund nu fac asa, bai!! Iep foio mati!!

    Răspunde
    +1 -1  0
    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani
  33. vladimir spune:

    Tancurile sunt parcate la Consulatele Romaniei. Acolo, usor fara pierderi umane basarabenii obtin cetatenia romana. Asa se vor trezi rusofonii fara carne de tun si fara robi .

    Răspunde
    +1 -1  0
  34. nornegru spune:

    Da, M-am prins de poanta!! Unimedia ,cand intra ,cand ies cu tancurile!! Si nu domnul Stavila!! E ok!! Aveti grija domnilor de la Unimedia@@ Voronin face taraboi mare de tot cu tancurile!! Auziti? Mai grenade le trebuie!!! I-a spus Reshetnikov dupa ce si-a revenit din betie!! Jura ca a a vazut tancurile romanesti cum inainteaza!!!

    Răspunde
    +1 -1  0
  35. nornegru spune:

    Domnu Stavila, indraznesc cu dumneatale pt ca stiu ca ai simtul umorului dezvoltat!! Stii ce mi se intampla? De fiecare data cand incerc o postare spre oricare din siturile din R. Moldova , cine de acolo de sus ma fileaza!! Nu ma joc de azi de ieri pe jucaria mea numita internet si simt de la primele taste cum sunt interceptat! Chestia e :o are de cine? Zau iti spun? Se intampla de mai bien (sic) de o saptamana!! Cin sa fie, cin sa fie? Vezi daca tot intrebi atatea? Mai intreaba si dumneta despe Mos Niculae, Mos Craciun (era sa zic mos Cracila ca pe vremea lui Ceasca!!) Raspundem si la astea ,d0mnule, daca e musai!! Asa ca te intreb primul, ca sa stiu ca tot strang randurile de amicitie intre dreapta si stanga( Prutului, ce-ai crezut altceva ?) Ce pui pe brad de Craciun?(stil nou , poate suntem pe-0 credinta!) Stele pui? Multe? Sau pui doar una rosie, mare , singura dar … buna!!
    O, tannenbaum, o tannenbaum/wie grun sind diene Blatter!

    Răspunde
    +1 -1  0
  36. nornegru spune:

    Emoticonul nu e dela mine!! Zau!!!!!!

    Răspunde
    +1 -1  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


- 3 = unu

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>